Reklama

Poláci drží slib, první várku leopardů už doručili na Ukrajinu

Polské tanky Leopard 2A4 už jsou na Ukrajině.
ČTK/AP

Polsko dodalo Ukrajině první čtyři tanky Leopard 2 ze slíbených čtrnácti. Premiér Mateusz Morawiecki se vypravil do Kyjeva v den prvního výročí ruské invaze. Setkal se rovněž s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, který potvrdil, že první tanky německé výroby dodané Varšavou už dorazily a posílí ukrajinskou obranu.

Reklama

„Jako první evropská země dodáváme první čtyři polské tanky Leopard 2 A4. Brzy předáme i další,” oznámil v ukrajinské metropoli Morawiecki podle webu Onet.pl. Zelenskyj za dodávku prvních strojů z Polska na společné tiskové konferenci s Morawieckým poděkoval.

„Polsko a Evropa stojí na vaší straně. Rozhodně vás neopustíme, budeme Ukrajinu podporovat až do úplného vítězství nad Ruskem,” uvedl dále Morawiecki podle agentury Reuters.

O dodání prvních tanků Leopard 2 napadené zemi před tím informoval polský ministr obrany Mariusz Blaszczak na zasedání národní bezpečnostní rady. „Premiér tu nemůže být, jel do Kyjeva předat tanky Leopard, jde o jejich první skupinu,” citovala agentura Reuters prezidenta Andrzeje Dudu při zahájení schůzky bezpečnostních špiček polského státu.

Obytný dům a auta po ruském útoku 16. března 2022 na ukrajinský Charkov.

Rok ruské invaze na Ukrajině v datech: Připomeňte si hlavní milníky

Ruský prezident Vladimir Putin zahájil invazí na Ukrajinu 24. února 2022 největší evropský vojenský útok od druhé světové války. Ruská armáda a rakety dosud zabily tisíce lidí, vyhnaly miliony z jejich domovů zejména do Evropy včetně Česka, otřásl geopolitickým pořádkem po studené válce a rozvířil globální trhy. Připomeňte si hlavní milníky ročního konflliktu.

Přečíst článek

Polsko už dříve slíbilo, že Ukrajině dodá 14 tanků německé výroby Leopard 2. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle portálu onet.pl počítá s tím, že jeho země od 12 států získá stovku těchto moderních strojů.

Německo v lednu po nátlaku spojenců slíbilo, že Ukrajině rovněž dodá tanky Leopard 2, a povolilo, aby tyto stroje německé výroby předaly Kyjevu i jiné země. V pátek Německo německý ministr obrany Boris Pistorius oznámil, že jeho země pošle Ukrajině o čtyři tanky Leopard 2A6 více, než původně přislíbilo. To znamená, že Berlín dodá Ruskem napadené zemi 18 těchto strojů. Ve čtvrtek při jednání se Zelenským dodávku až deseti těchto vozidel přislíbil španělský premiér Pedro Sánchez. Stejný počet přislíbilo také Švédsko, které dodá i systémy protivzdušné obrany Hawk.

Podívejte se, jak viděli rok ruské invaze světoví i čeští fotografové:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme