Reklama

Putin ukradl část Ukrajiny. Území se nevzdám, vzkazuje. Západ anexi neuzná

Vladimir Putin
ČTK

Ruský prezident Vladimir Putin dnes podepsal smlouvy o připojení čtyř ukrajinských regionů k Ruské federaci. Spolu s ním tak při ceremoniálu v Kremlu učinili zástupci těchto Ruskem okupovaných a ovládaných oblastí. Kyjev a Západ anexi odmítá. Mezinárodně neuznané Doněcká lidová republika a Luhanská lidová republika a rovněž Chersonská oblast a Záporožská oblasti dohromady představují zhruba 15 procent rozlohy celé Ukrajiny.

Reklama

Vlastní ceremonie v Kremlu začala s přibližně s čtvrthodinovým zpožděním oproti avizovanému začátku.

„Lidé svoji volbu udělali, jednoznačně si vybrali,“ prohlásil prezident v narážce na výsledky hlasování v mezinárodně neuznané Doněcké a Luhanské lidové republice (DNR a LNR) a částečně okupované Chersonské oblasti a Záporožské oblasti. Putin je přesvědčen, že ruský parlament připojení těchto čtyř oblastí k Rusku schválí. „Je to vůle milionů lidí,“ zdůraznil ruský vůdce, který se odvolával se na právo na sebeurčení zakotvené v Chartě OSN i na ruské dějiny, výsledky válek a bitev.

Ve čtvrtek večer Putin podepsal dekrety, kterými uznal nezávislost Chersonské oblasti a Záporožské oblasti. Rusko už v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo povstání separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny, kde vznikly DNR a LNR. Ty Moskva oficiálně uznala až v předvečer invaze na Ukrajinu.

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusové prchají před mobilizací. Ti, co zůstali, nemají žádné zkušenosti

První skupiny mužů povolaných v rámci ruské částečné mobilizace začaly přijíždět na vojenské základny, uvedla ve své pravidelné zprávě britská vojenská rozvědka. Mezitím z Ruska uprchlo od středečního vyhlášení částečné mobilizace více než 260 tisíc mužů.

Přečíst článek

Není to jako Krym, shodují se odborníci

Současná anexe znamená, že Rusko si nyní činí celkem nárok na přibližně 22 procent ukrajinského území, včetně částí, které nemá pod kontrolou, poznamenala agentura Reuters. Ačkoliv se dnešní ceremonie o připojení čtyř ukrajinských území k Rusku v mnohém podobala anexi Krymského poloostrova v roce 2014, okolnosti oznámení jsou jiné, shodují se podle BBC odborníci. Otázkou je, jak uprostřed konfliktu přijmou anexi nového území občané Ruska, i jak se Moskva vypořádá s nejasnými hranicemi v oblastech, které plně nekontroluje.

„Tyto kroky ruského vedení nebudou mít stejnou odezvu, jako anexe Krymu v roce 2014,“ domnívá se politický analytik Grigorij Golosov. „Krym byl v 90. letech předmětem rozhořčení a panovala představa, že se chce sám připojit k Rusku. Byl to klamný názor, ale masově rozšířený, a proto Rusové kroky ruského vedení v roce 2014 přijali pozitivně,“ uvádí Golosov.

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Kdo poškodil plynovody Nord Stream? Motiv by měly USA i Rusko

Prezident USA Joe Biden varoval, že v případě invaze na Ukrajinu žádný Nord Stream 2 nebude, Rusové zase mohli potrubí poškodit ve strachu z pokut, píše ve svém komentáři ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Je sice možné, že část lidí smýšlí podobně i o proruských útvarech DNR a LNR, ale zcela zřejmě si to nemyslí a ani nikdy nemysleli o Chersonské a Záporožské oblasti, dodává analytik. Pro Rusy podle něj tyto oblasti byly vždy součástí Ukrajiny. „Nemyslím si, že připojení těchto území si mezi (ruskými) obyvateli vyslouží nadšení nebo dokonce pochopení,“ dodává odborník.

„(Po formalizaci anexe ukrajinského území) Ruská federace vstoupí do nové fáze své existence,“ uvedla ruská politoložka z berlínské Akademie Roberta Bosche Jekatěrina Schulmannová. „Stane se státem s nelegitimní hranicí, jež zahrnuje fragmenty, které nejenže de iure neuzná žádná jiná země nebo mezinárodní organizace, ale kterou de facto nemá pod kontrolou ani centrální administrativa," dodala.

Zelenskyj: Na ruskou agresi odpovíme tvrdě

Kyjev a Západ hlasování neuznává a výsledky považuje za neplatné. Uznat nehodlá ani ruskou anexi území. Odmítají to i ruští spojenci včetně Srbska či bývalých sovětských republik. Čína vyzvala k respektování národní suverenity. Spojené státy dnes kvůli anexi ukrajinských území uvalily sankce na více než 1000 ruských firem a osob. Na sankčním seznamu jsou i vysoce postavení představitelé státních institucí. Nová opatření chce proti Moskvě přijmout i EU.

Vladimir Putin, prezident Ruska

Vůdci anektovaných území na Ukrajině oficiálně požádali o připojení k Rusku

Vůdce samozvané Luhanské lidové republiky (LNR) Leonid Pasečnik oficiálně požádal ruského prezidenta Vladimira Putina o připojení k Rusku. Informovala o tom agentura TASS, podle které stejný krok učinila i proruská správa jihoukrajinské Chersonské oblasti a Záporožské oblasti.

Přečíst článek

Putin ve výnosech nařídil, aby byla uznána „státní svrchovanost a nezávislost“ dvojice oblastí na jihu Ukrajiny, uvedl TASS. Rozhodnutí bylo přijato s „přihlédnutím k vůli obyvatel regionu“ v souladu se zásadami mezinárodního práva, které přisuzuje národům právo na sebeurčení, cituje dále agentura z dekretů, které vstupují v platnost dnem jejich podpisu.

Smlouvy nyní mají potvrdit obě komory ruského parlamentu, které se chystají učinit tento krok příští týden. Není pochyb, že ratifikace ve Státní dumě a Radě federace bude čistě formální, poznamenala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. Poslední fází procedury je podpis příslušného zákona Putinem.

Kyjev a Západ daly již dříve najevo, že plebiscity narychlo zorganizované Moskvou dosazenými úřady ani anexi okupovaných ukrajinských území uznat nehodlají. USA zároveň spolupracují se svými spojenci na sankcích, které by mohly být uvaleny na Rusko v případě další anexe ukrajinského území. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes varoval, že Ukrajina na pokus Ruska zmocnit se další části jejího území zareaguje „velmi tvrdě“.

„Naše reakce na ruské uznání výsledků hlasování bude velmi tvrdá,“ upozornil ukrajinský prezident.

Spolkový kancléř Olaf Scholz

Scholz: Ceny energií musejí klesnout. My to podpoříme opatřeními za 200 miliard eur

Německo podpoří stabilizaci cen energií zvláštním hospodářským fondem o objemu až 200 miliard eur (až 4,94 bilionu korun). Oznámil to německý kancléř Olaf Scholz. Řekl také, že díky novému souboru opatření, který nazval obranným deštníkem, už nebude potřeba nový poplatek za obstarání plynu. Ten měl původně v Německu začít platit od soboty.

Přečíst článek

Zveřejněné prohlášení se nezmiňuje o ceremonii, při níž se v pátek v Kremlu ruští představitelé chystají oznámit připojení ukrajinských území a zdůvodnit ho výsledkem referend. O připojení k Rusku pod taktovkou Moskvy hlasovali lidé od pátku do úterý v mezinárodně neuznávané Doněcké a Luhanské lidové republice (DNR a LNR) na východě Ukrajiny a také v Rusy okupovaných částech Chersonské a Záporožské oblasti na jihu Ukrajiny. Hlasování opakovaně provázely zprávy o nucené účasti a o dalších volebních podvodech.

Zelenskyj zároveň na pátek svolal mimořádné zasedání ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany. „O programu a dalších podrobnostech budeme informovat později,“ uvedl na sociálních sítích prezidentův mluvčí Serhij Nykyforov.

Evropská rada ve společném prohlášení rozhodně odsoudila „nelegální anexi ukrajinského území Ruskem“ Tento krok podle unijních představitelů porušuje právo Ukrajiny na nezávislost a suverenitu a Rusko jím ohrožuje globální bezpečnost. Nizozemsko tuto anexi nikdy neuzná, uvedl premiér Mark Rutte. Británie si na protest proti anexi předvolala ruského velvyslance v Londýně, uvedla agentura Reuters. Německý kancléř Olaf Scholz a francouzský prezident Emmanuel Macron budou o nejnovějším dění na Ukrajině osobně jednat v pondělí, oznámil Elysejský palác

Joe Biden a Liz Trussová: Anexi nikdy neuznáme

Spojené státy nikdy neuznají územní nároky Ruska na Ukrajině. Podle agentury Reuters to řekl americký prezident Joe Biden v souvislosti s Kremlem ohlášenou anexí dalších ukrajinských oblastí. Hlasování o připojení k Rusku, která se v těchto regionech uskutečnila v posledních dnech, Biden označil za „naprostý podvod“ zinscenovaný Moskvou.

Ursula von der Leyenová, šéfka EK

Nové protiruské sankce přinesou základ pro strop na cenu ropy, uvedla von der Leyenová

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová představila plán nového balíku protiruských sankcí, jehož cílem je mimo jiné vytvořit "právní základ" pro globální zastropování ceny ruské ropy. Kromě tohoto kroku unijní exekutiva navrhuje rozšíření sankčního seznamu s jednotlivci a společnostmi a další "široká" omezení obchodu s Ruskem, mířící proti dovozu ruských výrobků i vývozu některých technologických produktů nebo chemikálií.

Přečíst článek

Totéž pak potvrdila také britská premiérka Liz Trussová a to přímo ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému v telefonátu. „Spojené království nikdy neuzná ruské pokusy o anexi svrchovaného území. Zopakovala, že Ukrajina se může spolehnout na podporu Spojeného království, dokud nebude prezident Vladimir Putin poražen,“ uvedl mluvčí britské vlády.

Reklama

Související

Rusko má na Ukrajině 200 tisíc obětí, tvrdí USA. Rapidně více než při ruském vpádu do Afghánistánu

Rusko má na Ukrajině 200 tisíc obětí, tvrdí USA. Rapidně více než při ruském vpádu do Afghánistánu

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Finanční establishment USA varuje Ukrajinu, že možná nezbyde než jednat o konci boj

Lukáš Kovanda: Finanční elity USA varují Ukrajinu, že možná nezbyde, než jednat o konci bojů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme