Reklama

Stovky tun nadrceného azbestu. Policie teď řeší, kdo za to v Milovicích může

Středočeský kraj, krajský úřad
ČTK
 ČTK

Při bourání zchátralých objektů po sovětské armádě v Milovicích na Nymbursku byly stovky tun materiálu s azbestem nadrceny a rozvezeny po celém areálu. Území bývalého vojenského prostoru tak bylo kontaminováno. Kriminalisté případ prověřují pro podezření ze spáchání trestných činů neoprávněného nakládání s odpady a podvodu. Zasahovali kvůli tomu na středočeském krajském úřadě v Praze a městském úřadě v Milovicích, řekl okresní státní zástupce v Nymburce Štěpán Brunclík. Podle serveru SeznamZprávy policisté zamířili i do pražského sídla společnosti Mladá RP, která objekty po sovětské armádě bourala.

Reklama

Policisté zjišťují, kdo je za jednání zodpovědný, což se může týkat fyzických i právnických osob. „Řeší se z našeho pohledu důležitá otázka, kdo to měl v gesci a kdo to kontroloval, případně jestli tam nebylo nějaké úmyslné nebo nedbalostní jednání, které přispělo k tomu, že tenhle stav vůbec nastal. Z toho důvodu se provádějí úkony v sídle Středočeského kraje,” řekl Brunclík. Na městském úřadě v Milovicích podle něj policisté zasahovali kvůli tomu, že je tam místně příslušný stavební úřad.

S policií na případu spolupracuje Česká inspekce životního prostředí. „Spolupracujeme v této věci s Policií ČR, ale byli jsme požádáni o mlčenlivost a rovněž i vzhledem k šetření orgánů činných v trestním řízení nemůžeme uzavírat žádná rozhodnutí a bližší info neposkytujeme,” zprostředkovala ČTK vyjádření inspekce Dominika Pospíšilová z tiskového odboru ministerstva životního prostředí.

Hejtmanka Petra Pecková (STAN) na twitteru potvrdila, že převzala od policie příkaz k prohlídce některých kanceláří, včetně kanceláře zastupitele, který byl v bývalém vedení kraje. „Mohu potvrdit, že jsem za Středočeský kraj přebírala od policie příkaz k prohlídce některých kanceláři, včetně kanceláře jednoho zastupitele, který byl v bývalém vedení kraje. Podepsala jsem mlčenlivost,” uvedla Pecková na Twitteru a odkázala na Okresní státní zastupitelství v Nymburce.

Johnson & Johnson, ilustrační foto

Johnson & Johnson končí s prodejem kontroverzního dětského pudru

Společnost Johnson & Johnson neustála mediální tlak. Po 130 letech se rozhodla ukončit prodej dětského pudru vyrobeného na bázi mastku. Na celém světě bude nyní prodávat jen ten z kukuřičného škrobu. Na výsledek vleklých sporů upozornila agentura Reuters.

Přečíst článek

V bývalém vojenském prostoru byly zbourány budovy, které měly střešní krytinu a základy z eternitu, jenž obsahuje karcinogenní azbest. „Demolice byly provedeny tím způsobem, že nedošlo k separaci tohoto materiálu jako nebezpečného odpadu, ale byl různě rozbit a nadrcen a rozvezen po bývalém vojenském výcvikovém prostoru a došlo ke kontaminaci toho území azbestem,” uvedl Brunclík. „Bylo to přitom v takovém rozsahu, že si toho bylo těžko možné nevšimnout, protože se tam jednalo o stovky tun materiálu,” dodal.

Vyšetřování ekologických škod

Smlouvu o dlouhodobém pronájmu bývalého vojenského prostoru uzavřel kraj s firmou Mladá RP v prosinci 2010. Firma měla areál využívat 40 let, za což zaplatila dopředu 25 milionů korun. Hejtmanství jí v roce 2016 vypovědělo smlouvu kvůli nedodržení termínů pro demolice. Společnost ale tvrdila, že podmínky neporušila. Že se prověřování týká Mladé RP, Brunclík nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. „Samozřejmě logicky se to bude týkat subjektů, které tam činnosti vykonávaly nebo které měly ten prostor v nájmu,” dodal. Zástupce firmy se ČTK odpoledne nepodařilo kontaktovat.

Vlákna azbestu mohou podle informací na webu Státního zdravotního ústavu způsobovat zdravotní komplikace, zejména při jejich vdechování. Hrozí poškození plic, takzvaná azbestóza, při níž se plicní tkáň zjizví, dýchání je ztížené a plicím se nedaří dostatečně okysličovat krev.

Expertka i na víru. Ekologická aktivistka Thunbergová dostane čestný doktorát z teologie

Teologická fakulta Helsinské univerzity udělí čestný doktorát dvacetileté švédské ekologické aktivistce Gretě Thunbergové. Informovala o tom dnes agentura DPA. Thunbergová byla jmenována mezi třicítkou osobností, které budou titulem doctor honoris causa vyznamenány. Ceremoniál se uskuteční 9. června.

Přečíst článek

Podobný odpad se může skladovat i na běžných skládkách za dodržení stanovených pravidel. Prostor musí být oddělený a uzavřený, aby se zabránilo rozptýlení vláken. „Úložná zóna musí být denně a před každým stlačením překryta vhodným materiálem, a pokud odpad není zabalený, musí se pravidelně kropit,” uvedl SZÚ. Po uložení musí být na skládku navezená krycí vrstva zeminy. „Musí být přijata vhodná opatření, aby se zabránilo případnému použití půdy po uzavření skládky kvůli zabránění kontaktu lidí s odpadem,” uvádí dále dokument SZÚ.

Reklama

Související

Obviněný prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka

David Ondráčka: Branky, body, sekundy a dotace. Roky budovaný klientelismus ve sportu je stále živý

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme