Reklama

Konec hádek a rozhořčení. Británie a EU tři roky po brexitu uzavřely dohodu o obchodu týkající se Severního Irska

Britský premiér Rishi Sunak a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová (vpravo) pořádají tiskovou konferenci ve Windsor Guildhall, Windsor, Anglie, pondělí 27. února 2023. Spojené království a Evropská unie v pondělí ukončily roky hádek a rozhořčení, uzavření dohody o vyřešení jejich ožehavého obchodního sporu o Severní Irsko po brexitu.
ČTK / AP

Britský premiér Rishi Sunak potvrdil, že Británie a Evropská unie dosáhly nové dohody týkající se takzvaného severoirského protokolu. Dohoda se týká obchodních pravidel v Severním Irsku, která byly poslední dva roky zdrojem napětí v návaznosti na odchod Británie z Evropské unie. Podle šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové, které dnes Británii navštívila, začíná „nová kapitola" ve vztazích mezi Londýnem a sedmadvacítkou.

Reklama

Změny, kterých jsme dosáhli, přinesou obrovské zlepšení životů lidí v Severním Irsku," prohlásil Sunak na tiskové konferenci po jednání se šéfkou Evropské komise. Dodal, že dnešní dohoda zajišťuje bezproblémový obchod v rámci celé Británie, chrání pozici Severního Irska ve Spojeném království a rovněž zabezpečuje suverenitu pro obyvatele Severního Irska.

Britský premiér Sunak tři roky bez EU interpretuje jako příležitost.

Chmurný obraz, brexit stojí Velkou Británii 100 miliard liber ročně

Před třemi lety opustila Velká Británie společný trh Evropské unie (EU) a teď přišel účet: ekonomové spočítali, že Spojené království tratí 100 miliard liber ročně (2,7 bilionu korun), přičemž dopady zahrnují vše od obchodních investic až po nedostatek pracovních sil, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Von der Leyenová zmínila i dva konkrétní příklady, které považuje za „výmluvné". Úmluva například říká, že v Severním Irsku budou k dispozici stejné potraviny jako ve zbytku Spojeného království. Rovněž trvale umožní, aby byly léky v Severním Irsku dostupné ve stejnou chvíli jako v Británii.

Podle britského premiéra se podařilo dojednat tři věci. Zaprvé bude odstraněn „jakýkoli náznak hranice v Irském moři". Sunak slíbil plynulejší a méně byrokratický tok zboží mezi zbytkem Spojeného království a Severním Irskem. Zadruhé byla dohodnuta zvýšená dostupnost britských produktů v Severním Irsku, právě včetně léků, které zmínila i von der Leyenová. „Přelomová dohoda" podle šéfa britské vlády znamená, že léky schválené britským regulátorem budou dostupné i v Severním Irsku.

Stávka lékařů a dalších britských zdravotníků

V Británii kolabuje zdravotní péče, lidé se uchylují k domácí samoléčbě

Kvůli nedostatku praktických lékařů se téměř každý čtvrtý člověk v Británii uchýlil k samoléčbě nákupem léků na internetu nebo v lékárně bez doporučení lékaře. Ukázal to průzkum institutu pro výzkum veřejného mínění Savanta ComRes, o kterém informovala stanice ITV.

Přečíst článek

Zatřetí dohoda podle Sunaka zabezpečuje „suverenitu Severního Irska". Severoirský regionální parlament, kterému se podle sídla přezdívá Stormont, bude moci zastavit uplatňování unijních právních předpisů týkajících se zboží v Severním Irsku. Šéfka Evropské komise zdůraznila, že je takzvaná Stormontská brzda (Stormont brake) „nouzovým mechanismem" a že i nadále bude mít poslední slovo v otázkách jednotného trhu Evropský soudní dvůr.

Velké vítězství pro Sunaka

Jak poznamenala agentura Reuters, pro Sunaka je uzavření dohody velkým vítězstvím, nicméně neznamená to ukončení jeho potíží. Dohodu bude muset prosadit ve své vlastní Konzervativní straně a rovněž u jejích partnerů v Severním Irsku, což nebude podle britského tisku vůbec jednoduché. Jde zejména o to, zda bude dohoda dostatečná pro nejsilnější unionistickou stranu DUP, která je v procesu klíčovým hráčem.


Co je to severoirský protokol?

Již v počátečních fázích jednání o vystoupení Spojeného království z EU obě strany uznaly výjimečnost situace na irském ostrově. Uvědomily si nutnost zachovat Velkopáteční (Belfastskou) dohodu z roku 1998, která zabraňuje vzniku „tvrdé“ hranice na irském ostrově a zajišťuje spolupráci mezi severem a jihem ostrova. Hmotněprávní ustanovení protokolu se začaly uplatňovat 1. ledna 2021.

Hlavní prvky protokolu

  • Soulad s předpisy EU: Od konce přechodného období musí Severní Irsko nadále dodržovat omezený soubor předpisů EU týkajících se jednotného trhu a celní unie. Například na veškeré zboží vstupující na území Severního Irska (nebo z něj odcházející) se vztahuje celní kodex unie.
  • Nezbytné kontroly se budou na stanovištích hraniční kontroly provádět u zboží vstupujícího do Severního Irska z ostatních částí Spojeného království nebo ze třetí země. To rovněž znamená, že Spojené království, které při provádění protokolu jedná s ohledem na Severní Irsko, musí mimo jiné zajistit, aby byly prováděny příslušné hygienické a rostlinolékařské kontroly.
  • Cla EU se vztahují na zboží vstupující na území Severního Irska z ostatních částí Spojeného království nebo ze třetí země, pokud by hrozilo, že se toto zboží dostane na území unie. 

zdroj: Evropská komise


Více o důsledcích brexitu čtěte zde:

Britský penzista George Cowey mává na vládní auta vjíždějící do areálu parlamentu v Londýně, který 20. března 2019 jednal o otázkách spojených s brexitem. Nápis na ceduli vyzývá k "navrácení britské suverenity".

Daň za brexit. Z Británie stále prchají davy milionářů

Britská finanční smetánka loni pokračovala v úprku ze země. Země má zase o 1400 lidí se jměním přesahujícím milion dolarů méně. Důvodem jsou dopady odchodu Velké Británie z Evropské unie v roce 2020. Počet bohatých exulantů ale loni přece jen ve srovnání s předcovidovými lety klesl, uvedla agentura Bloomberg s odkazem na analýzu společnosti Henley & Partners.

Přečíst článek

Reklama

Související

Dohoda Británie s EU je na spadnutí. Sunak a Leyenová dnes proberou změny v severoirském protokolu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme