Reklama

Izraelský premiér šokoval. Je pro zřízení samostatné Palestiny

Izraelský premiér Jair Lapid
ČTK
 ČTK

Na právě probíhajícím zasedání Valného shromáždění OSN se vedle Ruska řeší i další globální konflikty. Izraelsko-palestinský spor dostal nový impuls k řešení - překvapivě právě ze strany Izraele. Má šanci na úspěch, nebo jde jen o předvolební rétoriku?

Reklama

Izraelský premiér Jair Lapid dnes vyzval k dvoustátnímu řešení desetiletí trvajícího konfliktu Izraele s Palestinci, tedy k vytvoření samostatné Palestiny. Zopakoval také, že Izrael udělá „cokoli“, aby zabránil Íránu ve vývoji jaderné bomby. Lapid se tak podle agentury Reuters vyjádřil v projevu na všeobecné rozpravě 77. zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku.

„Dohoda s Palestinci, založená na dvou státech pro dva národy, je správná pro bezpečnost Izraele, pro izraelskou ekonomiku a pro budoucnost našich dětí,“ řekl Lapid. Dodal, že jakákoli dohoda bude podmíněna mírovým palestinským státem, který nebude ohrožovat Izrael.

Britský historik Niall Ferguson

Krize v 70. letech byla nic proti tomu, co nyní přijde, varuje vlivný historik

Svět upadá do éry politických a ekonomických otřesů podobných těm ze 70. let minulého století. Dopady na energetické trhy ale mohou být na rozdíl od situace před půl stoletím mnohem horší a trvalejší, popsal pro CNBC přední historik Niall Ferguson věnující se dějinám evropského kontinentu.

Přečíst článek

Mazaný tah před volbami?

Lapidovo vyjádření o dvoustátním uspořádání odráželo srpnové prohlášení amerického prezidenta Joea Bidena, který se přihlásil k tomu, že dlouholetý konflikt ukončí vytvoření samostatné Palestiny.

Lapid se k řešení desetiletí trvajícího konfliktu vyjádřil necelých šest týdnů před volbami, které se budou v Izraeli konat 1. listopadu a které by mohly vrátit k moci bývalého pravicového premiéra Benjamina Netanjahua, dlouholetého odpůrce dvoustátního uspořádání.

Izrael obsadil východní Jeruzalém, Západní břeh Jordánu a Pásmo Gazy - oblasti, na kterých Palestinci usilují o vytvoření nezávislého státu - při válce v roce 1967. Izrael stáhl své vojáky a osadníky z Pásma Gazy v roce 2005, avšak stále udržuje území pod blokádou s odvoláním na obavy o bezpečnost. Rozhovory zprostředkované Spojenými státy, jejichž cílem bylo vytvoření palestinského státu na území okupovaném Izraelem, zkrachovaly v roce 2014.

tankování, čerpací stanice

Lukáš Kovanda: Už během dvou týdnů by mohl být benzín levnější než před invazí

V Česku paliva v uplynulém týdnu opět zlevnila, benzín je nejlevnější od letošního 26. února, tedy od třetího dne po invazi Ruska na Ukrajinu. Cena benzínu je už je jen o necelou korunu na litr vyšší než v poslední den před invazí. A už během dvou týdnů by mohl být benzín levnější než před vpádem Ruska na Ukrajinu, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda, podle něhož v příštím týdnu zlevní o 50 haléřů na litr.

Přečíst článek

Lapid: Skutečnou hrozbou je Írán

Lapid ve svém projevu opět odsoudil Írán a vyjádřil odhodlání Izraele zabránit svému dlouholetému nepříteli v získání jaderné zbraně. „Jediný způsob, jak zabránit Íránu získat jadernou zbraň, je ukázat věrohodnou vojenskou hrozbu,“ řekl. „Máme schopnosti a nebojíme se je použít,“ dodal.

Izrael, o němž se všeobecně soudí, že má jediné jaderné zbraně na Blízkém východě, považuje Írán za existenční hrozbu. Teherán popírá, že by se snažil vyvinout jadernou zbraň.

Lapid také v projevu ocenil úsilí blízkovýchodních zemí o normalizaci vztahů a spolupráci s Izraelem. Vyzval muslimské země od Indonésie po Saúdskou Arábii, aby s ním uzavřely mír.

Budova Evropské komise v Bruselu

EU chystá další protiruský balík, bude se týkat i diamantů a luxusního zboží

Evropská unie chystá nový balík sankcí proti Rusku. Konzultace se zástupci členských států EU by měly začít během několika dní, napsal server Politico s odvoláním na čtyři diplomatické zdroje.

Přečíst článek

Elektrické vedení, ilustrační foto

Česko je v pomoci s drahými energiemi až sedmnácté v Evropě

Vlády v Evropě za poslední rok vyčlenily asi 500 miliard eur (12,3 bilionu korun) na programy, které mají ochránit domácnosti a firmy před vysokými cenami energií. Uvádí to dnes aktualizovaná analýza bruselského výzkumného institutu Bruegel. Česko se řadí ke konzervativnějším zemím, neboť plánuje výdaje na úrovni 1,2 procenta hrubého domácího produktu (HDP), což jej řadí na 17. místo v EU. Podle jednoho z autorů přehledu je aktuální přístup vlád zjevně neudržitelný.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme