Reklama

Marvanová nevolila primátora Svobodu, pražské Spolu ji vyloučilo z klubu

Hana Marvanová Kordová s vyloučením ze zastupitelského klubu Spolu v Praze nesouhlasí.
ČTK
 ČTK

Pražské Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) vyloučilo ze zastupitelského klubu na magistrátu senátorku a zastupitelku Hanu Kordovou Marvanovou. Důvodem je to, že při volbě primátora nehlasovala pro lídra Spolu Bohuslava Svobodu a posléze nehlasovala ani pro jednoho z kandidátů na náměstky primátora a radní. Poškodila tak jméno Spolu, sdělila mluvčí pražské ODS Lenka Mottlová. Marvanovou rozhodnutí klubu překvapilo, nesouhlasí s ním a jméno Spolu rozhodně nepoškodila.

Reklama

Zastupitelé zvolili Svobodu ve čtvrtek po téměř pětiměsíčním povolebním vyjednávání většinou 50 hlasů z celkového počtu 65 zastupitelů. Proti hlasovaly opoziční Praha Sobě a SPD, Marvanová vůbec nehlasovala. Svobodu kromě zástupců nové koalice Spolu, Pirátů a STAN podpořilo také opoziční ANO.

Novým primátorem Prahy se stal Bohuslav Svoboda (ODS).

Praha se po pěti měsících dočkala, novým primátorem je Bohuslav Svoboda

Primátorem Prahy byl zvolen lídr Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) Bohuslav Svoboda (ODS). Ve funkci nahradil Zdeňka Hřiba (Piráti). Pro Svobodu hlasovalo 50 z 65 zastupitelů hlavního města. Při hlasování Svobodu nepodpořily opoziční Praha Sobě a SPD. Jeden zastupitel nehlasoval.

Přečíst článek

Pro zastupitele klubu Spolu je nadále nepředstavitelné, aby jej zastupitelka Hana Kordová Marvanová reprezentovala v zastupitelstvu hlavního města. Důvody, které k tomuto kroku klub vedly, souvisí s jejím jednáním dne 15. prosince 2022 a ve dnech následujících,” uvedla za klub Spolu Mottlová.

Zdeněk Hřib, primátor, politik, Petr Hlaváček, náměstek primátora, Jan Čižinský, starosta

Dalibor Martínek: Boj o Prahu. Primátor Hřib byl vždy trochu toporný. Na tahu je teď Čižinský

Jednání o novém vedení pražské radnice opět zkrachovala. Máme tu rekord v době neschopnosti zvolených zastupitelů dohodnout se na složení pražské radnice. Jednání už trvají 73 dní, bez výsledku. A budou trvat dál.

Přečíst článek

Marvanová pro Svobodu kromě čtvrtečního jednání nehlasovala ani v prosinci, kdy se Spolu a ANO pokusily zvolit pouze Svobodu primátorem, aniž by následně volili zbylé radní. Podle vyjádření klubu přitom Marvanová Svobodu ujišťovala, že pro něj bude hlasovat. „Od tohoto slibu neodůvodněně odstoupila a odmítla se účastnit volby. To vnímají členové klubu jako zásadní porušení principů loajality,” uvedla mluvčí.

Marvanová naprosto nesouhlasí

„Jsem velmi překvapená. Naprosto s rozhodnutím nesouhlasím ani s tím, že bych poškodila Spolu. Naopak jsem říkala, že koalici v této podobě podporuji a jsem ráda, že má Praha konečně nové vedení. Nebylo mi ale ani umožněno, abych klubu své kroky vysvětlila, odmítli se mnou hovořit,” řekla Marvanová.

Prezident Miloš Zeman

Politický diář Jany Havligerové: Prezidentská losovačka a humor Fialovy vlády

České předsednictví v Radě EU končí vskutku symbolicky. Zvolit jako tečku přímý televizní přenos komické opery Zabijačka, je trefa do černého. Pro ty, které zmíněné představení minulo, alespoň podtitul opery: „Hladový je vždycky smutný, nacpat bříško, to je nutný". Tak jestli si Fialova vláda skutečně myslí, že kus flákoty je východiskem z každé krize, měla by se o domácnosti, kterým po zaplacení všech poplatků na pořízení flákoty nezbývají peníze, skutečně postarat. To co je na jevišti komedie, se v reálu už mění v drama.

Přečíst článek

Svůj postup a postoje vnímá naopak jako kroky, které pomohly vyřešit povolební situaci a vznik nové koalice. Mimo jiné v prosinci svým postojem odvrátila vznik obdoby opoziční smlouvy Spolu a ANO, kdy by podle ní Spolu touto dohodou porušilo, proč jim voliči dali své hlasy.

Spolu ještě před podpisem koaliční smlouvy s Piráty a STAN z ní Marvanovou vyškrtlo, a v koalici je tak namísto zvolených 19 zastupitelů Spolu pouze 18. Podle senátorky jí ani tehdy kolegové nesdělili, proč její jméno vyškrtli a dozvěděla se to z médií.

Zleva lídr koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) Bohuslav Svoboda a dosavadní primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Piráti rozbili jednání o vedení Prahy. Co bude dál?

Koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) se nedohodla s Piráty o koalici v Praze a v jednáních pokračovat nebude. Namísto toho zahájí jednání o podpoře menšinové rady, osloví všechny strany v zastupitelstvu s výjimkou SPD. Uvedli to členové vyjednávacího týmu Spolu po dnešní schůzce se zástupci Pirátů a STAN. Podle dosluhujícího primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) Spolu stále trvá na tom, že bude mít pozici primátora i většinu v jedenáctičlenné radě města, což je pro Piráty nepřijatelné.

Přečíst článek

V nové koalici má v 11členné městské radě pět členů Spolu, když ODS má tři zástupce včetně primátora a TOP 09 dva, zatímco KDU-ČSL obsadila namísto pozic v radě dvě předsednická místa v magistrátních výborech. Piráti mají čtyři radní a STAN dva.

Komunální volby na magistrát loni na podzim vyhrála koalice Spolu získala 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Piráti mají 13 zastupitelů a Praha Sobě 11 mandátů. Pět zastupitelů získalo hnutí STAN a tři SPD.

Reklama

Související

Hana Marvanová: Doba kmotrů na pražském magistrátu neskončila. Vrátit se má i Bém

Přečíst článek

V Praze po pěti měsících dohadů vznikla koalice. Zástupci Spolu, Pirátů a STAN podepsali smlouvu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme