Reklama

Nenechali jste se očkovat? Zaplaťte pokutu. Dvěma milionům Italů přijde „covidová“ složenka

digitální certifikát, očkování, cestováni v covidu
iStock
 ČTK

Téměř dva miliony Italů budou muset zřejmě zaplatit pokutu sto eur (asi 2500 korun) za to, že se do poloviny června nenechali očkovat proti COVID-19. Ve středu totiž vypršela lhůta, v níž mohli zdůvodnit, proč se očkovat nemohli. Informovala o tom agentura APA.

Reklama

Sankce se vztahuje na osoby starší padesáti let, které se nenechaly očkovat do 15. června, kdy tato povinnost pro ně přestala platit. Pokuty se týkají také neočkovaných lékařů, zdravotníků, zaměstnanců škol či policistů.

Podle deníku Corriere della Sera už pošta začala těmto lidem posílat upozornění. Nicméně ještě mají šanci, že pokutu platit nebudou muset. O oprávněnosti očkování, které zavedla předchozí vláda, totiž rozhoduje ústavní soud. Navíc současná pravicová vláda, která se úřadu ujala koncem října, se snaží pokuty zrušit, či zatím alespoň odložit.

Násilné protesty v Číně pokračují. A aktivita průmyslu prudce padá

Násilné protesty v Číně pokračují. A aktivita průmyslu prudce padá

Ve městě Kuang-čou v jižní Číně znovu po dvou týdnech propukly násilné protesty proti tvrdým vládním proticovidovým opatřením. Videa, která po ověření jejich pravosti zveřejnila agentura Reuters nebo Bloomberg, ukazují, jak policie střílí na skupinu demonstrantů něčím, co vypadá jako slzný plyn.

Přečíst článek

Itálie zavedla povinné očkování proti covidu-19 loni pro zdravotníky a některé další profesní skupiny a začátkem roku ho rozšířila obecně na lidi starší 50 let. Pro zaměstnance zdravotnických zařízení měla tato povinnost platit do konce roku, nová vláda ji ale ukončila krátce po nástupu do úřadu.

Šedesátimilionová Itálie patřila k nejhůře postiženým zemím v pandemii COVID-19, v souvislosti s touto nemocí tam zemřelo na 181 tisíc lidí.

Čína - ilustrační foto

David Havrlant z J&T: Konec globalizace. Kdo bude novým vítězem i poraženým?

Proces deglobalizace se započal již před nástupem covidu, světová pandemie jej nicméně významně urychlila. Nyní se tento vývoj překlápí do fáze fragmentace, která přinese nové výzvy a příležitosti, tím pádem nové vítěze a poražené. Odezněla doba, kdy jednotícím pojítkem byla podpora globální prosperity. Do popředí se dere čas ideologií, kterým je možné ekonomický blahobyt obětovat. Současná světová vlna inflace je symptomem hlubších změn a zvyšování sazeb v USA jen jedním z faktorů v celkovém napětí na finančních trzích, míní ekonom J&T Banky David Havrlant.

Přečíst článek

Reklama

Související

Spalničky, syfilis, dna, lepra a malárie. Pět nemocí z viktoriánské éry, které se vrátily na Západ

Spalničky, syfilis, dna, lepra a malárie. Pět nemocí z viktoriánské éry, které se kradmo vrátily na Západ

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme