Reklama

První korekce chyb Trussové. Sunak znovu zavedl zákaz frakování, potěšil tím ekology

Rishi Sunak, nový britský premiér
ČTK
 ČTK

Nový britský premiér Rishi Sunak zvrátil rozhodnutí své předchůdkyně Liz Trussové a v Anglii znovu zavedl zákaz frakování, tedy hydraulického štěpení, které se využívá k těžbě plynu a ropy z břidlicových ložisek. Podle stanice BBC to oznámil premiérův úřad v Downing Street.

Reklama

Premiérův mluvčí oznámil, že Sunak znovu zavádí moratorium na frakování. Učinil tak po Sunakových dnešních prvních interpelacích v Dolní sněmovně ve funkci premiéra. 

Sunak uvedl, že stojí za manifestem, které Konzervativní strana vydala před volbami v roce 2019, a potvrdil, že jeho vláda naplní závazky z klimatické konference COP26 v Glasgow. V manifestu z roku 2019 stojí, že konzervativci nebudou frakování podporovat, „pokud se vědecky neprokáže, že může být provozováno bezpečně”. Bývalá premiérka Trussová zákaz frakování zrušila, aby posílila přísun zdrojů energií v Británii.

Hydraulické frakování se používá především ve Spojených státech k těžbě zemního plynu v břidličných horninách hluboko pod zemí. Při využití této metody se pumpuje voda s rozpuštěnými chemikáliemi do vrtu; tlak vody v podzemí rozbije horninu, z níž se tak uvolní plyn. Ekologičtí aktivisté ale varují, že tento způsob těžby ohrožuje zásoby podzemní vody nad ložisky plynu.

Plyn, nebo válka? V Eropě probíhají demonstrace proti krvavému obchodu

Kde se vzala závislost Evropy na ruském plynu? V suezské krizi padesátých let, tvrdí profesorka ekonomie z Cambridge

Putin umně využívá geopolitických rozporů uvnitř Evropské unie a Unie s USA, domnívá se profesorka politické ekonomie na University of Cambridge Helen Thompsonová. „Původně se snažil snížit význam Ukrajiny při přenosu plynu. To se mu sice nepovedlo, ale Evropu se mu podařilo rozdělit,“ vysvětluje Thompsonová v rozhovoru pro Bloomberg.

Přečíst článek

Slavnostní otevření terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) v přístavu Eemshaven, 8. září 2022, Nizozemsko. Asi třetinu kapacity si v terminálu pronajala Česká republika.

Kolem Evropy krouží lodě s nákladem plynu. Kvůli zájmu zemí EU jej není kde vyložit

Evropa před nadcházející zimou mohutně doplňuje zásoby kapalného LNG plynu, aby se zajistila proti dalším výpadkům dodávek plynu ze strany Ruska. Zájem je ovšem tak velký, že aktuálně kolem pobřeží Evropy volně plují desítky lodi naložených LNG plynem, protože přístavy jsou přetížené a tankery jej nemají kde vyložit, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Vše k energetické krizi čtěte zde

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme