Reklama

Lukašenko v koncích? Bělorusko kvůli sankcím nedokáže splácet zahraniční dluh

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko
ČTK / AP
 ČTK

Bělorusko oznámilo, že kvůli sankcím, které vůči němu zavedly Spojené státy a Evropská unie, nedokáže splácet dluh v cizí měně. Informovala o tom agentura Reuters. V pondělí Světová banka (SB) uvedla, že s okamžitou platností zařadila všechny půjčky poskytnuté Bělorusku do kategorie nesplácených, protože se Minsk opozdil s platbou 68,43 milionu dolarů (1,7 miliardy korun).

Reklama

Za nesplácené jsou považovány všechny půjčky, které Bělorusku poskytla nebo které garantuje Mezinárodní banka pro obnovu a rozvoj (IBRD). Ta je organizací SB zaměřenou na poskytování úvěrů. Banka zastavila všechny programy pro Bělorusko letos 2. března a od května 2020 neschválila zemi žádné nové půjčky.

Zbývající dluh, který má Bělorusko IBRD zaplatit, činí 967 milionů dolarů. To představuje zhruba 0,42 procenta celkových nesplacených úvěrů IBRD.

Bělorusko, ilustrační foto

Lukašenkův pakt s Putinem dovedl Bělorusko do bankrotu

Bělorusko ani v ochranné lhůtě neuhradilo část závazků vůči zahraničním věřitelům. Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service proto považuje Bělorusko za zemi v platební neschopnosti. Přidala se tím ke konkurenční agentuře Fitch Ratings, která toto hodnocení vydala už dříve.

Přečíst článek

Od uvalení sankcí vůči Bělorusku po invazi ruských vojsk na Ukrajinu země splatila některé eurobondy v běloruských rublech. Sankce omezily možnost Minsku získávat zahraniční měny. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko je spojencem ruského prezidenta Vladimira Putina v jeho tažení na Ukrajině.

IBRD zastavila schvalování nových úvěrů Bělorusku v polovině roku 2020, kdy Spojené státy zavedly vůči Minsku sankce po sporných prezidentských volbách. Začátkem března, tedy po ruské invazi na Ukrajinu, pak s okamžitou platností zastavila všechny programy v Rusku a Bělorusku.

Letošní Nobelovu cenu za mír získali běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki (na snímku), ruská lidskoprávní organizace Memorial a ukrajinské Centrum pro občanské svobody.

Vzkaz Putinovi a Lukašenkovi: Nobelovu cenu za mír získaly lidskoprávní organizace z Ruska, Běloruska a Ukrajiny

Letošní Nobelovu cenu za mír získali běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki, ruská lidskoprávní organizace Memorial a ukrajinské Centrum pro občanské svobody. Oznámil to norský Nobelův výbor.

Přečíst článek

Reklama

Související

Novým prezidentem Světové banky (SB) se stane americký podnikatel indického původu Ajay Banga (63).

Šéfem Světové banky (SB) se stane sikh Ajay Banga. Bude řešit klimatické změny a další globální krize

Přečíst článek
Ticho před bouří? Češi své dluhy splácí zodpovědně, experti se ale obávají příštího roku

Ticho před bouří? Češi své dluhy splácí zodpovědně, experti se ale obávají příštího roku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme