Reklama

Německá ekonomika pošlape hůř, než se čekalo. Vláda to zatím tají

Německý kancléř Olaf Scholz
ČTK
 ČTK

Německá vláda výrazně sníží výhled letošního hospodářského růstu, píše s odkazem na své zdroje web časopisu Der Spiegel. Nově ho odhaduje na 3,6 procenta místo v říjnu uváděných 4,1 procenta. Oficiálně vláda odhad zveřejní ve výroční hospodářské zprávě, kterou příští týden představí německý ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck.

Reklama

Habeckovo ministerstvo podle webu Der Spiegel říká, že dynamika německé ekonomiky je „robustní“. Efekt dohánění po pandemii covidu-19 podle něj pokračuje, ale výrazně zpomaluje.

Jako důvod ministerstvo uvádí problémy v dodavatelských řetězcích na světových trzích, například u dodávek počítačových čipů. Loni jimi trpěl německý automobilový průmysl a letos by měly problémy s dodávkami pokračovat. Negativně se podle ministerstva projevuje i aktuální čtvrtá vlna pandemie.

Podle zdrojů Reuters nový vládní výhled předpokládá, že průměrná inflace v Německu letos dosáhne 3,3 procenta. V loňském roce se průměrná inflace zvýšila na 3,1 procenta z předloňských 0,5 procenta. Loňský růst spotřebitelských cen tak byl nejprudší od roku 1993.

Německu hrozí pád do recese

Spolkový statistický úřad minulý týden uvedl, že v loňském čtvrtém čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) Německa podle předběžných údajů snížil o 0,5 až 1,0 procenta. Většina ekonomů předpokládá, že HDP vykáže pokles také v letošním prvním čtvrtletí. Německá ekonomika by se tak dostala do recese, která se obvykle definuje jako minimálně dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Alexandr Vondra

Zpackaný Green Deal vytvoří z Evropy zónu chudoby, to nesmíme dopustit, říká Alexandr Vondra

Drakonické povinnosti při přechodu na bezemisní zdroje elektřiny nejsme schopni zvládnout, tvrdí místopředseda ODS Alexandr Vondra, europoslanec a člen výboru pro životní prostředí Evropského parlamentu. Rozhovor vznikl krátce po projevu prezidenta Miloše Zemana, který vyzval k odstoupení od Zelené dohody. A krátce předtím, než by mohla Evropská komise rozhodnout, zda bude jádro uznáno jako součást evropského mixu. Na jádru přitom podle Vondry stojí a má stát česká energetika.

Přečíst článek

Svaz německého průmyslu (BDI) minulý týden uvedl, že HDP Německa se v letošním roce zvýší o 3,5 procenta. Byl tak už tehdy opatrnější než vláda, protože varoval, že podniky mohou kvůli pandemii čelit dalšímu roku "stop-and-go“ podnikání.

Vloni německá ekonomika vzrostla o 2,7 procenta po předloňském propadu o 4,6 procenta, za kterým stály negativní hospodářské dopady pandemie covidu-19.

Německo je největší ekonomika v Evropě a je na něm závislá řada českých podniků. České ministerstvo financí tento týden zhoršilo odhad letošního růstu české ekonomiky na 3,1 procenta ze 4,1 procenta předpovídaných v listopadu. Loňský růst nyní ministerstvo odhaduje na 2,9 procenta, zatímco v listopadu to bylo 2,5 procenta.

Premiér Petr Fiala (ODS) při novoročním projevu 1. ledna 2022

Lukáš Kovanda: Fialův nepříjemný vzkaz pro Německo

Český premiér svým novoročním projevem připomněl Havla, důležitým vzkazem je – i pro sousední Německo –, že Česko hodlá rozvíjet jadernou energetiku.

Přečíst článek

Bitcoin, ilustrační foto

Bitcoin se propadl pod 38 tisíc dolarů, je nejníž od srpna

Nejznámější kryptoměna bitcoin se v pátek dostala na nejnižší úroveň za více než pět měsíců, protože globální trhy opět zachvátila averze k riziku. Nedaří se tak ani ethereu, které padá pod tři tisíce dolarů.

Přečíst článek

Reklama

Související

Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme