Reklama

NKÚ vystavilo účet ministerstvu financí: 14 milionů korun vyplacených za účtenkovou loterii bylo zbytečných

Alena Schillerová
ČTK
 ČTK

Ministerstvo financí (MF) platilo dodavateli za účtenkovou loterii plnou cenu i v době, kdy už se nekonala a systém se jen udržoval v chodu. Zaplatilo tak zbytečně 14 milionů korun. Úřad také nevyhodnotil, zda loterie pomohla s výběrem daní. Vyplývá to ze závěrů kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ).

Reklama

Podle NKÚ také ministerstvo nezvládlo dobře připravit některé investiční akce a nedostatky NKÚ zjistil i při pronájmu pozemků. 

Výsledky kontroly bere MF na vědomí, současná vláda se od účtenkové loterie distancovala. Nesouhlasí ale s tvrzením, že by dopady loterie nevyhodnotilo. Ohradilo se i proti další kritice NKÚ. Podle předchozí ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) jsou závěry NKÚ absurdní.

„Je to jednoduché. Měli jsme platnou smlouvu, kterou jsme museli dodržet. Já jsem ale kvůli covidu hledala úspory, kde to šlo, a za ten jeden rok, kdy Účtenkovka nebyla, jsme ušetřili 65 milionů, které jsme nemuseli vyplácet na výhrách,“ uvedla Schillerová.  

Nynější MF pod vedením Zbyňka Stanjury (ODS) bere výsledky kontroly na vědomí a část kritiky účtenkové loterie respektuje. Poukázalo na to, že loterie i EET byly zavedeny politickým rozhodnutím bývalé vlády Andreje Babiše (ANO). Současný kabinet se od EET i loterie veřejně distancoval a navrhl zrušení EET.

ČEZ, sídlo

Stát si prosadil svou. ČEZ vyplatí vyšší dividendu

Valná hromada energetického gigantu ČEZ se opět protahuje na dlouhé hodiny. Významným rozhodnutím se stala výplata dividendy ve výši 48 korun na akcii. Politické strany si pak prosadili do dozorčí rady pětici nových zůstupců, mezi nimiž nakonec chybí influencer Radovan Vávra.

Přečíst článek

„MF nicméně nesouhlasí s tvrzením, že bychom po odborné stránce nevyhodnotili dopady účtenkové loterie. Kompletní vyhodnocení včetně použité metodiky bylo na vyžádání NKÚ poskytnuto. Co se týče tvrzení o zbytečně zaplacených penězích provozovateli loterie po vypovězení smlouvy, tyto peníze náležely provozovateli za pokračující služby plynoucí ze smlouvy,“ uvedl mluvčí Weiss.

NKÚ kontroloval hospodaření MF v letech 2019 a 2020, kdy byla ministryní Alena Schillerová (ANO). Účtenkovou loterii zavedlo MF na podzim 2017 v souvislosti se zavedením elektronické evidence tržeb (EET). Slibovalo si od ní, že bude zákazníky motivovat k tomu, aby si od prodejců přebírali účtenky vydané v EET. Lidem, kteří účtenku poslali do loterie, slibovalo v případě výhry finanční odměny i automobil. Poslední losování se konalo na jaře 2020, poté loterii MF kvůli úsporám a omezením souvisejícím s epidemií covidu-19 ukončilo.

NKÚ upozornil na to, že ministerstvo přínos loterie po jejím ukončení nevyhodnotilo. „Přitom za ni zaplatilo celkem 231 milionů korun. Z toho největší část, téměř 160 milionů korun, tvořily peněžní či věcné výhry pro účastníky loterie,“ uvádí NKÚ. Aktivních hráčů loterie bylo podle NKÚ v průměru 372 tisíc měsíčně, přičemž jejich počet se každoročně snižoval.

Česká národní banka, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Zemanova nedělní slova o ČNB mohou zítra citelně oslabit korunu

Dnešní rozhovor prezidenta Miloše Zemana pro televizi CNN Prima News patrně zítra, po otevření devizových trhů, vyvolá znatelný tlak na oslabení koruny. Otázkou je, zda či do jaké míry bude ČNB možnému oslabování české měny bránit. 

Přečíst článek

Smlouvu na provoz loterie uzavřelo MF na dobu neurčitou. S roční výpovědní lhůtou loterie trvala necelé čtyři roky. „Vzhledem k tomu, že smlouva nespecifikovala postup pro případ předčasného ukončení loterie, platilo MF dodavateli plnou měsíční sazbu i v době, kdy již neprobíhalo slosování a systém byl pouze udržován. Za tuto údržbu dodavatel od MF inkasoval téměř 14 milionů korun,“ napsal NKÚ.

Nedostatky v investičních akcích dokumentuje NKÚ na příkladu opravy závodní kuchyně. MF v přípravě uvedlo, že stávající technologie jsou nevyhovující, zařízení zastaralá s častými poruchami a vyšší spotřebou plynu, vody a elektrické energie. Částku na rekonstrukci v průběhu akce zvýšilo z 5,4 milionu Kč na 7,9 milionu korun, ale nakonec utratilo jen necelé tři miliony. „Výsledkem byl nákup tunelové pásové myčky a elektrického kráječe na knedlíky s konstatováním, že ostatní přístroje jsou plně funkční. Akce byla po dvou letech předčasně ukončena,“ uvedl NKÚ.

ilustrační foto, bývalá chata spisovatele Bohumila Hrabala v Kersku

Chaty a chalupy už nefrčí, zájem o ně letos proti loňsku klesl až o třetinu

Zájem o nákup chat a chalup po dvou letech ochladl. Proti loňskému roku klesla touha lidí pořídit si rekreační nemovitost o 20 až 30 procent. Vyplývá to z informací realitního portálu Videobydlení.cz a realitní kanceláře Next Reality.

Přečíst článek

NKÚ také upozornil na to, že MF 13 let pronajímalo rozsáhlé pozemky na výstavišti v Letňanech za nezměněnou cenu nájemného. Tu změnilo až při podpisu nové smlouvy v roce 2021, v které počítá s fixní valorizací 2,6 procenta bez využití inflační doložky. „Inflace v roce 2020 přitom dosáhla podle ČSÚ 3,2 procenta. Sám nájemce navíc v nabídkách k uzavření smlouvy uváděl inflaci ve výši 4,5 procenta,“ konstatoval NKÚ.

Inflace, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Hlavní úkol této vlády? Využít předsednictví EU ke zlevnění energií

Česko by mělo své předsednictví v Evropské unii, které dneškem začíná, využít k zahájení návratu racionality v energetické oblasti. Premiér Fiala hovoří spíše o energetické suverenitě, jenže ta dosažitelná není. Důležité je začít se vracet právě k energetické racionalitě.

Přečíst článek

účty, ilustrační foto

Za energetickou krizi i rapidní inflaci si může Západ sám, píše Wall Street Journal

Za energetickou krizi i rapidní inflaci si může Západ sám, píše Wall Street Journal. Desetiletí prosazování zelené agendy oslabilo demokracie a posiluje vliv autokracií.

Přečíst článek

Reklama

Související

Alena Schillerová

Rozhodnutí Schillerové prominout DPH u plynu a elektřiny bylo nezákonné, říká rezort financí

Přečíst článek
Alena Schillerová, ministryně financí

Vláda chce nulovou DPH na energie po celý příští rok. Rozhodne nová sněmovna

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme