Reklama

Populismus zabíjí. Česko pandemii zvládlo podstatně hůře než nepopulistické země

Staroměstské náměstí
ČTK
Lukáš Kovanda

Česko a další země s populistickou vládou zvládly pandemii podstatně hůře než země nepopulistické, zjistil renomovaný Kielský institut světového hospodářství.

Reklama

Česko a další země vykazují více než dvojnásobný počet nadměrně zemřelých v porovnání s nepopulistickými státy. To je klíčový závěr studie renomovaného institutu.

Nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Jana Havligerová: Pandemický zákon balancuje na hraně práva

Nouzový stav nefunguje, utahování šroubů je cesta bolševika. Památný výrok. Kdo ho pronesl, můžete hádat třikrát. Váhajícím napovíme. Byl to expert TOP 09, čekatel na uvedení do křesla ministra zdravotnictví.

Přečíst článek

Autor studie Michael Bayerlein společně s mezinárodním týmem kolegů hodnotili, jak covidovou situaci v roce 2020 zvládalo celkem 42 zemí OECD a BRICS (do této skupiny zemí patří – jak akronym napovídá – Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika). Celkem třináct zemí z tohoto vzorku klasifikovali jako populistické, a to právě včetně Česka. Do skupiny populistických zemí zařadili také třeba Polsko, Slovensko, Maďarsko, Británii, Brazílii nebo Indii.

Nadměrná úmrtnost dosáhla v populistických zemích takřka osmnácti procent, zatímco v těch nepopulistických činila pouze osm procent. Nad každých sto lidí, kteří by zemřeli tak jako tak, nebýt pandemie, přidala tedy pandemie průměrně osm dodatečných covidových zemřelých v nepopulistických zemích a hned osmnáct covidových zemřelých v zemích populistických.

Úmrtnost v zemích s populistickou a nepopulistickou vládou Kielský institut světového hospodářství

V zemích s populistickou vládou totiž podle autorů studie se politici více zdráhali trvaleji zavádět nepopulární opatření, jako je omezování společenského setkávání. Populističtí politici také spíše tíhli k bagatelizaci závažnosti nákazy a diskreditaci vědeckých zjištění. Občané pak nebrali nákazu tak vážně a podceňovali dodržování restrikcí společenského pohybu a setkávání, pokud ty byly vůbec zavedeny či vymáhány.

Studie je podle autorů první svého druhu, jež dokládá, že populisté pandemii covid-19 nezvládli dobře, což má své oběti v podobě relativně vyššího počtu zemřelých. Jako taková představuje přelomový závažný argument v celé dosavadní diskusi o přístupu jednotlivých zemí k pandemii a český přístup se pochopitelně neocitá v lichotivém světle.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme