Reklama

Moskva doplnila sankční seznam o 25 Američanů, včetně Bidenovy ženy a dcery

americký prezident Joe Biden
čtk
 ČTK

Rusko zavedlo nové sankce vůči 25 Američanům, včetně manželky a dcery prezidenta USA Joea Bidena a dalších prominentních osobností, píše agentura TASS podle níž jsou mezi sankcionovanými Američany lidé „zodpovědní za formování rusofobního kurzu“.

Reklama

Západ - včetně Spojených států, Kanady nebo Evropské unie - zavedl proti Rusku v reakci na jeho vojenskou agresi na Ukrajině několik sérií sankcí. Kromě hospodářských postihů oznámil už dříve mimo jiné rovněž osobní sankce proti prezidentovi Vladimiru Putinovi. Moskva vzápětí reagovala recipročně a své sankce uvalila na Bidena a další americké představitele.

Nové sankce na Bidenovy rodinné příslušníky jsou jen další epizodou ze série sankcí.

„V reakci na stále se rozšiřující sankce USA proti ruským politickým a veřejným činitelům bude na stop-seznamu 25 amerických občanů (...) včetně rodinných příslušníků prezidenta Joea Bidena,” uvádí se se v prohlášení ruské diplomacie. Seznam Američanů, kteří mají na dobu neurčitou zakázaný vstup na území Ruské federace, je ve zvláštní sekci webu ministerstva, poznamenala agentura TASS.

O den dříve Moskva oznámila, že zakázala vstup do Ruska 43 Kanaďanům. Reagovala recipročně. Kanada totiž v pondělí představila další opatření, jejichž součástí jsou další sankce a zákaz vývozu technologií, které by mohly pomoci zlepšit ruské zbrojní výrobní kapacity. Týkají se šesti jednotlivců a 46 subjektů spojených s ruským obranným průmyslem, 15 Ukrajinců podporujících Rusko a 13 jednotlivců a dvou subjektů z Běloruska.

Už v dubnu Moskva uvalila postihy na 61 kanadských činitelů a novinářů, propomněla agentura Reuters. Vstup do Ruska zakázala i desítkám dalších západních politiků, novinářů nebo podnikatelů.

Další odvetná opatření připravuje podle Washingtonu v současné době například skupina velkých světových ekonomik G7.

Vladimir Putin

Protiruské sankce: Od koho a proti komu a čemu? Podívejte se na jejich přehled

Evropská unie na svém mimořádném summitu na začátku června přijala již šestý balík protiruských sankcí jako odvetu za vpád Moskvy na Ukrajinu. Klíčovou otázkou bylo embargo na ruskou ropu, z jejíhož prodeje Kreml výrazně financuje agresi vůči Ukrajině. Jak vypadají dosavadní sankce? Podívejte se na jejich přehled včetně ruské reakce, jak jej sestavila BBC a server newstream.cz.

Přečíst článek

superjachta

Lukáš Kovanda: Část věřitelů Ruska se chce „zahojit“ ze zmrazeného majetku oligarchů

Světově významná ratingová agentura Moody’s v noci na dnešek středoevropského času oficiálně potvrdila, že Rusko se ocitlo v platební neschopnosti – tedy v bankrotu – vůči svým zahraničním věřitelům.

Přečíst článek

Ruský prezident Vladimir Putin (na snímku z 5. května 2022)

Potvrzeno. Rusko je podle Moody's v platební neschopnosti

Rusko je v platební neschopnosti, potvrdila to mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service, která je jednou z autorit, která může takové prohlášení učinit. Věřitelé podle ní nedostali na účet platbu úroků.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme