Reklama

Loyalita za peníze. Putin zdvojnásobil platy ruským úředníkům na okupované Ukrajině

Vladimir Putin a generál Sergej Šojgu vedoucí invazi na Ukrajinu
ČTK
 ČTK

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal výnos, podle kterého osoby zastávající funkce ve státním aparátu a odeslané služebně do okupovaných oblastí na východě a jihu Ukrajiny budou dostávat dvojnásobný plat. O Putinově dekretu informovala ruská média.

Reklama

Rusko se pokouší anektovat čtyři oblasti Ukrajiny, ale tamní "referenda" a následná rozhodnutí o připojení k Rusku neuznává drtivá většina zemí světa. Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci odsuzující pokusy Moskvy anektovat ukrajinské území, připomněla ruská redakce BBC.

Kerčský most mezi Krymem a Ruskem poškozený při bombovém útoku

Rusové zadrželi podezřelé z útoku na Kerčský most. Mezi nimi pět Rusů

Ruská tajná služba FSB oznámila, že zadržela osm podezřelých z útoku na Kerčský most, celkem pět Rusů a tři občany Ukrajiny a Arménie. Za organizátora útoku podle ruské agentury TASS označila šéfa ukrajinské vojenské rozvědky Kyryla Budanova. Kyjev se k zodpovědnosti za sobotní explozi na mostě, který spojuje Rusko s anektovaným Krymem, nepřihlásil.

Přečíst článek

V Putinově dekretu se praví, že výplata úředníků se zdvojnásobuje "s cílem zvýšení úrovně sociální ochrany". Úředníkům budou rovněž proplácet náklady na živobytí na okupovaných území v podobě diet a stát jim proplatí další dodatečné výdaje.

Koncem září byl při ukrajinském ostřelování okupovaného Chersonu zabit první zástupce šéfa okupační správy Chersonské oblasti Alexej Kateriničev. Rodák z ruského Rybinska měl v oblastní správě na starosti bezpečnost.

Ruská invaze na Ukrajinu - ilustrační snímek

Ruská odveta za padlý most. Kyjev a další města čelila nevídanému útoku, přes deset mrtvých

Zásadní obrat ve válce na Ukrajině? Tím měla být víkendová exploze na klíčovém mostě spojujícím Krym s ruským územím. Ruský prezident Vladimir Putin potvrdil, že pondělní ostřelování Kyjeva a dalších měst je odvetou za útok na most. Rusko navíc podle britských tajných služeb pokračuje v úspěších i v Doněcké oblasti. Rusko odpálilo proti Ukrajině 75 raket, z nichž 41 se podařilo sestřelit, uvedl náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj. Přinejmenším deset lidí přišlo o život a asi šest desítek utrpělo zranění, uvedla policejní mluvčí podle listu Ukrajinska pravda.

Přečíst článek

Ve funkci podle ruských médií působil přibližně měsíc. V minulosti absolvoval školu ruské tajné služby FSB, působil u ruských pohraničníků a v jednotkách FSB, od loňského roku byl zástupcem náčelníka střediska ruských záchranářů pro zvláště riskantní operace. Byl třikrát vyznamenán řádem za hrdinství.

Ruská média tvrdí, že se stal obětí ostřelování města z raketometů HIMARS, dodaných Ukrajině Spojenými státy.

Vladimir Putin

Putin podle šéfa britských zpravodajců dělá chyby, jeho jednotky jsou vyčerpané

Ruský prezident Vladimir Putin se při vedení války na Ukrajině dopustil strategických chyb, a to i proto, že jeho vedení je prakticky neomezené. V projevu to dnes podle britských médií uvede ředitel britské zpravodajské služby GCHQ Jeremy Fleming. Navzdory masivním pondělním útokům na ukrajinská města podle něj ruským silám chybí munice i zásoby, a Ukrajincům se daří zvrátit počáteční úspěchy Moskvy.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme