Reklama

Putin zakázal zahraničním investorům prodat podíly v energetických projektech a bankách

Vladimir Putin, prezident Ruska
ČTK
 ČTK

Rusko zakázalo společnostem ze zemí, které Moskva označuje jako nikoli přátelské, do konce roku prodávat podíly v klíčových energetických projektech a bankách. Vyplývá to ze zveřejněného dekretu podepsaného prezidentem Vladimirem Putinem, na který upozornila agentura Reuters.

Reklama

Po začátku invaze Moskvy na Ukrajinu uvalily západní země a jejich spojenci včetně Japonska na Rusko řadu sankcí. Moskva reagovala mimo jiné tím, že brání zahraničním společnostem působícím v zemi, aby z Ruska odešly, a v některých případech zabavila jejich majetek.

Dekret s okamžitou platností zakazuje investorům ze zemí, které podpořily sankce proti Rusku, prodávat aktiva ve společných podnicích, bankách, strategických subjektech, společnostech vyrábějících energetická zařízení, a v dalších projektech zaměřených na těžbu ropy, zemního plynu, uhlí a niklu.

Putin může v určitých případech vydat zvláštní výjimku, aby se obchody mohly uskutečnit, uvádí se v dekretu. Vláda a centrální banka mají připravit seznam bank ke schválení Kremlem. V dekretu nejsou jmenovitě uvedeni žádní investoři.

Sberbank

Dobrá zpráva pro věřitele české Sberbanky. Na její majetek se protiruské sankce nevztahují

Majetek české banky Sberbank CZ podle Finančního analytického úřadu (FAÚ) nepodléhá protiruským sankcím. Na svém webu to uvedla Sberbank, která zveřejnila také stanovisko FAÚ. Na zprávu upozornil server Seznam Zprávy.

Přečíst článek

Zákaz se týká velkých finančních a energetických projektů

Zákaz se týká téměř všech velkých finančních a energetických projektů, v nichž mají zahraniční investoři dosud podíl, a to včetně projektu Sachalin 1 na těžbu ropy a plynu.

Ve čtvrtek ruský státní ropný šampion Rosněfť obvinil ExxonMobil z poklesu těžby v projektu Sachalin 1. Americká energetická společnost předtím v podání pro americkou Komisi pro cenné papíry (SEC) informovala, že se chystá převést svůj 30procentní podíl „na jinou stranu“.

Americká firma těžbu ropy a plynu na Sachalinu 1 na ruském Dálném východě provozovala. V roce 2021 projekt produkoval 220 tisíc barelů ropy a plynu denně. Produkce se po západních sankcích na ruský obchod po invazi Moskvy na Ukrajinu snížila na pouhých 10 tisíc barelů denně.

Summit G20

Ekonomický i geopolitický význam Západu klesá. Nedaří se mu izolovat Rusko a Čínu, všímá si Bloomberg

Západu v čele s USA se – k jeho vlastnímu údivu – nedaří izolovat Rusko a Čínu, píše agentura Bloomberg. Z dvaceti nejvýznamnějších ekonomik světa – sdružených ve skupině G20 – se k protiruským sankcím Západu připojila jen polovina. Skupina G20 přitom představuje zhruba 85 procent celosvětového ekonomického výkonu.

Přečíst článek

Putin podepsal na začátku července dekret, který převádí práva k rozsáhlému plynárenskému a ropnému projektu Sachalin 2 na nově vytvořenou ruskou společnost. Vládní nařízení ze 2. srpna dalo zahraničním investorům v projektu, tedy britsko-nizozemské společnosti Shell a japonským firmám Mitsui a Mitsubishi, měsíc na to, aby se přihlásili o své podíly v novém subjektu. Nový, zveřejněný dekret se netýká projektu Sachalin 2, napsala Reuters.

Společnost Shell hledala možnosti, jak z projektu odstoupit. Tokio si naopak přeje, aby si japonské společnosti své podíly v projektu ponechaly.

Italské banky UniCredit a Intesa, americká skupina Citi a rakouská Raiffeisen nadále hledají možnosti, jak z Ruska odejít. Jiné banky, například Société Générale a HSBC, se už svých ruských aktiv zbavily.

Hnědouhelný polský důl Turów

Dalibor Martínek: Rusové otočili svět. Uhlí už je zase fajn, i jádro. A dokonce i oteplování planety

Německo má na konci letošního roku podle svého závazku ukončit provoz všech tří dosud fungujících jaderných reaktorů. Jestli k tomu dojde bude ještě otázkou pro německé politiky a celou tamní společnost. Vyděšenou představou, že nebude mít v zimě ruský plyn.

Přečíst článek

Reklama

Související

Dvanáctý balík sankcí EU zahrnuje i Putinovu příbuznou, napsal EU Observer

Nový balík protiruských sankcí míří na žoldnéře i oligarchy, námitky má Slovensko a Maďarsko

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching

Nová éra rusko-čínských vztahů. Si Ťin-pching má s Putinem jednat o obcházení západních sankcí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme