Reklama

Ministryně Hubáčková rezignovala kvůli zdraví. Nahradit ji má Hladík

Anna Hubáčková, KDU-ČSL, ministryně životního prostředí v demisi
ČTK
 ČTK

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) se rozhodla ze zdravotních důvodů rezignovat na vládní funkci. Jako jejího nástupce nominovalo širší vedení strany místopředsedu Petra Hladíka, o jehož kandidatuře se mluvilo už loni.

Reklama

O nominaci Hladíka na post ministra životního prostředí už lidovecký předseda a vicepremiér Marian Jurečka hovořil s premiérem Petrem Fialou (ODS). V úterý chce Jurečka telefonicky informovat prezidenta Miloše Zemana, přeje si, aby se s nominantem setkal. Uvedl, že by bylo možné výměnu zvládnout v příštím týdnu.

Fiala na Twitteru uvedl, že mu je odchodu Hubáčkové velice líto. „Její rozhodnutí ale plně chápu a přeji jí brzké uzdravení,” napsal. Připomněl, že Hladík se věnuje životnímu prostředí dlouhodobě, jeho práci zná i z jeho působení v Brně. Hladíkovu nominaci ze strany KDU-ČSL respektuje a podle toho bude dál postupovat.

Hubáčková na tiskové konferenci uvedla, že ji čeká operace a po ní čtyři až šest měsíců rekonvalescence, což mimo jiné omezí její schopnost cestovat. Považuje to za vážnou překážku zejména v době českého předsednictví EU. Poděkovala, že mohla KDU-ČSL ve vládě stejně jako v Senátu reprezentovat. Prezident zmínil Hubáčkovou nedávno mezi šesti ministry, které by na Fialově místě vyměnil.

Hladík měl možnost stát se ministrem životního prostředí před rokem při sestavování kabinetu po sněmovních volbách, ale rozhodl se zůstat v Brně, kde zastával post primátorčina náměstka a kde má rodinu. Dnes uvedl, že ho nyní o nasazení požádala Hubáčková. „Téma životního prostředí je jedním z pilířů křesťansko-demokratické politiky na celém světě a já osobně se několik posledních let životnímu prostředí věnuji opravdu intenzivně,” řekl.

Petr Fiala, premiér

Lukáš Kovanda: Fiala léčí veřejné finance placebem. Potlesk si nezaslouží

Fialova vláda za prvních devět měsíců vlády – a de facto již po dvou novelách původního rozpočtu Babišovy vlády – neuskutečňuje žádné opravdu viditelné úspory, píše ve svém komentáři Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Přečíst článek

Maďarský premiér Viktor Orbán

Orbán věští exit Maďarska z EU i rozpad bloku. Peníze z unijních fondů by ale chtěl

Maďarský parlament přijal první z balíku protikorupčních zákonů. Vláda premiéra Viktora Orbána se krokem pokouší zabránit ztrátě peněz z fondů Evropské unie, připomněla agentura Reuters. Orbán přitom mezi spolustraníky prohlásil, že „země možná opustí EU okolo roku 2030, pokud se blok dřív nerozpadne“.

Přečíst článek

Reklama

Související

Zateplení domu, ilustrační foto

Dotace na zateplení a renovace se opět otevírají. Nově o ně mohou žádat i sociálně slabší rodiny

Přečíst článek
Petr Hladík, ministr životního prostředí

Dalibor Martínek: Stane se ministr životního prostředí Hladík klimatickým Ježíšem Kristem?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme