Reklama

Nizozemci mají plyn, který by zachránil zimu v Evropě. Nemohou ho ale těžit

Plynové pole u nizozemského Groeningenu
Peter Heeling; Skitterphoto / Creative Commons / CC0
Stanislav Šulc
sta

Plynové naleziště poblíž nizozemského města Groeningen patří k největším plynovým polím v Evropě. Přesto se tu momentálně vzácná surovina těží jen sporadicky a navýšení limitů je mimo hru, i kdyby kvůli tomu měla Evropa zažít skutečnou energetickou katastrofu. Důvod? Těžba způsobuje zemětřesení, píše agentura Bloomberg. 

Reklama

Nizozemská vláda je před extrémně složitým rozhodnutím. Evropě i Nizozemsku hrozí před blížící se zimou energetická katastrofa kvůli válce na Ukrajině. A právě Nizozemsko může nabídnou alespoň částečné řešení. Poblíž města Groeningen totiž leží rozsáhlé naleziště zemního plynu, které by bylo možné využít a které by podle odhadů agentury Bloomberg mohlo situaci značně ulehčit.  

Ursula von der Leyenová, šéfka EK

Šéfka EK: EU je více otevřená stropu na plyn, ve výrobě elektřiny i obecně

Evropská komise je připravena jednat o zavedení cenového stropu na plyn používaný k výrobě elektřiny, oznámila šéfka unijní exekutivy Ursula von der Leyenová. Zároveň před europoslanci naznačila, že komise uvažuje také o obecnějším zastropování ceny plynu, které by bylo dočasným řešením do spuštění nového mechanismu pro stanovování cen na unijním trhu. Jako další odpověď na aktuální vysoké ceny vidí von der Leyenová intenzivnější vyjednávání s partnery, jako je Norsko.

Přečíst článek

Toto naleziště bylo klíčovým zdrojem plynu již od roku 1963 a i po půlstoletí těžby tu stále zůstává zhruba 450 miliard kubických metrů plynu v hodnotě přibližně jednoho bilionu dolarů,“ uvádí Bloomberg. „Ročně by bylo možné vytěžit až 50 miliard kubíků,“ cituje agentura těžební společnost Shell, která je jednou ze dvou společností spravujících tuto oblast. 

Přesto se letos vytěží jen necelá desetina a navýšení limitů pro těžbu plynu v této oblasti je spíše nepravděpodobné. Důvod? Těžba způsobuje v oblasti častá zemětřesení a případné povolení by nizozemskou vládu vystavilo protestům místních. 

Nejsme hluší a slepí, říká vláda

Nizozemský ministr pro těžbu Hans Vijlbrief přesto možnost obnovení těžby nezavrhuje předem. „Nejsme hluší a víme, co se děje v Evropě. Nedostatek plynu nás může donutit udělat i toto těžké rozhodnutí,“ prohlásil Vijlbrief. Podle jeho slov by jasným signálem byl nedostatek energií v nemocnicích, školách a domácnostech. 

Gazprom omezuje dodávku plynu

Rusko vypnulo plyn Itálii. Je to výhrůžka nové italské vládě?

Ruský plynárenský gigant Gazprom nečekaně pozastavil dodávky plynu Itálii. Dále se tak stupňuje energetická krize EU.

Přečíst článek

Na nizozemské politiky je v tuto chvíli enormní tlak nejen ze strany evropských lídrů na jedné straně, ale také ze strany tamních obyvatel na straně druhé. „Když jsem tento dům v roce 2004 kupoval, byl to skutečný palác. Po sérii zemětřesení to však je ruina stejně jako tisíce domů v této oblasti,“ cituje agentura Bloomberg padesátiletého Wilnura Hollaara, který s těžbou rozhodně nesouhlasí. 

I proto nizozemský premiér Mark Rutte sice možnost obnovení těžby přímo nevyloučil, ale dojít k němu případně jen za extrémních podmínek. „Jen tehdy, když selže všechno ostatní,“ prohlásil doslova. 

Těžba kolem Groeningenu 

V oblasti kolem města Groeningen se až do roku 2013 těžilo téměř 50 miliard kubíků plynu ročně. V roce 2014 vláda zavedla limity a od té doby objem vytěženého klesal až k letošním odhadovaným 4,5 miliardy kubíků. 

Podle agentury Bloomberg v této oblasti stojí přibližně 327 tisíc domů. Problémy v důsledku těžby a následných zemětřesení nahlásilo 127 tisíc z nich. 

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme