Reklama

Maďaři opět zlobí. Sankce se nemají týkat ropy z ropovodů. Výjimku má i jádro

Maďarský premiér Viktor Orbán
ČTK
 ČTK

Žádná opatření, která by negativně dopadla na Maďary, přes nás neprojdou, zopakovali zástupci maďarské vlády. Cenový strop pro ruskou ropu tekoucí do Evropské unie ropovody tak Maďaři vetují.

Reklama

Cenový strop na ruskou ropu navrhovaný v rámci osmého balíku protiruských sankcí Evropské unie se nebude vztahovat na dodávky prostřednictvím ropovodů. Uvedl to podle agentury MTI maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Dodal, že ze sankcí byla vyňata jaderná energetika, takže nebudou mít vliv na výstavbu nových bloků maďarské jaderné elektrárny Paks.

EU uvaluje sankce na Rusko kvůli jeho útoku na Ukrajinu. Součástí dříve schválených sankcí je zákaz dovozu většiny ruské ropy od přelomu roku. Z tohoto embarga bude dočasně vyřazena přeprava ropy ropovodem Družba, který zásobuje rovněž Českou republiku.

Gazprom omezuje dodávku plynu

Rusko vypnulo plyn Itálii. Je to výhrůžka nové italské vládě?

Ruský plynárenský gigant Gazprom nečekaně pozastavil dodávky plynu Itálii. Dále se tak stupňuje energetická krize EU.

Přečíst článek

Maďaři drží linii: ruskou ropu potřebují

Szijjártó podle agentury MTI uvedl, že Maďarsko na úterní schůzce zástupců členských států EU potvrdilo svůj postoj k energetickým sankcím. „Jak jsme již mnohokrát řekli, maďarská vláda nepodpoří žádné sankce poškozující Maďarsko nebo jeho obyvatele,“ prohlásil. „Sankce, které by poškodily Maďary, byly opět úspěšně zablokovány,“ dodal.

Jaderná elektrárna Paks pokrývá zhruba polovinu spotřeby elektrické energie v Maďarsku. Její dva nové bloky má postavit ruská státní společnost pro jadernou energetiku Rosatom.

Ursula von der Leyenová, šéfka EK

Nové protiruské sankce přinesou základ pro strop na cenu ropy, uvedla von der Leyenová

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová představila plán nového balíku protiruských sankcí, jehož cílem je mimo jiné vytvořit "právní základ" pro globální zastropování ceny ruské ropy. Kromě tohoto kroku unijní exekutiva navrhuje rozšíření sankčního seznamu s jednotlivci a společnostmi a další "široká" omezení obchodu s Ruskem, mířící proti dovozu ruských výrobků i vývozu některých technologických produktů nebo chemikálií.

Přečíst článek

Jan Palaščák

Jan Palaščák: Celoevropské řešení energetické krize nečekejme. Bude to spíš rámec

V Bruselu dnes budou unijní lídři hledat společné řešení aktuální energetické krize, aby se Evropa vyhnula katastrofickým scénářům před nadcházející zimou. Na stole budou hlavně dva návrhy – vyloučení plynu z trhu s elektřinou a daň z mimořádných zisků. „Já jsem spíš pro iberskou cestu, tedy toho, aby plyn neurčoval cenu na trhu. Je to jednodušší a efektivnější cesta. Nicméně i tak očekávám, že můžeme čekat maximálně nějaký rámec, který jednotlivé státy budou muset naplnit po svém,“ říká zakladatel Skupiny Amper a odborník na energetický trh Jan Palaščák.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Čína a další země závratně vydělávají na „praní špinavé ruské ropy“ a jejím přeprodeji na Západ

Lukáš Kovanda: Čína a další země závratně vydělávají na „praní špinavé ruské ropy“ a jejím přeprodeji na Západ

Přečíst článek
Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Dodávky ruského plynu do EU letos klesly o třetinu. Putin hrozí, že Evropu odstřihne úplně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme