Reklama

Pětadvacet let pod čínskou správou není důvodem k oslavám. A bude hůř, říká rodák z Hongkongu

Hongkong
Stanislav Šulc / Newstream
Zdeněk Pečený

„Hongkong býval skvělým finančním centrem, ale tento titul nyní putuje do Singapuru, protože Peking zpřísňuje všechny aspekty života v bývalé kolonii,“ řekl byznysovému serveru newstream.cz rodák z Hongkongu Iain Leighton. Nadcházející výročí 25 let čínské správy nevnímá, stejně jako tisíce dalších, jako důvod k oslavám. 

Reklama

Iain Leighton rovněž upozorňuje, že Hongkong, jež nyní čelí zásadnímu odlivu mozků, ani zdaleka nemá to nejhorší za sebou. „Bohužel často slyším o lidech, kteří z Hongkongu odcházejí poté, co tam strávili celou kariéru. Rozhodli se odejít s velmi těžkým srdcem,“ říká Leighton. 

Hongkong v prvním letošním čtvrtletí zaznamenal snížení počtu obyvatel téměř o 157 tisíc, což je pro město se 7,4 milionu obyvatel velmi zásadní. Objevily se dokonce zprávy, že někteří majetnější obyvatelé prchali do zahraničí tak rychle, že nechávali svá drahá auta opuštěná na parkovištích. 

Hongkong

Burza v Hongkongu zažila nejhorší květen za deset let. Akcie upsala jediná firma

Vysoká volatilita akciových trhů i zvyšování sazeb ze stran centrálních bank stojí za tristní statistikou věhlasné burzy v Hongkongu. V květnu na ní upsala své akcie jediná firma, což pro burzu znamená co se týče výše výnosů z úpisů pro firmy nejhorší květen od roku 2012, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

A k odchodu z někdejšího finančního centra Asie se chystají další. Podle hongkongského institutu pro výzkum veřejného mínění má v plánu odejít další téměř čtvrtina obyvatel. Další průzkum zjistil, že téměř polovina evropských společností s kancelářemi ve městě zvažuje odchod. Hongkongská obchodní komora varovala, že město čelí exodu vzdělaných pracovníků. Odchází především cizinci, kteří tam žili a pracovali. 

„Hongkong býval skvělým finančním centrem, ale tento titul nyní putuje do Singapuru, protože Peking zpřísňuje všechny aspekty života v bývalé kolonii,“ přibližuje Leighton.

Demokracie v Hongkongu téměř neexistuje

A není divu. „Věci se za posledních 25 let tolik změnily. Bývalá šéfka místní vlády Carrie Lamová dohlížela na postupnou erozi svobod a plamen demokracie téměř vyhasl,“ dodává Leighton.

Úpadek někdejší britská kolonie a asijského finančního centra uspíšil covid. Protipandemická opatření se stala vítanou výmluvou k uzavření země. Takže zatímco zbytek Asie se zahraničním cestovatelům postupně otevírá, v Hongkongu a Číně tomu tak dosud není. 

Jakých bylo 25 let Hongkongu pod čínskou správou?

Od chvíle, kdy Velká Británie předala Hongkong Číně, uplyne 25 let o půlnoci 30. června. Čína tehdy slíbila, že regionu poskytne vysoký stupeň autonomie let podle pravidla „jedna země, dva systémy“, na dalších 50 let. 

Vypadá to, že sliby, které měly Hongkongu garantovat 50 let stejný systém a životní styl jako před rokem 1997, nebyly dodrženy. Bohužel pro Hongkong s tím ale nikdo nic nedělá. V roce 1997 Čína Hongkongu slibovala, že si bude moci sám volit zákonodárný sbor, do posledních voleb na konci loňského roku ale mohli kandidovat pouze pochlebovači Pekingu. 

Boeing letouny 787

Čína v tichosti podporuje západní sankce. Nově zakázala ruským letadlům létat do země

Čínské úřady se rozhodly uzavřít letiště pro desítky letadel ruských leteckých společností. Zákaz se vztahuje na letouny amerického výrobce Boeing, které nebudou moci přistávat na čínských letištích.

Přečíst článek

Velká Británie začala svou historii v Hongkongu psát okupací ostrova během první opiové války (1839-1842). O rok později jí na základě Nankingské mírové smlouvy připadl samotný ostrov Hongkong, který tvoří historické centrum celého regionu. Po druhé opiové válce v roce 1860 byl mírovou Pekingskou smlouvou Britům podstoupen také poloostrov Kowloon. Obě tyto území byla Velké Británii získala napořád. Pouze zbývající území známé jako Nová teritoria byla v roce 1898 pronajata na 99 let na základě smlouvy známé jako Úmluva o rozšíření Hongkongu. 

Během jednání v 80. letech minulého století se dospělo k tomu, že je nepraktické oddělit postoupená území a vrátit Číně pouze Nová teritoria kvůli nedostatku nerostných zdrojů v Hongkongu a Kowloonu. V důsledku toho se o půlnoci z 30. června 1997 celá korunní kolonie oficiálně vrátila pod čínskou suverenitu a britská nadvláda tam po 156 letech skončila. 

Letiště v Hongkongu, ilustrační foto

Hongkong čelí exodu. Prchají odtamtud jednotlivci i korporáty, nejčastěji na Singapur

Hongkong ve velkém opouští jeho obyvatelé. Vadí jim omezení spojená s covidem a potlačování demokracie, píše server CNBC.

Přečíst článek

Brunch se stal emirátským fenoménem za pár tisíc korun

Sobotní brunch je v Dubaji a v Abú Dhabí něco jako instituce. Oblíbený je především u západních cizinců žijících ve Spojených arabských emirátech, ale i u turistů.

Přečíst článek

Reklama

Související

Singapur

Přesun talentů z Hongkongu do Singapuru je znát. Nikde jinde v Asii lidé nebydlí dráž

Přečíst článek
Tokyo, ilustrační foto

Asie nezvládá nápor turistů. Přestože jich dojel jen zlomek toho, co před pandemií

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme