Reklama

Na Ukrajinu už dorazilo 18 tanků Leopard, Britové poslali Challengery

Tank Leopard 2 ve výzbroji německé armády.
ČTK / AP
 ČTK

Na Ukrajinu z Německa dorazilo 18 tanků Leopard 2, které Berlín přislíbil Kyjevu zhruba před dvěma měsíci. Na Ukrajině už jsou také tanky Challenger 2 z Británie a německá bojová vozidla pěchoty Marder, oznámil ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Británie se jich zavázala na Ukrajinu poslat 14.

Reklama

O dodávky západních tanků od svých spojenců usilovala Ukrajina řadu měsíců. Když pak Londýn v lednu jako první oznámil dodávku moderních tanků Challenger, vystavila Británie podle agentury DPA ostatní země tlaku, aby udělaly totéž. Německo pak ještě v lednu přislíbilo Kyjevu tanky Leopard a zároveň povolilo, aby tyto tanky německé výroby na Ukrajinu reexportovaly i další evropské země. Spojené státy slíbily Ukrajině tanky M1 Abrams.

Tanky Panther a Leopard 2 mají obdobnou korbu, věž je odlišná.

Německý Rheinmetall chce postavit továrnu na nové tanky Panther přímo na Ukrajině

Německý zbrojařský koncern Rheinmetall jedná s Kyjevem o výstavbě továrny na výrobu tanků Panther přímo na Ukrajině. Ročně by jich mohl vyrobit až 400, řekl německému deníku Rheinische Post šéf podniku Armin Papperger. Západní spojenci se už několik měsíců snaží Ukrajině dodávat desítky tanků, ale země napadená Ruskem tvrdí, že by jich potřebovala další stovky.

Přečíst článek

Šéf ukrajinského resortu obrany Reznikov na sociálních sítích potvrdil, že na Ukrajinu dorazily tanky Challenger, německá bojová vozidla pěchoty Marder i americké obrněné transportéry Stryker.

„Dnes jsem měl tu čest společně s velitelem výsadkových vojsk Maksymem Myrhorodským a našimi výsadkáři vyzkoušet nové přírůstky v našich jednotkách,”" uvedl Reznikov.

Nově zvolený prezident Petr Pavel

Pavel pro Le Monde: S Ruskem se nyní nedá jednat, musí ustoupit. Kyjevu bych poslal stíhačky

V této fázi války na Ukrajině je podle příštího českého prezidenta Petra Pavla téměř nemožné mluvit s ruským vedením. Musí nejprve projevit ochotu jednat a předložit alespoň rámec mírového návrhu, řekl v rozhovoru s francouzským listem Le Monde. Uvedl také, že je z dlouhodobého hlediska pro dodávky stíhaček Ukrajině, a vyjádřil přesvědčení, že Česko nemůže sehrávat roli mostu mezi Západem a Východem. Chce vážnou diskuzi o budoucnosti Visegrádu (V4).

Přečíst článek

Dodávku 18 tanků Leopard z Německa potvrdil podle DPA také německý kancléř Olaf Scholz. Tanky Leopard, hlavně jejich modernější verze Leopard 2, patří k nejkvalitnějším tankům současnosti. Americký ministr obrany Lloyd Austin tento měsíc řekl, že devět zemí se zavázalo poslat Ukrajině přes 150 leopardů. Neupřesnil ale, zda jde o stroje typu Leopard 2 nebo i o starší model Leopard 1. Polsko už Ukrajině podle oznámení Varšavy z tohoto měsíce předalo 14 strojů Leopard 2. Na Ukrajinu podle Reuters dorazily také tři tanky Leopard 2 z Portugalska.

Dalibor Martínek: Jaká je uhlíková stopa války na Ukrajině? Zkusme vymyslet pitomější otázku

Kolem ruské Kaliningradské oblasti se proletěl americký strategický bombardér B52, aby Rusům ukázal, kdo je na světě nejsilnější. Tento letoun je založený na technologiích ze čtyřicátých let. Spaluje tisíce galonů leteckého paliva. Pořád je ale dost hrozivý na to, aby jím nejsilnější stát světa mohl hrozit druhému nejsilnějšímu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Německo pošle Ukrajině čtrnáct tanků Leopard. Co na to Putin?

Průlom v jednání. Německo pošle Ukrajině čtrnáct tanků Leopard. Nebezpečné rozhodnutí, reaguje Rusko

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme