Reklama

Island skoncuje s lovem velryb. Nevyplatí se

Velryba
ČTK
 ČTK

Po obnovení komerčního lovu velryb v Japonsku se propadla poptávka po velrybích produktech z Islandu. Náklady na lov kytovců tak převyšují výnosy, které navíc ovlivnila pandemie.

Reklama

Island plánuje od roku 2024 ukončit lov velryb, oznámilo to islandské ministerstvo rybolovu. Island je jedním z mála států, které stále povolují komerční lov velryb. Od doby, kdy se k němu v roce 2019 vrátilo Japonsko, ale poptávka po velrybím masu z Islandu klesla a s ní i počet velryb zabitých islandskými rybáři.

„Je jen málo důkazů, že tato činnost má nějaké ekonomické výhody,“ komentovala rozhodnutí ministryně rybolovu a zemědělství Svandís Svavarsdóttirová, poslankyně za stranu Zelených. „Existuje jen málo argumentů pro povolení lovu velryb v roce 2024, po vypršení současných kvót,“ doplnila.

ropná plošina, ilustrační foto

Drahá ropa přitáhne investice do uhlíkového sektoru

Drahá ropa a plyn mohou vést k tomu, že se zvýší investice do fosilních zdrojů, varuje londýnský think-tank, který podporuje obnovitelné zdroje.

Přečíst článek

Kvóty pro období 2019 až 2023 povolují Islandu ročně ulovit 209 plejtváků myšoků, což jsou druzí největší kytovci na planetě po plejtváku obrovském, a 217 plejtváků malých, kteří naopak patří k nejmenším velrybám.

V uplynulých třech letech ale dva největší držitelé licencí lov velryb zastavili, z toho jeden nadobro v roce 2020. V posledních třech letech tak byla islandskými lovci zabita jen jedna velryba, a sice plejtvák malý v roce 2021.

Poptávka po velrybím mase klesá

Poptávka po velrybích produktech z Islandu se dramaticky snížila, když se ke komerčnímu lovu velryb vrátilo Japonsko poté, co vystoupilo z Mezinárodní velrybářské komise. Japonsko je zároveň největším trhem velrybího masa.

Biohacking (ilustrační foto)

Biohacking: Trend, jak „žít věčně" podle miliardářů. Dozvíte se v obsáhlém seriálu

Co to je biohacking? Nový lifestyle, který zahrnuje metody, jak si „vytunit" tělo a mozek, jak co nejzdravěji, nejefektivněji a nejlépe fungovat a žít. Seriál Biohacking na newstream.cz každý týden představuje nejzajímavější „hacky." Níže najdete odkazy na jednotlivé již vydané díly.

Přečíst článek

Kvůli rozšíření pobřežní zóny, kde je rybolov zakázán, se navíc islandským velrybářům výpravy prodražily, protože se museli vydávat dál na moře. Podmínky jim ztížilo i zpřísnění bezpečnostních požadavků na dovážené maso během koronavirové pandemie.

Za poslední kompletní sezonu islandských velrybářů v roce 2018 bylo zabito 152 kytovců.

Nákupy v Polsku, supermarket Biedronka

Nákupy za čárou jsou výhodné jako nikdy. Polsko snižuje DPH, u základních potravin na nulu

Polská vláda počínaje dneškem na půl roku snižuje DPH na pohonné hmoty, hnojiva či potraviny. Česká koruna přitom zpevňuje na svoji nejsilnější úroveň vůči polskému zlotému v historii. Co to znamená pro Čechy? Že za čárou nakoupí tak výhodně jako nikdy.

Přečíst článek

Porada - ilustrační foto

Češi se chytají na udržitelnost. Může to pomoci v boji o zaměstnance

Více než tři čtvrtiny lidí zvažuje při výběru zaměstnavatele hodnotovou orientaci firem. A nejde jen o nejmladší generaci zaměstnanců, kritéria udržitelnosti zajímají všechny věkové skupiny stejně, ukazuje průzkum UniCredit Bank.

Přečíst článek

Reklama

Související

Birgir Jónsson

Šéf startupu nově létajícího do Prahy: Pasažéři si budou moci vymazání své uhlíkové stopy zaplatit

Přečíst článek
zlaté slitky - ilustrační obrázek

Cena zlata a ropy míří k historickým rekordům. Není nic, co by růst mohlo zastavit, tvrdí australská centrální banka

Přečíst článek
Film Oppenheimer japonští diváci přijali vesměs příznivě

Zkouška ohněm. Oppenheimer dorazil do Japonska, návštěvníci kin mají smíšené pocity

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme