Reklama

Nepoužitelný, příliš vysoký a kontraproduktivní. Státy EU kritizují Brusel za návrh cenového stropu u plynu

Evropský parlament
Evropský parlament
 ČTK

Politici některých zemí Evropské unie kritizují návrh na omezení cen plynu v případě jejich výrazného nárůstu, s nimž v úterý přišla Evropská komise. Zastánci zavedení cenového stropu hovoří o tom, že vzhledem k nastavené ceně 275 eur (6700 korun) za megawatthodinu je mechanismus komise v praxi téměř nepoužitelný či může mít negativní dopad. Podle diplomatů je téměř vyloučeno, že by se na parametrech cenové regulace na čtvrtečním zasedání shodli ministři energetiky. Spor okolo cenového stropu přitom může zablokovat i schválení dalších nouzových opatření.

Reklama

Evropský blok se stále potýká s dopady vysokých cen energií částečně souvisejících s válkou na Ukrajině a omezováním dodávek ruského plynu, kvůli nimž státy investují vysoké částky do podpory domácností a firem.

Komise v reakci na dlouhodobé požadavky většiny členských zemí EU usilujících o omezení cen plynu přišla s návrhem, který má od ledna zabránit extrémnímu zdražování na klíčovém virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF). Zakázán by měl být na tomto nejdůležitějším evropském trhu prodej všech termínových kontraktů na následující měsíc, pokud bude jejich cena nejméně dva týdny převyšovat zmíněnou hranici. Zároveň musí být po dobu deseti dnů nejméně o 58 eur vyšší než průměrná světová cena zkapalněného zemního plynu LNG.

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová

Brusel navrhl strop pro cenu plynu. Je to „mechanismus poslední záchrany“, říká komise

Evropská komise (EK) navrhla stanovit nejvyšší velkoobchodní cenu plynu při prodeji v klíčovém virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku na 275 eur (6700 korun) za megawatthodinu (MWh). V reakci na dlouhodobé požadavky většiny členských států Evropské unie na omezení cen přišla komise s parametry mechanismu, který má od ledna zabránit cenovým výkyvům na nejdůležitějším evropském trhu. Vyšší ceny plynu prodražují výrobu elektřiny.

Přečíst článek

Polský premiér Mateusz Morawiecki ve stredu označil tento práh za „velmi vysoký” a kritické hlasy se ozývají i z dalších zemí usilujících o zavedení celounijního stropu: z Itálie, Španělska či Belgie. „Španělsko soudí, že tento návrh může mít opačné důsledky, tedy místo snížení cen dokonce až jejich zvýšení,” prohlásil španělský premiér Pedro Sánchez.

Strop je příliš vysoko

Diplomaté i experti podotýkají, že strop nastavený komisí by kvůli svým parametrům nebyl aktivován ani letos v srpnu, kdy rekordní ceny plynu překračovaly 300 eur. „Komise tak dlouho zdůrazňovala, že nechce zasahovat do trhu, až přišla s návrhem, který nebude nikdy použit,” uvedl jeden z diplomatů.

Narážel tím na fakt, že unijní exekutiva vyslyšela volání většiny států až po několika měsících a její návrh je výrazně výše, než by si některé země představovaly. Zavedení stropu na druhé straně dlouhodobě odmítají Německo, Nizozemsko a skandinávské státy, které se obávají možného zvýšení spotřeby plynu a nedostatku dodávek. Komise zdůraznila, že nastavení mechanismu těmto rizikům předejde.

Burzovní společnost Intercontinental Exchange (ICE) podle listu Financial Times varovala, že obchodníci s energiemi by v případě schválení plánu Evropské komise museli vynaložit dodatečných 33 miliard eur (zhruba 800 miliard korun) na zálohy, které burzy požadují po zákaznících obchodujících s termínovými kontrakty. ICE, která sídlí ve Spojených státech, je provozovatelem trhu TTF.

Finanční krize jako bonus

Plán Evropské komise by podle ICE zvýšil riziko u termínových kontraktů. Producentům a obchodníkům působícím na trhu TTF s termínovými kontrakty by se tak mohly zálohy zvýšit o 80 procent, což by mohlo „destabilizovat” trh, cituje Financial Times ze zprávy ICE pro Evropskou komisi.

Energetická burza European Energy Exchange (EEX), která sídlí v Lipsku, již začátkem týdne varovala, že plán Evropské komise by mohl znamenat významné riziko pro finanční stabilitu a zabezpečení dodávek na energetických trzích v Evropské unii. „Tento návrh by mohl energetickou krizi rozšířit a učinit z ní ještě krizi finanční, protože výrazně narušuje obchodní aktivity hráčů na trhu,” uvedl šéf strategie EEX Tobias Paulun.

O návrhu budou ve čtvrtek jednat ministři energetiky na mimořádném zasedání svolaném českým předsednictvím. Státy mají možnost parametry návrhu upravovat, k jeho schválení je potřeba kvalifikovaná většina hlasů. Část zemí požadujících strop již dříve pohrozila, že pokud nebude na stole funkční mechanismus, nepodpoří ani další opatření z nového krizového balíku. Těmi jsou společné nákupy plynu či solidární poskytování nouzových dodávek sousedním zemím, pokud jim nevystačí zásoby.

Paříž představila vánoční osvětlení své nejznámější ulice, třídy Champs-Élysées. Letos se bude svítit úsporněji než obvykle, přesto ale světla ozářila 400 stromů.

Potemnělé Vánoce v Evropě. Další „obětí“ ruské invaze a energetické krize je vánoční osvětlení

Vánoce jsou nerozlučně spjaty kromě jiného i se slavnostní výzdobou ulic velkých i malých evropských měst včetně těch v Česku. Letos ale ruská invaze na Ukrajinu a s ní související energetická krize přiměla řadu metropolí včetně Paříže, Helsinek či Lisabonu kvůli extrémně drahým energií vánoční osvětlení na hlavních turistických tepnách omezit či dokonce vypnout. To není dobrá zpráva pro obchodníky, kteří se obávají, že lidé proto nepodlehnou tradiční vánoční náladě a budou méně utrácet, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Gazprom

Lukáš Kovanda: Výhružky Gazpromu nechávají Evropu v klidu, zatím

Evropa energetickou krizi zatím zvládá. To však neznamená, že zejména některé její země – včetně Česka – nečeká v příštím roce ekonomický otřes. Oba závěry lze vyvodit z dnešního dění na mezinárodních trzích, píše ve svém komentáři ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Reklama

Související

Slovenský premiér Eduard Heger

Slovenský premiér Heger: V Bruselu jsme hlasovali proti kompromisu. Možná si necháme veškerou elektřinu. I tu prodanou

Přečíst článek
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Den D pro zastropování cen energií? Evropští ministři projednají parametry zastropování

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme