Reklama

Propaganda za miliardu. Kreml nakoupil státní vlajky a nařídil jejich povinné vyvěšování

Propaganda za miliardu. Kreml nakoupil státní vlajky a nařídil jejich povinné vyvěšování
Pixabay
 ČTK

Rusko od loňského 24. února, kdy zahájilo invazi na Ukrajinu, vyčlenilo přes miliardu rublů (295 milionů korun) na nákup státních symbolů. Je to stokrát víc, než kolik ruské úřady vydaly za podobné výdaje v roce 2021, propočítal z veřejně dostupných dat nezávislý server Věrstka.

Reklama

Rusko od začátku války zadalo 80 takových tendrů. Velkou část z nich vypsalo v rámci federálního projektu vlastenecké výchovy, který mimo jiné do vzdělávacích zařízení umisťuje státní symboly.

Nejsilnější zbraní Kremlu je státní televize. Jak zneužívá amerických zpráv ve prospěch Putina?

Nejsilnější domácí zbraní Kremlu je státní televize. Aneb jak vytvořit příběh, že Putin válku vyhrává

Zatímco ruské tanky po rychlém únorovém útoku na Ukrajinu v poslední měsících uvízly v bahně východní Ukrajiny a v samotném Rusku lidé pociťují tvrdé dopady války na běžný život včetně nenáviděné mobilizace, jedna část Kremlu funguje přesně: televizní propaganda. A není to jen obyčejná propaganda, kterou Všeruská státní televizní a rozhlasová společnost (VGTRK) vyrábí z tuzemských zdrojů – na pomoc si ve velkém bere záběry a prohlášení z amerických a čínských televizí vytrhané z kontextu, jen aby vytvořila dojem, že Rusko vítězí, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek

Ruské školy musí od 1. září 2022 na začátku každého týdne slavnostně vyvěsit vlajku a zahrát státní hymnu. Podle ruskojazyčného serveru BBC je to jeden z důvodů, proč na státní symboly – vlajky či znaky – země vynaložila tolik prostředků.

Největší obnos, 125 milionů rublů (37 milionů korun), vynaložily úřady v Dagestánu, republice na hranicích s Ázerbájdžánem a Gruzií. Největší tendr pak zadaly úřady v Kurské oblasti na západě Ruska u hranic s Ukrajinou, kde pro školy nakoupily 571 sad s ruskými vlajkami a znaky.

Vše o ruské invazi na Ukrajinu čtěte zde

Ulice města Borodyanka, která byla téměř srovnána se zemí. Ruská armáda ostřelovala bez cíle a smyslu veškeré budovy.

Zlatá horečka na největším staveništi světa. Západní firmy se chystají na riskantní obnovu Ukrajiny

Stovky západních firem se v posledních týdnech účastní konferencí a výstav ve Francii, Polsku i jinde týkajících se možností podílet se na obnově ruskou invazí zničené Ukrajiny. Mluví se o nové „zlaté horečce na největším staveništi světa“ či dalším „Marshallově plánu“. Rekonstrukce země, která si příští týden připomene smutné roční výročí od zahájení invaze, si vyžádá stovky miliard dolarů. Ale není to bez rizika, píše deník The New York Times.

Přečíst článek

Rusové na Ukrajině rozmístili již 97 procent své armády, tvrdí britský ministr obrany

Rusové na Ukrajině rozmístili již 97 procent své armády, tvrdí britský ministr obrany

Rusko rozmístilo na Ukrajině téměř celou svou armádu, zvýšilo tlak podél frontové linie na východě země, ale nedosáhlo průlomu. Prohlásil to britský ministr obrany Ben Wallace. Děje se tak týden před ročním výročím začátku ruské invaze na Ukrajinu, upozornil deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme