Reklama

Plůtky proti zvěři na finsko-ruské hranici nahradí třímetrové ploty proti Rusům

Plot v Rözke na maďarsko-srbské hranici
ČTK / AP
 ČTK

Finsko začalo stavět oplocení na hranici s Ruskem, aby posílilo svou bezpečnost. Informovala o tom stanice BBC News na svém webu s odvoláním na finskou pohraniční stráž. Bariéra má být podle ní dlouhá 200 kilometrů a vysoká tři metry, na její horní části bude ostnatý drát. Finsko s Ruskem sdílí nejdelší hranici ze zemí Evropské unie, měří přibližně 1300 kilometrů.

Reklama

Helsinky se podle BBC snaží posílit svou východní hranici od ruské invaze na Ukrajinu, kterou Moskva zahájila před více než rokem. V září pak začalo velké množství Rusů utíkat do Finska v reakci na mobilizaci, kterou nařídil ruský prezident Vladimir Putin, připomíná stanice. Helsinky poté výrazně omezily vstup ruských občanů na své území.

První část bude do června 

Práce na výstavbě bariéry začaly v úterý u hraničního přechodu Imatra kácením lesa, v březnu by pracovníci měli začít budovat silnici a instalovat samotné oplocení. Tříkilometrový pilotní projekt by měl být hotov do konce června, uvedla pohraniční stráž.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan

Reakce Ankary na spálený korán. Turecko nebude jednat o vstupu Finska a Švédska do NATO

Turecko zrušilo únorové jednání se Švédskem a Finskem o vstupu těchto severských zemí do NATO, aniž stanovilo náhradní termín. Píší to dnes turecká státní média s odkazem na diplomatické zdroje. Rozhodnutí přichází den poté, co turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Stockholmu sdělil, že nemůže počítat s tureckou podporou při vstupu do Severoatlantické aliance kvůli víkendovým demonstracím prokurdských skupin a odpůrců islámu.

Přečíst článek

Výstavba dalších 70 kilometrů, převážně na jihovýchodě Finska, je v plánu v letech 2023 až 2025. Celkově Helsinky plánují oplotit 200 kilometrů své hranice s Ruskem, uvedla agentura AFP, podle níž má být poslední fáze dokončena v roce 2026. Výstavba má stát 380 milionů eur (téměř devět miliard korun). Některé úseky budou mít k dispozici kamery s nočním viděním, světla či reproduktory.

V současné době jsou finské hranice chráněny zejména lehkými dřevěnými ploty, které mají především zabránit putování hospodářských zvířat přes hranice, uvedla AFP. Finsko podle ní loni v létě pozměnilo zákon o pohraniční stráži, což má usnadnit stavbu robustnějšího oplocení.

Nokia má nové logo i obchodní strategii

Finská Nokia má problém. Lidé si stále myslí, že vyrábí telefony

Společnost Nokia mění logo. Jedním z důvodů je fakt, že většina lidí si stále myslí, že vyrábí stejnojmenné mobilní telefony. Nokia se však v současnosti zaměřuje na internet věcí a rozvoj 5G sítí. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Fotografie padlého ukrajinského vojáka u památníku na náměstí Nezávislosti v Kyjevě

Ukrajinská armáda se potřebuje nadechnout. Dokáže posílit, aniž by zdecimovala celou generaci?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme