Reklama

Komunista Filip jde šéfovat čínské obchodní komoře

Vojtěch Filip na oslavách čínského Nového roku
Tereza Zavadilová / Newstream
Tereza Zavadilová

Dlouholetý předseda KSČM Vojtěch Filip má nové angažmá – stal se předsedou představenstva Česko-čínské smíšené obchodní a průmyslové komory (ČCSOPK). Oznámil to v rámci společných oslav čínského Nového roku – roku Vodního tygra.

Reklama

Oslav a Filipova jmenování se zúčastnil také čínský velvyslanec v Praze Čang Ťien-min. Ten prohlásil, že si přeje další prohlubování česko-čínských vztahů v ekonomické oblasti. „Česko je pro nás v regionu střední a východní Evropy druhým největším partnerem,“ dodal velvyslanec.

Tvrdíkova komora už tři roky mlčí

Filipova komora je jiným subjektem než Smíšená česko-čínská komora, jejímž prezidentem je Jaroslav Tvrdík. Jejím největším počinem bylo pořádání česko-čínských investičních fór do roku 2018, ty největší se odehrály na Pražském Hradě.

Komora byla silně navázaná na spolupráci s čínským miliardářem a majitelem investičním firmy CEFC Jie Ťien-ming, ovšem ten byl po změně poměrů v Číně zadržen a od roku 2018 se o něm nic neví, patrně je ve vězení. Jeho CEFC převzala státní firma CITIC  a Tvrdíkova komora od roku 2018 nevykazuje žádnou veřejnou aktivitu. V rukách státní CITIC zůstaly podíly ve fotbalové Slavii, Smartwings, pivovarech Lobkowicz či ŽĎAS.

Sedmašedesátiletý Vojtěch Filip, vystudovaný právník a profesí advokát, řídil KSČM od roku 2005. Strana loni neuspěla ve volbách, a není tak součástí sněmovny poprvé v polistopadové historii. Filip po volbách funkci složil.

Jan Vančura, ředitel institucionálního bankovnictví v Trinity Bank

Levnější byty nečekejte. Přinesla by je jedině velká finanční krize, říká realitní odborník

Ačkoli rostoucí sazby České národní banky část poptávky po nemovitostech zmrazí, na cenu naopak bude tlačit rostoucí zájem o financování nemovitostí v eurech, tvrdí Director Real Estate and Corporate Finance Trinity Bank Jiří Vančura. Výnosy z nájmů přitom přišly o svůj tradiční hlavní smysl a nepokryjí ani inflaci, dodává v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Radomír Lapčík, zakladatel a člen představenstva Trinity Bank a holdingu SAB Finance
video

V krizi je nutná churchillovská síla, říká bankéř Radomír Lapčík

My jsme od počátku skupinu stavěli konzervativně, díky tomu se nám krize podařilo zvládat velmi dobře, vypráví v pořadu Victory Club bankéř a finančník Radomír Lapčík. „Když ale krize nastane, šéf se musí postavit před tým a říct, že týmu věří a že krizi zvládneme,“ dodává Lapčík.

Přečíst článek

Alena Schillerová (ANO), ministryně financí

Politický diář Jany Havligerové: Utrpení vládních poslanců a drahá Alena

Poslanci v minulém týdnu nestihli prodebatovat ani jeden z významných zákonů, který byl zařazen na program schůze sněmovny. Rozpravu opanovaly obstrukce opozice. Vzhledem k tomu, že Karel Havlíček za ANO bude zvolen na post místopředsedy dolní komory bůhví kdy, a šéf SPD Tomio Okamura nikdy, může si už teď vládní koalice na každý měsíc naplánovat jedno, možná i dvě mimořádná plenární zasedání.

Přečíst článek

Reklama

Související

Akcie vlastníka Gucci stíhají výprodeje. Těžkou hlavu mu dělá vadnoucí poptávka v Číně

Akcie vlastníka Gucci stíhají výprodeje. Těžkou hlavu mu dělá vadnoucí poptávka v Číně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme