Reklama

Hrad prodloužil smlouvu ve Zlaté uličce příznivci Zemana. Za desetkrát nižší než obvyklé nájemné

Hrad prodloužil smlouvu ve Zlaté uličce příznivci Zemana. Za desetkrát nižší než obvyklé nájemné
profimedia.cz
 ČTK

Správa Pražského hradu krátce před koncem mandátu prezidenta Miloše Zemana prodloužila smlouvy na prodej lístků a pronájem prostor ve Zlaté uličce podnikateli Robertu Uksovi, což je Zemanův podporovatel. Informuje o tom deník E15. Podle něj jsou smlouvy velmi výhodné, Uksa má v místě jeden z nejlevnějších pronájmů. Hrad ale tvrdí, že politické preference roli nehrály. Uksa také nevidí na prodloužení nic nestandardního.

Reklama

Uksa získává z každého prodaného lístku do areálu Pražského hradu deset korun, zároveň má ve Zlaté uličce pronajatých 121 metrů čtverečních. Deník N již dříve uvedl, že jeho nájem je nejvýhodnější, platí 448 korun za metr čtvereční. Sazba přitom bývá i více než desetkrát vyšší. Například společnost Local Artist SE platí za metr čtvereční 5882 korun, firma Vitalis 3676 korun, výbor Olgy Havlové pak 781 korun.

Vratislav Mynář, hradní kancléř

Policie odložila případ skartace tajné zprávy k Vrběticím Hradem

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v listopadu odložili vyšetřování kvůli možnému ohrožení utajovaných informací v Kanceláři prezidenta republiky (KPR). Případ souvisí se skartací utajované zprávy o výbuchu muničního areálu ve Vrběticích. NCOZ nyní připravuje oznámení příslušnému správnímu úřadu ohledně spáchání možného přestupku, řekl bez podrobností na středečním jednání sněmovního bezpečnostního výboru ředitel NCOZ Jiří Mazánek.

Přečíst článek

Správa Pražského hradu prodloužila Uksovi smlouvy do konce roku. „Pan Uksa žádal o prodloužení nájemní smlouvy o tři roky z důvodu přípravy rekonstrukce budovy. Správa Pražského hradu smlouvu prodloužila s inflačním navýšením pouze o deset měsíců s tím, že na další období proběhne nové otevřené výběrové řízení na nájemce," sdělil deníku E15 mluvčí Kanceláře prezidenta republiky Vít Novák. Smlouvu lze vypovědět, ale je podle něj v ekonomickém zájmu Hradu, aby v místě nebyl přerušen prodej vstupenek a výběr nájemného.

Nájem je stejný, jako měl předchůdce, říká podnikatel

Uksovi končila původní smlouva k 28. únoru. „Budova ve Zlaté uličce se měla rekonstruovat a já měl z prostor odejít, jenže Hrad na rekonstrukci neměl peníze kvůli koronaviru, a tak jsem dostal prodloužení smlouvy. Lístky jsem začal prodávat za prezidenta Miloše Zemana, když skončila restaurace, kde se prodávaly původně," řekl E15 podnikatel.

Nově zvolený český prezident Petr Pavel.

Protikorupční expert David Ondráčka: Pane prezidente, vyvětrejte Hrad

Havlovi zpíval v devadesátkách nadčasově Nohavica. Pane prezidente, ústavní činiteli, píšu vám, že moje děti na mě zapomněly. Chci jen kousek štěstí, proto jsme přece zvonili klíčema na náměstí. Vy mě pochopíte, vy se poradíte, vy mě zachráníte...

Přečíst článek

Dodal, že ceny nastavil stejně jako jeho předchůdce. Nájem nepovažuje za nestandardní. Zatím nechce předjímat, jestli bude mít zájem o další podnikání na Hradě i po konci Zemanova mandátu.

Pavel chystá kontrolu smluv Hradu

E15 upozorňuje, že Uksa měl s Hradem také smlouvu dodávky broušeného skla za stovky tisíc korun. Skončily v roce 2021 poté, co se jeho sklárna Egermann dostala do konkurzu. Právě sklárnu Egermann Zeman opakovaně navštívil. V Galerii Egermann pak Uksa poskytl prostory pro sběr podpisů na Zemanovu kandidaturu pro druhé volební období. Straně práv občanů Zemanovci rovněž poskytl reklamní plochy zdarma.

Zemanovi končí mandát 8. března, o den později se funkce ujme nově zvolený prezident Petr Pavel. Jeho tým chce smlouvy na Hradě prověřit. „Hospodaření kanceláře budeme kontrolovat, až převezmeme úřad a dostaneme přístup ke všem materiálům, v tuto chvíli obsah smlouvy neznáme, tak nemůžeme dělat závěry," řekla deníku Pavlova mluvčí Markéta Řeháková.

Miloš Zeman, prezident

Zeman dal milost odsouzenému podřízenému. Zneužití moci, výsměch, pohrdání justicí, reagují politici i právníci

Zneužití moci, výsměch, pohrdání justicí, nepřijatelné. Takové kritiky se dočkal prezident Miloš Zeman od politiků i státních zástupců poté, co udělil milost šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi, který byl odsouzen za ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře. Lesní správa Lány je příspěvkovou organizací Kanceláře prezidenta republiky, Balák je podřízeným prezidentova kancléře Vratislava Mynáře.

Přečíst článek

Prezident Miloš Zeman udělil milost Janě Nečasové.

Kajínek, Balák a nyní Nečasová. Zeman udělil další kontroverzní milost

AKTUALIZOVÁNO. Prezident Miloš Zeman udělil Janě Nečasové milost v případu zneužití Vojenského zpravodajství. Hlava státu podle ní odpustila podmíněně odsouzené manželce někdejšího premiéra Petra Nečase (ODS) zkušební dobu. Soud Nečasovou (dříve Nagyovou) v březnu 2019 potrestal třemi roky vězení s pětiletým podmínečným odkladem a desetiletým zákazem působení ve vedoucích funkcích státní správy.

Přečíst článek

Reklama

Související

Kancléř končícího prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář (na snímku z 23. února 2023 vpravo) k 9. březnu 2023 rezignoval. Nahradí ho Jana Vohralíková (vlevo), kterou si vybral nový prezident Petr Pavel.

Kancléř Mynář rezignoval. Musím si najít práci, nejsem na tom finančně tak dobře, prohlásil

Přečíst článek
Zvolený prezident Petr Pavel mává lidem při příchodu na svou inauguraci na Pražský hrad, 9. března 2023, Praha. Vpravo v červeném je jeho manželka Eva Pavlová.

FOTOGALERIE: Inaugurace Petra Pavla – slib nového prezidenta, jízda motorkářů i davy lidí. Podívejte se

Přečíst článek
Ceremoniální akt svěšení prezidentské standarty zakončil o půlnoci na 9. března 2023 mandát prezidenta Miloše Zemana. Následně na znamení neobsazenosti prezidentského úřadu byla uzavřena Brána gigantů Pražského hradu (na snímku).

Česko je na pár hodin bez prezidenta. Zemanův mandát skončil, brána Hradu se za volání „Konečně!“ zavřela

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme