Reklama

Havlíček chce vrátit miliony povolenek na trh, narazí na odpor Německa

Karel Havlíček (za ANO), odcházející ministr průmyslu a obchodu a dopravy
ČTK
Lukáš Kovanda

Snaha Bruselu o rychlý přechod na zelené zdroje energie se příčí některým zemím EU, včetně Česka. Končící ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček bude po Evropské komisi požadovat, aby „do oběhu“ vrátila 400 milionů emisních povolenek, které dříve stáhla.

Reklama

Příliv povolenek na trh by pak měl stlačit jejich cenu, která v uplynulém týdnu vystoupala na historický rekord, více než 90 eur tunu ekvivalentu oxidu uhličitého vypuštěného do ovzduší. Havlíček záměr představí na dnešní tiskové konferenci, jíž se zúčastní také dosluhující premiér Andrej Babiš.

Evropská unie je ve věci reformy povolenkového systému rozpolcena, a to zhruba „padesát na padesát“. Nejostřeji se vyjádřilo Polsko, které od minulého týdne hrozí vystoupením ze systému obchodování s povolenkami.  

Zhruba polovina států EU však stávající systém podporuje, neboť podle nich teprve nyní, při vyšších cenách, plní svůj účel. Má totiž motivovat k přechodu na čistší zdroje energie.  

Prunéřov, hnědouhelná elektrárna

Lukáš Kovanda: Emisní povolenky živelně zdražují, Evropě hrozí blackouty

Emisní povolenky EU ve středu odpoledne prolomily další rekord, 90 eur za tunu ekvivalentu oxidu uhličitého vypuštěnou do ovzduší. Odpustek za tunu emisí může ještě tento týden stát více než 100 eur. Důvodem je citelný růst poptávky po energiích, jejž způsobují tuhé mrazy, které aktuálně udeřily zejména v severní části Evropy, ve Skandinávii. K růstu cen povolenek ovšem přispívá také poměrně napjatá geopolitická situace. Spojené státy tlačí na Německo, aby v případě invaze Ruska na Ukrajinu zastavilo projekt Nord Stream 2.  

Přečíst článek

Vyšší ceny povolenek, a tedy vyšší ceny neobnovitelné energie totiž činí nákladnější obnovitelnou energii konkurenceschopnou. Třeba technologie zachytávání a ukládání oxidu uhličitého se vyplácí instalovat při ceně povolenky kolem 75 eur. Potíž tkví v tom, že cena musí zůstat na takové úrovni dva nebo tři roky, aby k žádoucím zeleným investicím došlo plošněji. Podobné je to s vodíkovými technologiemi, jež se vyplácí pořizovat při ceně povolenky 80 až 120 eur za kus. Až tak vysoko se ovšem cena povolenky může dostat již záhy.  

Ještě do konce letoška by se totiž mohla vyšplhat na 100 eur za kus, v prvním čtvrtletí roku 2022 pak až na 150 eur. V nadcházejících letech by pak dosáhla ceny 200 eur. 

>>>>>>Vše o tom, co se děje na energetickém trhu, čtěte zde<<<<<<

Pokud však zatím není k dispozici dost zelených zdrojů energie, nezbývá než se uchýlit k těm neobnovitelným. Klíčovou příčinou růstu cen povolenek je letošní dramatické zdražení zemního plynu v EU. Jeho cena je právě nyní kolem 120 eur za megawatthodinu, což je prakticky nejvýše v historii – s výjimkou dvou dní letos začátkem října.

Týden po dosažení těchto maxim přitom došlo k pádu největšího alternativního dodavatele energií v ČR, Bohemia Energy. Což podtrhuje, že zejména v průmyslových a relativně chudších zemích EU, jako jsou zmíněné Česko nebo Polsko, se z drahých energií stává závažný sociální, a tedy také závažný vnitropolitický problém.  

Jan Czudek, šéf Třineckých železáren

Green Deal jsme nechtěli. Ale české firmy to zvládnou, říká Chrenkův muž

Jan Czudek je viceprezidentem českého Svazu průmyslu. Zároveň je deset let šéfem Třineckých železáren, což je jedna z největších českých fabrik. Koncern zaměstnává patnáct tisíc lidí a vyrábí ocel. Koleje, trubky. A další ocelové komponenty. Czudka magazín Forbes ve své nové anketě vyhodnotil jako druhého nejlepšího generálního ředitele v Česku. On sám prožil celou pracovní kariéru, přes třicet let, v jedné továrně. Pro majitele, miliardáře Tomáše Chrenka, ji přitom významně rozvinul. Nyní je pro firmu jednou z hlavních výzev energetická doktrína Green Deal. Stejně jako pro celé Česko. Jak jde dohromady výroba oceli a ekologie?

Přečíst článek

Při současných cenách termínových kontraktů na plyn na rok 2023 platí, že se uhlí vyplácí využívat více než plyn až do ceny povolenky na úrovni kolem 105 eur za kus.  

Pokud cena zůstane pod touto úrovní, bude EU v následujících dvou letech intenzivně spalovat uhlí. Jestliže se Havlíčkovi a dalším podaří v tomto či příštím týdnu na úrovni EU svůj návrh prosadit, bude se ovšem uhlí v EU spalovat ještě intenzivněji – a s menší ochotou elektráren, tepláren či velkých podniků přecházet na zelené zdroje. Právě proto budou země typu Německa nebo Nizozemska Havlíčkovu návrhu patrně velmi zarytě oponovat. 

Zelené peníze

Evropský Green Deal: Jaké jsou jeho příležitosti i rizika

Evropská unie se chce stát lídrem v transformaci ekonomiky na takzvaně bezemisní. Připravila k tomu celou řadu regulí a cílů. Co to přinese jí samotné a třeba také jednotlivým občanům?

Přečíst článek

 

Reklama

Související

Německá vláda zvýšila sumu ve fondu na přechod k bezemisní ekonomice. Teď je tam přes pět bilionů korun

Němci si udělají vlastní Green Deal. Na výměnu kotlů a výrobu čipů dají pět bilionů korun

Přečíst článek
Karel Havlíček, místopředseda hnutí ANO

Karel Havlíček: Energetické firmy zlobovaly vládu, proto mají Češi nejdražší plyn i elektřinu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme