Reklama

Policisté a hasiči mají od ledna dostat přidáno. Deset procent do základu platu

Hasiči v Hřensku likvidují rozsáhlý požár v národním parku
ČTK
 ČTK

Platy hasičů a policistů na tarifech od ledna příštího roku vzrostou o deset procent. V Hřensku, kde hasiči už třetím dnem bojují s rozsáhlým požárem v národním parku, to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Jde podle něj o koaliční dohodu. Na místě to potvrdil premiér Petr Fiala (ODS). Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) řekl, že zvýšení bude zahrnovat i vojáky. Celkové náklady budou záviset na počtu pozic, půjde podle něj o jednotky miliard korun.

Reklama

Vláda o růstu platů ve veřejné sféře jedná s odbory, které žádají kvůli inflaci navýšení ještě v tomto roce. Před týdnem se zástupci vlády a odboráři dohodli na další schůzce v polovině srpna, na navýšení platů kvůli zvyšujícím se cenám ještě letos s vládou společnou řeč nenašli. Ministr práce a předseda vládních lidovců Marian Jurečka (KDU-ČSL) tehdy uvedl, že kabinet kvůli stavu rozpočtu prostor pro letošní přidání nevidí, je ale připraven navýšit platové tarify od ledna o pět procent. Platí tak dřívější dohoda, že od září by se měly o deset procent navýšit zmrazené výdělky. Policistům, hasičům či pracovníkům sociálních služeb se letos od ledna navýšil základ platu neboli tarif o 700 korun.

Odbory požadovaly kvůli vysoké inflaci úpravu výdělků už pro letošek. Jurečka po posledním jednání uvedl, že kabinet kvůli stavu rozpočtu prostor pro letošní přidání nevidí, je ale připraven zvýšit platové tarify většině profesí od ledna o pět procent. Od září si mají polepšit jen lidé se zmraženým výdělkem, netýká se to ale státní služby. O růstu platů pro příští rok by se mělo znovu vyjednávat v srpnu po zveřejnění ekonomické predikce.

Plánovanou úpravu platů kritizoval na Twitteru stínový ministr práce hnutí ANO Aleš Juchelka. Stejně jako odboráři poukazuje na to, že inflace dosáhla v červnu meziročně 17,2 procenta. Podle Juchelky je přidání nedostatečné.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Marian Jurečka zapomíná šetřit. Přidáme části státních zaměstnanců, slíbil odborářům

Na víc peněz by si od začátku září mělo přijít zhruba 300 tisíc pracovníků ve veřejném sektoru. Obecnou shodu na růstu platů ale odbory se zástupci vlády nenašli.

Přečíst článek

Výdělek se pro letošek zmrazil úředníkům stejně jako pracovníkům kultury, nepedagogům ve školství a dalším profesím. Od září by se jim tarify měly podle dřívější dohody zvednout o deset procent. Podle Jurečky se to týká asi 305 tisíc zaměstnanců. Na navýšení bude potřeba do konce roku 2,2 miliardy korun.

Učitelé si letos polepšili o dvě procenta, zdravotníci o šest procent. Plat by jim měl růst příští rok od ledna. Koalice chce debatovat hlavně o jejich odměňování učitelů, jejich výdělek chce podle Jurečky udržet na 130 procentech průměrné mzdy.

Podle informačního systému o průměrném výdělku zaměstnával letos v prvním čtvrtletí veřejný sektor 712 100 lidí. Průměrný plat činil 40 352 korun. Meziročně se zvedl o dvě procenta. Polovina pracovníků pobírala víc než 37 633 korun. Inflace v červnu meziročně dosáhla 17,2 procenta.

Aktivní důchodci

Dalibor Martínek: Tahle země není pro děti. Je pro důchodce

Přišel mejl ze školy. Děti pojedou na výlet, pošlete 700 korun. 250 za návštěvu jakési atrakce, 450 korun za dopravu. Čtyři sta padesát korun za dopravu? Za to by se dalo jet autobusem do Berlína! Snad nejedou do Berlína… Dále v dopise ze školy stálo, připravte si tisícovku na učebnice pro příští rok za jedno dítě. A za tři týdny je škola v přírodě, čtyři noci za pět tisíc korun.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Co říci učitelům na konci školního roku? Děkujeme! Ale chtělo by to něco navíc

Náš pan ředitel říká, nejsou lidi. A že paní učitelku, která křičí na děti, a ony pak doma pláčou, nemůže vyhodit. Prostě nejsou lidi. V tom jsou tedy učitelé sejf. Není náhrada, takže si mohou na školách dělat, co se jim zamane.

Přečíst článek

Reklama

Související

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

V odborech to vře. Vláda zatím nepočítá s růstem platových tarifů státních zaměstnanců od ledna

Přečíst článek
Systém výsluh ozbrojeným složkám si uzmuli bafuňáři. Není spravedlivý, změňme ho

David Ondráčka: Systém výsluh ozbrojeným složkám si uzmuli bafuňáři. Není spravedlivý, změňme ho

Přečíst článek
Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme