Reklama

Morawiecki vyzývá Evropu k zaříznutí obchodu s Ruskem

Mateusz Morawiecki, polský premiér
ČTK

Polsko navrhlo Evropské unii, aby zavedla úplný zákaz obchodování s Ruskem, vzkázal polský premiér Mateusz Morawiecki.

Reklama

Západní země nyní rozsáhlými sankcemi reagují na útok ruských vojsk na Ukrajinu, EU tento týden uvedla do praxe už čtvrtý balík sankcí proti Rusku. Polsko chce jít ještě dál. Členským státům unie navrhuje, aby Rusko kompletně odstřihly jako partnera pro obchod. 

„Polsko navrhuje co nejdříve zařadit obchodní blokádu do balíku sankcí,” uvedl podle agentury Reuters polský premiér Mateusz Morawiecki.

„Úplné odříznutí ruského obchodu by zvýšilo tlak na Rusko, aby uvažovalo o tom, zda by nebylo lepší tuto krutou válku zastavit,” uvedl Morawiecki.

„Tato věc se týká života a smrti desítek nebo dokonce stovek tisíců lidí. Tyká se suverénního státu, Ukrajiny, ale také bezpečnosti NATO,” prohlásil polský premiér. „Musíme Rusku ukázat svou sílu a odhodlání, jinak budeme muset v blízké budoucnosti zaplatit vyšší cenu,” doplnil.

„Česká republika vždy prosazovala nejtvrdší možné sankce proti ruskému agresorovi a budeme v tom pokračovat i nadále,” uvedl český premiér Petr Fiala. O konkrétních opatřeních budou podle něj lídři zemí jednat na summitu Evropské rady příští týden.

Morawiecki podle agentury PAP rovněž vyzval k přípravě plánu obnovy Ukrajiny. Dodal, že na jeho financování by se měly podílet hlavně nejbohatší evropské země, které propásly okamžik, kdy bylo možné ruské agresi zabránit. „Budu o celoevropském plánu obnovy Ukrajiny hovořit na nadcházejícím zasedání Evropské rady,” dodal.

Morawiecki tento týden s premiéry České republiky a Slovinska Petrem Fialou a Janezem Janšou navštívil v Kyjevě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Plán obnovy Ukrajiny byl jedním z témat kyjevské schůzky, upozornila agentura PAP.

český premiér Petr Fiala mluví na demonstraci na podporu Ukrajiny

Jana Havligerová: Vyvěste fangle, jsme světoví

Premiér se zdráv vrátil z Kyjeva, světový tisk českého předsedu vlády a jeho protějšky z Polska a Slovinska za jejich misi celkem chválí. Politici vládní koalice jsou tou slávou přímo opilí. Jestli záhy nevystřízliví, podaří se jim jediné - svést symbolický význam cesty na vedlejší kolej.

Přečíst článek

>>>>>> Aktuální dění na Ukrajině sledujte v našem on-line speciálu <<<<<<

Reklama

Související

Sankce proti Rusku za jeho postup vůči Ukrajině

Rusko už není tržní ekonomikou, tvrdí USA. Vzájemné obchodní vztahy to ještě více ochladí

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Nynější sankce Rusko nepoloží, pečlivě se na ně připravilo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme