Reklama

Merkelová prolomila mlčení k ruské invazi: Je to barbarství, prohlásila

Nyní již bývalá německá kancléřka Angela Merkelová s ruským prezidentem Vladimirem Putinem na archivní fotce z roku 2018.
Kremlin.ru / Creative Commons / CC BY 4.0
Dušan Kütner
duk

Bývalá německá kancléřka Angela Merkelová, kterou kritici v minulosti obviňovali z náklonnosti k Rusku a z toho, že zvýšila závislost země na ruské ropě, prolomila dlouhé mlčení týkající se ruské invaze na Ukrajinu. Po začátku se vyjádřila jen velmi krátce, nyní tak učinila obšírněji. Její výrok byl nekompromisní. Je to barbarská válka a nejkřiklavější porušení mezinárodních dohod od konce druhé světové války, prohlásila podle serveru CNBC na akci německých odborů v Berlíně.

Reklama

Bývalá německá kancléřka Angela Merkelová důrazně odsoudila ruskou válku na Ukrajině ve svém prvním veřejném projevu od odchodu z úřadu v prosinci loňského roku. Merkelová označila ruskou invazi na Ukrajinu za „barbarskou útočnou válku“, která představuje „nejkřiklavější porušení mezinárodního práva“ v Evropě od druhé světové války, napsal server CNBC.

Moje solidarita patří Ukrajině, která byla napadena Ruskem,” řekla bývalá šéfka na akci německých odborů v Berlíně ve středu večer. „Právo Ukrajiny na sebeobranu je nezpochybnitelné,“ dodala.

Vladimír Putin

Brusel schválil další kolo protiruských sankcí. Včetně ropného embarga

Brusel ustoupil Maďarsku. Bude moci dovážet dál ropu z Ruska a prodávat surovinu i do Česka.

Přečíst článek

Merkelová, která vedla Německo 16 let, se v posledních měsících dostala pod přísné zkoumání kvůli svým dřívějším přátelským vztahům s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a rozšiřování ekonomických vazeb mezi Ruskem a Německem.

Mnozí ji kritizují za zvýšení závislosti Německa na ruském dovozu energie, zejména vybudováním prvního plynovodu Nord Stream mezi oběma zeměmi. Byla také hybnou silou dnes již nefunkčního plynovodu Nord Stream 2, jehož spuštění následovník v pozici kancléře Olaf Scholz přerušil těsně před zahájením ruské invaze na Ukrajinu poté, co ruští poslanci uznali nezávislost a suverenitu separatistických proruských republik v Doněcku a Luhansku.

Koncern VW jedná s českou vládou o stavbě gigafactory na území Česka.

Německým firmám se jen obtížně daří nahrazovat dovoz z Ruska a Ukrajiny

Německým průmyslovým a velkoobchodním firmám se jen s problémy daří nahrazovat dovoz zboží z Ruska a Ukrajiny. Některé označují přechod na nové dodavatele kvůli válce na Ukrajině za obtížný až nemožný. Vyplývá to z průzkumu, který na svém webu zveřejnil hospodářský institut Ifo.

Přečíst článek

Merkelová na tyto kritiky dosud přímo nereagovala. A krátce poté, co Rusko zahájilo svou invazi, vydala jen krátké prohlášení, že „neexistuje žádné ospravedlnění pro porušování mezinárodního práva“. Její mlčení poté rozzlobilo mnoho kritiků, kteří ji obviňují, že umožnila Putinovi invazi na Ukrajinu tím, že s ním komunikovala i po ruské anexi ukrajinského Krymu v roce 2014.

Scholz nyní stojí před úkolem změnit přístup Německa a dohlíží na některé z nejdramatičtějších posunů v německé zahraniční politice od konce druhé světové války – konkrétně na zvýšení německých vojenských výdajů a souhlas se zasláním zbraní do konfliktní zóny na podporu Ukrajiny. Scholz ve středu řekl, že Německo pošle Ukrajině svůj systém protivzdušné obrany IRIS-T. Vyjádřil se tak uprostřed sílící kritiky, že jeho vláda stále nedělá dost, aby pomohla Ukrajině bránit se proti Rusku.

Reklama

Související

Düsseldorf

Lukáš Kovanda: Třetina německého průmyslu hrozí odchodem do zahraničí. Češi by zaplakali mezi prvními

Přečíst článek

Německé přístavy jsou plné LNG tankerů. Rusové nedodají Evropě ani kubík plynu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme