Reklama

Ráno krátká sprcha a k obědu rychlovka. Itálie vyzývá k úsporám plynu a zkracuje topnou sezonu

Ráno krátká sprcha a k obědu rychlovka. Itálie vyzývá k úsporám plynu a zkracuje topnou sezonu
iStock
 ČTK

Italská vláda zveřejnila opatření, kterým chce dosáhnout úspor ve spotřebě plynu v nadcházející topné sezoně. Ta se v zemi zkrátí o 15 dní a vytápění během dne bude o hodinu kratší. Vláda také počítá s poklesem průměrných teplot v domácnostech či podnicích o jeden stupeň, uvedla agentura ANSA.

Reklama

Ministerstvo pro ekologický přechod, které plán připravilo, si od všech kroků slibuje úsporu přes osm miliard metrů krychlových plynu. Roční spotřeba země činila v loňském roce zhruba 76 miliard metrů krychlových.

Průměrné teploty se v domácnostech a firmách mají podle nařízení snížit o jeden stupeň, a to na 17 stupňů ve výrobních závodech a obdobných provozech a na 19 stupňů v ostatních prostorech. Topná sezona má také začít o osm dní později, než se plánovalo, a skončit o sedm dní dříve. Během dne by vytápění mělo být o hodinu kratší, než kolik předpokládají stávající pravidla. Tato opatření by měla ušetřit 3,2 miliardy metrů krychlových plynu, přičemž největší úsporu, zhruba 2,7 miliardy metrů krychlových, přinese zkrácení topné sezony.

Vařte rychlovky a zkraťte dobu ve sprše

Dalších až 2,7 miliardy metrů krychlových úspor mají přinést dobrovolné změny chování obyvatelstva. Vláda po Italech chce, aby se méně sprchovali teplou vodou, aby měli zapnutou troubu po kratší dobu, aby vypínali elektrospotřebiče ze zásuvky či aby snížili plamen, když voda dosáhne bodu varu, například při vaření populárních těstovin. Skutečný rozsah úspor ale bude záležet na tom, kolik obyvatel a jak důsledně se bude doporučeními řídit. Vláda chystá kampaň, která má nové návyky podpořit.

Britská královna Alžběta II. uvedla do úřadu novou britskou premiérku Liz Trussovou

Britská premiérka hned první den v úřadu slíbila pomoc firmám s účty za energie. A Fiala se pořád jen radí

Nastupující britská premiérka Liz Trussová se chystá podpořit firmy částkou 40 miliard liber (1,1 bilionu korun), aby jim pomohla vyrovnat se s prudkým růstem cen energií. Mezitím v Česku sílí naléhavé hlasy organizací zastupujících živnostníky a firmy s žádostmi o pomoc. Ta ale zatím od kabinetu Petra Fialy nepřichází.

Přečíst článek

Podle ministerstva mají opatření posloužit k lepší přípravě na „zastavení dodávek plynu z Ruska”. Itálie dlouhodobě patřila k nejzávislejším unijním zemím na dovozu plynu z Východu. Ruský plyn pokrýval 30 ze 76 miliard metrů krychlových roční spotřeby plynu v Itálii. Kabinet premiéra Maria Draghiho v uplynulých měsících dojednal zvýšení dodávek z jiných zemí, například Alžírska, což by mělo částečně pokrýt výpadky v dovozu z Ruska.

Italské zásobníky jsou naplněné na 84 procent, podle agentury AGSI-GIE by to stačilo na pokrytí zhruba pětiny italské roční spotřeby. Vláda také chce vybudovat nové terminály na zkapalněný plyn. Jeden z terminálů má být umístěn v toskánském přístavu Piombino, kde to však vyvolalo nevoli místních obyvatel. Hlavním důvodem je, že loď, která zajišťuje zkapalnění, bude umístěna přímo v přístavu.

Do roku 2025 chce italská vláda dosáhnout úplného nahrazení dodávek ruského plynu. O pět miliard metrů krychlových chystá snížit svou roční spotřebu a 25 miliard metrů krychlových chystá zajistit nákupem z jiných zemí či zvýšením domácí těžby.

Petr Fiala, premiér

Stanislav Šulc: Vládo, jednej. Situace živnostníků a firem je kritická

Pomoc domácnostem v energetické tísni byla správně vyhodnocena jako vládní priorita. Nyní je však již opravdu načase zaměřit veškerou pozornost na živnostníky, podnikatele a firmy. U nich skutečně doutná velmi nebezpečná rozbuška.

Přečíst článek

Reklama

Související

Práce z domu - ilustrační foto

Tohle ženy neocení. Vláda schválila snížení teplot. V kancelářích může být jen 16 stupňů

Přečíst článek
vysoké účty

12 300 korun. Tolik v lednu zaplatí běžná domácnost za energie, tvrdí prognóza Goldmanů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme