Reklama

Rakovina, Parkinson i duševní nemoc. Odborníci pochybují o Putinově zdraví

Prezident Vladimir Putin a ministr obrany Sergej Šojgu
Kremlin Presidential Office
Stanislav Šulc
sta

Nejnovější vystoupení ruského prezidenta Vladimira Putina v televizi, kde jednal s ministrem obrany Sergejem Šojguem, rozvířilo novou debatu o jeho zdraví. Diagnózy odborníků se sice odlišují, ale jedno mají společné: zdravotní stav ruského prezidenta není dobrý.

Reklama

Podivný posed, ostentativní držení se rohu stolu, podupávání nohou. Zejména toho si začali všímat lidé během nejnovějšího vystoupení ruského prezidenta Vladimira Putina v televizi. Přitom během té chvíle se svým ministrem obrany Sergejem Šojguem řešili pro Rusko navýsost pozitivní zprávu – dobytí ukrajinského přístavu Mariupol. Tato zpráva však vzápětí ustoupila do pozadí, protože ji přebyla zpráva úplně jiná: Putinovo vystoupení zcela jasně ukázalo, že jeho zdraví je ve velmi špatném stavu.

„Takhle nevypadá zdravý prezident. Je to zásadně oslabený prezident ve srovnání s mužem, kterým býval před lety,“ uvedl pro The Sun Online profesor Texas Tech University Erik Bucy. Podle bulvárního serveru se tak opět rozvířily spekulace o pokročilé fázi Parkinsonovy choroby, kterou Vladimir Putin trpí.

„Ruce pod stolem, jedna z nich se přidržující hrany stolu. To je úplně jiná řeč těla, než kterou Putin standardně vyzařoval,“ přisadil si profesor University of Arkansas Patrick Stewart.

Oba profesoři pak připomínají, že ani ministr obrany nepůsobil zdravě, když všechny věty nepřesvědčivě četl z papíru. O Šojguovi se však ví, že před několika týdny prodělal rozsáhlý infarkt.

V doprovodu specialisty na rakovinu

O zdravotním stavu Vladimira Putina se šíří různé zvěsti již od začátku války na Ukrajině 24. února letošního roku. Nejprve šlo o spekulace o jeho duševní kondici, která se měla zhoršit kvůli dlouhodobé izolaci způsobené pandemií.

Právě na covid-19 a Putinův strach z něj mnozí poukazovali při Putinových legendárních setkáních s politiky u velmi dlouhého stolu.

V neposlední řadě se do veřejného prostoru dostávají také nepotvrzené informace o tom, že Putin trpí rakovinou. Daily Mail v souvislosti s aktuálním videem připomněl, že Putina téměř na každém kroku doprovází Jevgenij Selivanov, lékař specializující se na rakovinu štítné žlázy. Podle Daily Mailu Selivanov navštívil Putinovo sídlo v Soči v posledních letech nejméně 35krát.

Vladimir Putin

Okolí Putinových nejvěrnějších řídne. Svůj nesouhlas se ale bojí veřejně ukázat

Jako katastrofální chybu, která dopadne na ruskou ekonomiku a vrátí Rusko o desítky let zpět, hodnotí invazi na Ukrajinu čím dál víc vlivných Rusů ze státního aparátu i byznysu. O aktuální atmosféře, která panuje v Kremlu, hovořili s agenturou Bloomberg v obavě z trestu v utajení.

Přečíst článek

Bývalý šachový velmistr, politik a kritik Vladimira Putina Garri Kasparov

Co je potřeba pro svržení Putina? Nejprve přiznat, že válka je prohraná, míní ruský šachový velmistr Kasparov

Ruský šachový velmistr a pozdější politik Garri Kasparov, který patří mezi hlasité kritiky prezidenta Vladimira Putina, nastínil podmínky, které by podle něj mohly vést ke svržení ruského vůdce při „palácovém převratu". Ruská veřejnost i státní elity podle něj musí pochopit, že válka je prohraná, a to společně se sílící sociální a ekonomickou nespokojeností vytvoří správné podhoubí, napsal zpravodajský server Business Insider.

Přečíst článek

Reklama

Související

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se vrátí na předválečnou úroveň již příští rok

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se může vrátit na předválečnou úroveň již příští rok

Přečíst článek
Putin může být do roka odstaven od moci, nejspíše násilně, myslí si bývalý britský špion zaměřený na Rusko Christopher Steele.

Putin může být do roka odstaven od moci, nejspíše násilně, myslí si bývalý britský špion zaměřený na Rusko

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme