Reklama

Putin zakázal vývoz ropy do zemí, které uplatňují cenový strop. Platit začne v únoru

Prezident Putin zakázal vývoz ropy do zemí, které uplatňují cenový strop.
ČTK
 ČTK

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret, který zakazuje dodávky ruské ropy a ropných produktů do zemí uplatňujících cenový strop na ruskou ropu. V případě exportu ropy vstoupí zákaz v platnost na začátku února a bude platit pět měsíců. U ropných produktů by ruská vláda mohla stanovit pozdější začátek platnosti zákazu, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Moskva už dříve avizovala, že Putin příslušný dekret podepíše tento týden. Nařízení podle agentury DPA zakazuje dodávky ruské ropy a ropných produktů firmám a osobám v případě, že je ve smlouvách „přímo či nepřímo zahrnut mechanismus stanovení cenového stropu”. Podle Reuters dekret zahrnuje také ustanovení, které ruskému prezidentovi umožňuje ve zvláštních případech zákaz dodávek zrušit.

Ropná rafinérie, ilustrační snímek

Rusko straší ropný cenový strop. Může to zvýšit deficit, připustil ministr

Schodek ruského státního rozpočtu by mohl být v příštím roce vyšší než plánovaná dvě procenta hrubého domácího produktu, protože omezení cen ropy snižuje příjmy Ruska z vývozu.

Přečíst článek

Skupina ekonomicky vyspělých zemí G7, Evropská unie a Austrálie od 5. prosince zavedly maximální cenu 60 dolarů za barel ruské ropy přepravované po moři. V případě překročení tohoto limitu je zakázáno ropu převážet a pojišťovat její přepravu. Cenový strop je součástí reakce západních zemí na útok ruských vojsk na Ukrajinu.

Ruský vicepremiér Alexandr Novak minulý týden uvedl, že Rusko by začátkem příštího roku mohlo v reakci na zavedení cenového stropu ze strany západních zemí snížit těžbu ropy o pět až sedm procent. To by znamenalo o 500 až 700 tisíc barelů denně.

Cena plynu klesla na červnovou úroveň.

Teplo a nízká spotřeba. Cena plynu znovu klesla a je nejníže od června

Cena plynu pro evropský trh pokračovala v poklesu a přechodně sestoupila až na 80 eur (zhruba 1940 korun) za megawatthodinu (MWh), tedy nejníže od června.

Přečíst článek

Reklama

Související

Rusko od března sníží těžbu ropy.

Ruská odveta za cenové stropy, v březnu sníží těžbu ropy o půl milionu barelů denně

Přečíst článek
Zásobníky ropného gigantu Rosněfť na západní Sibiři.

Lukáš Kovanda: Rusko bude přicházet o 200 miliard korun měsíčně jen kvůli zastropování cen ropy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme