Reklama

Na mírovém plánu bychom měli i přes neshody spolupracovat s Čínou, řekl Zelenskyj

Ukrajinský prezident Zelenskyj čínský mírový plán nezatracuje.
ČTK/AP
 ČTK

Některé body čínského plánu na ukončení války mezi Ukrajinou a Ruskem podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského dávají smysl, s jinými ale nesouhlasí. Na tiskové konferenci k výročí ruské invaze na Ukrajinu uvedl, že s Čínou lze spolupracovat. Pokud spojenci Kyjeva dodrží své slovo a splní své úkoly, ukrajinské vítězství bude nevyhnutelné, uvedl také prezident a zdůraznil, že je potřeba navázat bližší partnerství se zeměmi Latinské Ameriky a afrického kontinentu, jejichž podpora Ukrajině chybí.

Reklama

Zelenskyj na tiskové konferenci nazvané Únor. Rok nezlomnosti, kterou zahájil minutou ticha, mimo jiné ocenil, že Peking v plánu myslel na jadernou bezpečnost i územní celistvost, i když o ní hovoří pouze obecně.

Alexandr Vondra: Globální hodnoty neexistují, ukázala Ukrajina. Evropa by se měla probrat

Válka na Ukrajině jasně ukázala, že každá ze světových velmocí hraje svou vlastní hru, říká Alexandr Vondra, europoslanec, bývalý ministr obrany a současný místopředseda ODS. Evropa se po ruském útoku na Ukrajinu sjednotila, což je vlastně pozitivní nechtěný důsledek agrese Vladimira Putina. Také ve Spojených státech podle Vondry pochopili, že očekávání od Ruska byla nadnesená. Nicméně světové společenství nesdílí evropské zděšení z Ruska. Čína, Indie, Írán či arabské státy hrají vlastní geopolitickou hru. „Končí utopická představa, že celý svět bude sdílet jakési univerzálně platné hodnoty,“ říká Alexandr Vondra.

Přečíst článek

Jsou tam určité společné body a další myšlenky, na kterých se neshodneme, ale je to alespoň něco,” řekl Zelenskyj. Důležitější než slova ale podle něj budou až konkrétní činy.

Čína vyzvala k příměří mezi Ruskem a Ukrajinou a k zahájení mírových jednání a v dokumentu nazvaném Čínské stanovisko k politickému urovnání ukrajinské krize představila dvanáctibodový plán k ukončení války. Mimo jiné v něm vybízí, aby se obě země zdržely útoků na civilní obyvatelstvo, zřízení humanitárních koridorů, ale i k ukončení západních sankcí proti Rusku.

Stanislav Šulc: Do tří dnů je hotovo. Putin je na smrtelném loži. Ruské tanky budou v Berlíně. Rok války je rokem hloupých předpovědí

Jestli uplynulých 12 měsíců něco ukázalo, tak zejména neschopnost předpovídat jakýkoli další vývoj válečného konfliktu. A platí to napříč odborností i ideologiemi, kterým věříme. Čím to je? Svou roli v tom hrají sociální sítě, které jsme si zvykli používat pro utvrzování ve vlastním přesvědčení. Ukazuje se však, že co funguje v běžném životě, tváří v tvář válečnému chaosu selhává na plné čáře. 

Přečíst článek

Ruská vojska překročila hranice s Ukrajinou po měsících stupňujícího se napětí přesně před rokem, 24. února 2022 a zahájila tak agresi v plném rozsahu. Zelenskyj už dnes k výročí ruské invaze zveřejnil videoposelství. Byl to rok bolesti, smutku, víry a jednoty, napsal také dopoledne na twitteru.

„Vyhrajeme, protože pravda je na naší straně,” řekl Zelenskyj.

Podívejte se, jak viděli rok ruské invaze světoví i čeští fotografové:

Prezident také vyzval k uspořádání summitu mezi zeměmi Latinské Ameriky a Afriky, s nimiž podle nich měla Ukrajina od získání samostatnosti více spolupracovat. „Myslím, že jsme promarnili velkou část naší nezávislosti. Ukrajina do této doby neměla žádné silné partnery. Chybí nám podpora ze strany Latinské Ameriky a afrického světadílu,” uvedl prezident, podle kterého měl Kyjev na navázání partnerství 30 let.

Obytný dům a auta po ruském útoku 16. března 2022 na ukrajinský Charkov.

Rok ruské invaze na Ukrajině v datech: Připomeňte si hlavní milníky

Ruský prezident Vladimir Putin zahájil invazí na Ukrajinu 24. února 2022 největší evropský vojenský útok od druhé světové války. Ruská armáda a rakety dosud zabily tisíce lidí, vyhnaly miliony z jejich domovů zejména do Evropy včetně Česka, otřásl geopolitickým pořádkem po studené válce a rozvířil globální trhy. Připomeňte si hlavní milníky ročního konflliktu.

Přečíst článek

Právě převážně africké a latinskoamerické země se ve čtvrtek zdržely nebo hlasovaly proti rezoluci, kterou přijalo Valné shromáždění OSN. Rusko v ní znovu vyzvalo, aby okamžitě stáhlo své jednotky z Ukrajiny. Text schválený vpředvečer prvního výročí invaze podpořilo 141 zemí.

Reklama

Související

Čistka mezi ukrajinskými úředníky kvůli korupci smetla z funkcí šéfy všech odvodových center

Čistka mezi ukrajinskými úředníky kvůli korupci smetla z funkcí šéfy všech odvodových center

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme