Reklama

Pomoc i obchodní příležitost. Český vlak dovezl z Ukrajiny vlak kukuřice pro Egypt

Ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Český státní železniční nákladní dopravce ČD Cargo odvezl první vlak s kukuřicí z Ukrajiny do německého přístavu Brake. Odtud zásilka zamíří lodí do Egypta. Ukrajina nemůže kvůli ruské invazi vyvážet obilí po moři. Podle OSN kvůli tomu hrozí nedostatek potravin v chudých zemích. Informaci přinesl server Zdopravy.cz.

Reklama

První vlak podle serveru převezl asi 1800 tun kukuřice, která byla do vozů normálního rozchodu naložena v překladišti v Dobré při Čierné nad Tisou. Převoz se  uskutečnil ve spolupráci s dalšími partnery. Převoz zboží po železnici v Evropě se potýká s několika problémy. Jedním jsou různé rozchody kolejnic, problémem je také omezená kapacita tratí na hranicích, například mezi městy Děčín a Drážďany.

„Zástupci ČD Cargo intenzivně jednají s ukrajinskou stranou o různých přepravních alternativách. Řeší se různé trasy a cesty. Aktuálně hlavně přes polské a německé přístavy nebo naopak jižní trasy přes přístavy v Jaderském moři,“ cituje server předsedu představenstva ČD Cargo Tomáše Tótha.

Oděsa, nákladní loď s obilím

Válka na Ukrajině plodí světový hlad. Viníkem je pouze a jen Putin

Ruský prezident Vladimir Putin je kvůli své invazi na Ukrajinu zodpovědný za narůstající hlad lidí po celém světě, píše list The Washington Post (WP).

Přečíst článek

Výhodou pro ČD Cargo je, že má licenci pro provoz ve všech okolních zemích. „Bereme to jako pomoc a zároveň obchodní příležitost,“ doplnil Tóth. ČD Cargo se už dříve zapojilo do dodávek humanitární pomoci a vojenského materiálu na Ukrajinu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle serveru The Kyiv Independent minulý týden řekl, že Rusko blokuje v ukrajinských přístavech 22 milionů tun obilí. Ukrajina patří mezi hlavní vývozce obilnin a zemědělských plodin.

Pšenice, ilustrační foto

USA a EU: Dramatický nárůst cen potravin budeme řešit společně

Spojené státy a Evropská unie budou společně hledat cestu z potravinové krize, která světu hrozí kvůli válce na Ukrajině a omezením exportu potravin z některých zemí, píše server CNBC.

Přečíst článek

Putinova válka vyhladoví svět. Nejhůř dopadnou země Afriky a Asie

Kvůli ruské invazi na Ukrajinu hrozí světu největší hladomor od druhé světové války. Na úvod dvoudenního zasedání ministrů pro rozvoj ze zemí skupiny velkých světových ekonomik G7 to prohlásila německá ministryně pro rozvoj Svenja Schulzeová. Je proto podle ní nezbytné vytvořit mezinárodní alianci pro potravinovou bezpečnost.

Přečíst článek

 

Reklama

Související

Ukrajina dostala další zákaz exportu obilí a dalších produktů. Tentokrát od Slováků

AKTUALIZOVÁNO: Ukrajina dostala další zákaz exportu obilí. Tentokrát od Slováků, Česko nic podobného nechystá

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme