Reklama

Prezident Zeman jmenoval novým guvernérem ČNB Aleše Michla

Aleš Michl
ČTK
 ČTK

Prezident Miloš Zeman jmenoval nového guvernéra České národní banky. Stane se jím člen bankovní rady Aleš Michl.

Reklama

Jmenování Aleše Michla guvernérem České národní banky může podle ekonomů naznačovat výraznější změny v bankovní radě a následně tak změnit směřování měnové politiky. Michl je společně s dalším členem rady Oldřichem Dědkem proti zvyšování úrokových sazeb. 

Michl ve funkci od července nahradí Jiřího Rusnoka, kterému končí druhý mandát, a nemůže být znovu jmenován. Na konci června kromě Rusnoka končí šestiletý mandát viceguvernérovi Tomáši Nidetzkému a členovi bankovní rady Vojtěchu Bendovi. Zeman může přitom Nidetzkému a Bendovi jejich mandát prodloužit, ale jmenovat místo nich i úplně nové členy rady. Zároveň musí jmenovat nového člena sedmičlenné rady za Rusnoka.

Zeman předminulý týden řekl, že má čtyři kandidáty na guvernéra, ve svém výběru ale už má víceméně jasno. Média v této souvislosti uvedla, že v nejužším výběru jsou vedle Michla nynější viceguvernéři ČNB Tomáš Nidetzký a Marek Mora, které navrhl prezidentovi Rusnok kvůli zachování kontinuity současné bankovní rady. Počátkem roku uvedla Česká televize, že podle jejích informací je Zemanovým kandidátem šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Aleš Michl

Novým guvernérem ČNB má být Aleš Michl

Prezident Miloš Zeman už podle zatím neoficiálních informací vybral nového guvernéra. Měl by se jím stát současný člen bankovní rady Aleš Michl, píší Seznam Zprávy s odkazem na zdroje obeznámené s jednáním prezidenta s jednotlivými kandidáty.

Přečíst článek

Sledujte jmenování nového guvernéra ČNB:

Prezident Miloš Zeman jmenuje nového guvernéra ČNB

Michl v minulosti mimo jiné působil v Raiffeisenbank a byl externím poradcem někdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO). Členem bankovní rady ČNB je od konce roku 2018. 

Koruna reaguje na jmenování Aleše Michla guvernérem ČNB oslabením. Část trhu podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy podle všeho nebyla do poslední chvíle o jeho jmenování přesvědčena.

Naposledy bankovní rada zvýšila úrokové sazby minulý týden, a to o 0,75 procentního bodu. Základní úroková sazba tak stoupla na 5,75 procenta. Takto vysoko byla základní úroková sazba naposledy v roce 1999. Zároveň šlo o šesté nadstandardní zvýšení základní sazby o více než 0,25 procentního bodu v řadě za sebou. Pro všechna tato rozhodnutí od loňského září hlasovalo pět členů rady. Dva členové, Michl a Dědek, hlasovali pro sazby beze změny. Důvodem zvyšování sazeb je nadále rostoucí inflace umocněná válkou na Ukrajině a snaha centrální banky tlumit inflační očekávání, tedy že inflace nadále rychle poroste. Michl a Dědek se ale domnívájí, že zvyšování sazeb na současnou inflaci nezabere, poškodí export a ekonomiku.

Bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově politických opatřeních. ČNB je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu. Bankovní rada je sedmičlenná. Členové bankovní rady nesmějí zastávat funkci více než dvakrát.

Aleš Michl

Zemanův favorit do čela ČNB Michl může rozpoutat bankovní kovbojku

Jmenování Aleše Michla guvernérem České národní banky, o kterém spekulují média, může naznačovat výraznější změny v bankovní radě a následně tak změnit směřování měnové politiky. Vyplývá to z vyjádření oslovených ekonomů. 

Přečíst článek

 

Reklama

Související

Guvernér ČNB Aleš Michl: Máme nejpřísnější měnovou politiku za 20 let, peníze se stahují z ekonomiky

Guvernér ČNB Aleš Michl: Máme nejpřísnější měnovou politiku za 20 let, peníze se stahují z ekonomiky

Přečíst článek
Damoklův meč nad Michlem. Bez prověrky může přijít o post šéfa ČNB, připustil Pavel

Damoklův meč nad Michlem. Bez prověrky může přijít o post šéfa ČNB, připustil Pavel

Přečíst článek
ČNB

Lukáš Kovanda: Holub zůstane jediným jestřábem v radě ČNB. Zeman jmenuje dva nové členy už ve středu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme