Reklama

Výprask pro kancléře Scholze. Opakované regionální volby v Berlíně podle odhadů vyhrála konzervativní CDU

starostka Berlína Franziska Giffeyová při nedělních volbách
profimedia
 ČTK

Nedělní opakované regionální volby v Berlíně se značným náskokem jasně vyhrála opoziční konzervativní Křesťanskodemokratická unie (CDU), o druhé místo bojují vládní sociální demokraté (SPD) primátorky Franzisky Giffeyové s koaličními Zelenými. Vyplývá to z odhadů zveřejněných po uzavření volebních místností. Podle Giffeyové je očividné, že CDU se stala nejsilnější stranou v Berlíně. Konzervativci v Berlíně vyhráli regionální volby naposledy v roce 1999.

Reklama

Konzervativci podle odhadů veřejnoprávní stanice ZDF získali 28 procent, Zelení se sociálními demokraty mají po 18 procentech. Postkomunistická strana Levice, která je s SPD a Zelenými třetí koaliční stranou v berlínské regionální vládě, obdržela 13 procent. Do berlínské Poslanecké sněmovny se rovněž dostali s pěti procenty liberální svobodní demokraté (FDP) a pravicová strana Alternativa pro Německo (AfD).

Podle odhadů veřejnoprávní stanice ARD získali konzervativci 27,5 procenta hlasů a o druhé místo se nyní dělí SPD a Zelení s 18,5 procenta hlasů. Levice podle této prognózy získala 12,5 procenta a strana AfD devět, zatímco liberálové se se ziskem 4,5 procenta hlasů do sněmovny nedostali.

Nespokojení Berlíňané

"Ještě nevíme, zda jsme skončili druzí," prohlásila Giffeyová. "Výsledek ale ukazuje, že Berlíňané nejsou se stávající situací spokojeni," uvedla. Dodala, že její vláda měla v čele metropole na změny jen jeden rok.

Zatímco ve štábu SPD panovala po zveřejnění prognóz pochmurná nálada, v centrále CDU hned po 18:00, kdy se volební místnosti uzavřely a kdy byly odhady zveřejněny, vypukl jásot. "Je to fenomenální. Berlín zvolil změnu. Lidé chtějí politickou změnu," prohlásil lídr konzervativců Kai Wegner. V projevu po zveřejnění prognóz poděkoval voličům a také svému týmu a řekl, že odhady jasně ukazují, že moci by se měla ujmout CDU. Konzervativci nyní musejí najít silného koaličního partnera, což podle analytiků nemusí být snadné. Podle Wegnera potřebuje Berlín stabilní vládu.

Dnešní hlasování bylo opakováním regionálních voleb ze září 2021. Tehdy volby provázela značná pochybení, kvůli kterým berlínský ústavní soud nařídil hlasování zopakovat. Pro nově zvolené poslance opakované volby znamenají, že budou pokračovat v mandátu svých předchůdců zvolených před rokem a půl. Další řádné regionální volby se tak nebudou konat za pět let, ale už v roce 2026.

Svoboda Evropy je nepředstavitelná bez svobodné Ukrajiny, řekl Zelenskyj v Bruselu, kam přijel prosit o zbraně

Svobodná Evropa je nepředstavitelná bez svobodné Ukrajiny, zdůraznil dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na mimořádném summitu Evropské unie v Bruselu. Pro bezpečnost regionu je významná zejména jednota, upozornil prezident země, která se s podporou západních spojenců už skoro rok brání ozbrojené agresi sousedního Ruska.

Přečíst článek

Německý realitní gigant zastavil projekty především na východě Německa.

Drahota dohnala i Němce. Developerský gigant Vonovia zastavil stavby

Cena výstavby se dostala mimo realitu nájmů, řekl manažer Vonovie. Německý realitní gigant zastavil projekty především na východě Německa.

Přečíst článek

Praha, Pražský hrad, sídlo vlády ve Strakově akademii

Smutná realita: Rozdíly mezi kraji dál přetrvávají. Nejlepší situace je v Praze

Rozdíly mezi kraji v Česku přetrvávají. Liší se ekonomická výkonnost, průměrné výdělky a důchody, doba dožití, dostupnost lékařů či využívání internetu. Nejlepší situace je dál v Praze a ve Středočeském kraji, k nejslabším patří Karlovarský či Ústecký kraj. Ukázalo to srovnání krajů za rok 2021, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Podle expertů regionální rozdíly a rozdělení na takzvané Česko A a Česko B potvrdily i výsledky prvního kola prezidentské volby.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme