Reklama

Orbán nařídil o metr zvýšit žiletkový plot na hranici se Srbskem

Plot v Rözke na maďarsko-srbské hranici
ČTK / AP
 ČTK

Vláda maďarského konzervativního premiéra Viktora Orbána zesílí plot z ostnatého drátu na hranici se Srbskem, píše agentura APA. Nyní čtyřmetrový plot se má zvýšit o další metr, aby lépe bránil migrantům snažícím se dostat se do Maďarska.

Reklama

Nový plot vláda v Budapešti nechá postavit na maďarsko-srbsko-chorvatském trojmezí v oblasti národního parku Dunaj-Dráva.

Maďarsko se stavbou plotů na jižních hranicích začalo za migrační krize v roce 2015. Podle premiéra Orbána ale země čelí sílícímu migračnímu tlaku a lidé, kteří se do ní snaží ilegálně dostat, jsou prý stále brutálnější. V rámci maďarské policie proto vznikají zvláštní policejní oddíly určené pro nasazení na hranicích. V pátek začal nábor zájemců o službu u nich, zástupce policejního šéfa Zsolt Pozsgai řekl, že do tří let by u těchto oddílů mělo práci najít 2200 lidí.

Zatímco Maďarsko ochranu hranice posiluje, slovinská armáda v pátek bariéru s ostnatým drátem na hranici s Chorvatskem začala rozebírat. Nová vláda liberálně-zeleného premiéra Roberta Goloba uvádí, že situace se od migrační krize z let 2015 a 2016 zcela změnila a plot je nyní „neadekvátním řešením”. Nahradit ho mají jiné způsoby ostrahy hranice.

Před Putinovým režimem prchá druhá vlna Rusů včetně až 15 tisíc milionářů.

Před Putinovým režimem prchá druhá vlna Rusů včetně až 15 tisíc milionářů

Ihned po únorovém začátku ruské invaze na Ukrajinu opustila Rusko řada umělců, novinářů a dalších, kteří se otevřeně stavěli proti režimu Vladimira Putina. V posledních týdnech se zvedá druhá vlna Rusů, kteří k odchodu kvůli svému podnikání či dětem potřebovali více času na přípravu k opuštění rodné země. A není jich málo, odhadem jich mohou být desítky tisíc, včetně až 15 tisíc milionářů, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Ostrov Palm Džumeira v Dubaji je jedním z míst, kam bohatí Ruskové a Ukrajinci jezdí

Putin a Zelenskyj mají stejný problém: jejich země opouštějí elity. Míří do Emirátů, na Maltu či Mauricius

Zvýšené množství luxusních vozů s ukrajinskou SPZ v Praze a dalších městech nejsou překvapením. Letos se očekává, že Ukrajinu opustí dvě pětiny tamních milionářů, což je nejvíc v historii. A ještě horší situace se čeká u ruských elit.

Přečíst článek

Reklama

Související

Je Rwanda bezpečná země, jak tvrdí Sunak? Opozičníkům tam hrozí „zmizení“ i vraždy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme