Reklama

Johnson neustál politický tlak. Rezignoval na post předsedy strany, premiérem bude do podzimu

Boris Johnson
ČTK/AP
 ČTK

Britský premiér Boris Johnson odstoupil z pozice lídra Konzervativní strany. Začíná tak proces výběru nového vůdce konzervativců, a tedy i příštího ministerského předsedy. Johnson před sídlem britských premiérů v Downing Street řekl, že zůstane ve funkci předsedy vlády, dokud nový vůdce konzervativců nebude vybrán. Nejen od opozice, ale i z řad konzervativců ovšem zaznívají hlasy, že uvolnění premiérského křesla by mělo být okamžité, nebo alespoň velmi rychlé.

Reklama

„Chci, abyste věděli, jak moc mě mrzí, že se vzdávám nejlepší práce na světě,“ uvedl Johnson. „Nikdo není ani zdaleka nepostradatelný. Náš geniální a darwinovský systém vyprodukuje dalšího vůdce,“ řekl premiér. Dodal, že příštímu lídrovi konzervativců poskytne maximální podporu.

Johnson v projevu odmítl myšlenku na předčasné volby a za bolestnou označil skutečnost, že se mu nepodařilo dotáhnout do konce mnoho nápadů a projektů. Britské veřejnosti poděkoval. „I když se teď věci někdy mohou zdát temné, naše společná budoucnost je zlatá,“ uvedl na závěr svého projevu.

Šéf opoziční Labouristické strany Keir Starmer před Johnsonovým prohlášením řekl, že pokud premiér ve funkci předsedy vlády okamžitě neskončí, labouristé vyvolají parlamentní hlasování o nedůvěře konzervativní vládě. „Musí odejít úplně. Vnutil zemi lhaní, podvádění a chaos. Je zjevné, že není způsobilý být premiérem. Bylo to naprosto zjevné velmi dlouhou dobu,“ prohlásil Starmer.

Podobně se vyjádřila i skotská nacionalistická premiérka Nicola Sturgeonová: „Nejsem si jistá, zda se někdo může podívat na Borise Johnsona a dospět k tomu, že je schopen se opravdu chovat jako dočasný premiér. Bude chtít konat a během toho procesu nepochybně způsobí větší chaos, než už způsobil.“

Boris Johnson

Johnson: Neodstoupím. Británie čelí politické krizi

Britský premiér Boris Johnson, který po rezignaci dvou svých ministrů a dalších vládních úředníků čelí narůstajícímu tlaku, aby se vzdal funkce, odmítl možnost, že by odstoupil.

Přečíst článek

Podle britských médií volali i někteří konzervativci po tom, aby Johnson odstoupil okamžitě a aby funkci předsedy vlády dočasně převzal někdo jiný. Někteří členové konzervativní parlamentní skupiny Výbor 1922 podle BBC také usilují o to, aby byl zhruba na jeden měsíc zkrácen proces, při němž si strana vybírá nového vůdce.

Bývalý ministerský předseda John Major prohlásil, že Johnson by v zájmu „celkového blaha země“ neměl zůstat v premiérském úřadu, dokud se nenajde jeho nástupce. Major, který byl v čele vlády v letech 1990 až 1997, uvedl, že dočasným premiérem by se zatím mohl stát ministr spravedlnosti a vicepremiér Dominic Raab nebo by strana mohla změnit pravidla výběru, aby se proces urychlil.

Nově jmenovaný ministr pro záležitosti Walesu Robert Buckland naznačil, že čerstvě sestavený kabinet bude blokovat Johnsona, pokud se v nadcházejících týdnech pokusí učinit zásadní politické kroky.

Ruský prezident Vladimir Putin

Umožňují mu luxusní život. Velká Británie namířila sankce na Putinovy ženy a nejbližší příbuzné

Velká Británie opět zpřísňuje sankce vůči Rusku. Tentokrát se vláda Borise Johnsona zaměřila na přátele a rodinní příslušníky Vladimira Putina, kteří ho podporují a umožňují mu nadále vést život v luxusu, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Johnson oznámil odchod po bezprecedentní vlně rezignací ve vládě. Svou funkci kvůli premiérovi opustilo nejméně pět ministrů, v širší vládě až 50 poslanců. Johnson čelil výzvám k odstoupení od prvních zpráv o pořádání večírku v době koronavirových uzávěr. Poslední kapkou bylo nedávné odhalení, že věděl o obvinění nyní již bývalého konzervativce Christophera Pinchera ze sexuálního napadení, i tak ho ale jmenoval na vlivný vládní post.

Šéfka britské diplomacie Liz Trussová uvedla, že premiér udělal správný krok. „Nyní potřebujeme klid a jednotu a pokračovat ve vládnutí, než se najde nový vůdce,“ řekla.

Johnson byl hlavní tváří Konzervativní strany od července 2019. Ve funkcích vystřídal Theresu Mayovou, která neuspěla s vyjednáváním o podmínkách brexitu. Johnsonovi se odchod Británie z Evropské unie podařilo dokončit - země evropský blok po 47 letech opustila v lednu 2020.

Jaderná elektrárna Hinkley Point

Britové chtějí do 30 let postavit nové jaderné elektrárny. Vláda uvolnila miliony liber a hledá další investory

Britská vláda investuje 120 milionů dolarů na rozvoj jaderné energii, která se podle dokumentu odsouhlaseného minulý měsíc stala jedním z hlavních pilířů energetické nezávislosti země, upozorňuje server agentury Bloomberg.

Přečíst článek

Nyní naplno začíná souboj o místo lídra konzervativců, podle Johnsona bude časový harmonogram oznámen příští týden. Přihlášku každého zájemce musí podpořit osm konzervativních poslanců. Poté začne série hlasování na úrovni poslanců. Tento proces zúží pole kandidátů na finální dvojici, ze které bude v poslední fázi vybírat členská základna strany.

O vedení Konzervativní strany a vlády se podle britských médií chystá ucházet generální prokurátorka Suella Bravermanová či nový ministr zdravotnictví Steve Barclay. Podle průzkumu organizace YouGov, o němž informovala agentura Reuters, je mezi konzervativci favoritem nynější ministr obrany Ben Wallace. Mezi možnými nástupci Johnsona jsou podle BBC kromě Wallace také bývalý ministr zdravotnictví Sajid Javid, exministr financí Rishi Sunak a také Trussová.

Raab nebo bývalý ministr pro bydlení a místní samosprávy Michael Gove už oznámili, že se o post lídra konzervativců ucházet nebudou.

Zavřeno hlásí celá řada provozů i v nejrušnějších částech Londýna

Reportáž z postcovidového Londýna: Všude chybějí lidé. V dopravě, obchodech i muzeu

Po téměř dvou letech se konečně lze dostat do Londýna bez jakéhokoli omezení a Češi tak mohou jako před pandemií vyrazit na nákup na Oxford Street či navštívit British Museum. Postpandemický Londýn však má několik problémů. Předraženými hotely v centru začínaje a nedostatkem řidičů Uberu konče. A věděli jste, že na celý středně velký Marks & Spencer stačí jen jeden „shop assistant“?

Přečíst článek

Délka souboje o funkci lídra konzervativců bude záviset na tom, kolik se přihlásí zájemců. Mayová se ujala vedení Konzervativní strany ani ne tři týdny poté, co v roce 2016 odstoupil David Cameron. Johnson soupeřil s bývalým ministrem zdravotnictví Jeremym Huntem a úřadu se nakonec ujal dva měsíce poté, co Mayová oznámila, že rezignuje. Podle BBC se očekává, že by nový vůdce mohl být jmenován do září, záviset to ale bude také na tlaku konzervativců, kteří si přejí, aby Johnson skončil dříve.

Reklama

Související

Británie si připomněla výročí brexitového referenda. Není však, co slavit

Karel Pučelík: Británie si připomněla výročí brexitového referenda. Není však, co slavit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme