Reklama

Guvernérem ČNB by se mohl stát Vladimír Dlouhý. Rusnokovi končí mandát v červnu

Vladimír Dlouhý, šéf Hospodářské komory
ČTK

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý je podle informací České televize kandidátem prezidenta Miloše Zemana na guvernéra České národní banky. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl Moravec.

Reklama

Současnému guvernérovi ČNB Jiřímu Rusnokovi končí na konci června jeho druhý mandát a znovu kandidovat již nemůže.

Sedmičlenná bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově-politických opatřeních. Členové rady mají šestiletý mandát a nesmějí zastávat funkci více než dvakrát. ČNB je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu. Letos v červnu končí první šestiletý mandát viceguvernérovi ČNB Tomáši Nidetzkému a členovi bankovní rady Vojtěchu Bendovi.

Server Seznam Zprávy uvedl, že vedle Dlouhého mají podle několika nezávislých zdrojů z bankovních kruhů i prezidentova okolí k obsazení postu guvernéra ČNB výrazně nakročeno také současní viceguvernéři Nidetzký a Marek Mora.

Vladimír Dlouhý, šéf Hospodářské komory
video

Zjednodušte podmínky zaměstnávání cizinců, apeloval na vládu šéf Hospodářské komory

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý v novoročním projevu vyzval vládu k jinému způsobu regulace trhu s energiemi, zabránění těch cílů Zelené dohody EU, které jsou pro ČR zjevně nerealistické, či ke krátkodobému řešení napjaté situace na trhu práce přijímáním zahraničních pracovníků. Podnikatelé podle něj musí pochopit, že stabilizace veřejných financí je prvořadým úkolem všech.

Přečíst článek

K případné kandidatuře Dlouhého předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula, který byl hostem poředu OVM, uvedl, že by byl rád, kdyby se tato informace nepotvrdila. Zmínil i například jeho minulost jako člena Komunistické strany Československa (KSČ). „Myslím si, že ČR má kvalitní osoby, které by mohly být členy bankovní rady a jsou některé věci, které vedou dopředu přes modernitu a ne návrat do historie,” uvedl.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) nechtěl nominaci Dlouhého komentovat s tím, že o tom ještě ani nedebatovali předsedové koaličních stran. Podle předsedkyně Národní rozpočtové rady Evy Zamrazilové, který byla členkou rady ČNB, Dlouhý z odborného úhlu pohledu podmínky pro funkci splňuje. „Pro mě je zásadní, aby komunikace mezi ČNB a vládou byla hladká. Aby ty kroky centrální banky nebyly zpochybňovány jako předchozí vládou,” uvedla.

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Česko má nejvyšší schodek v historii, úroky z jeho dluhu jsou na desetiletém maximu

Hospodaření státu loni skončilo s rekordním schodkem 419,7 miliardy korun, oznámil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Deficit je tak ještě o 52,3 miliardy korun vyšší než ten za předloňský rok, kdy pandemie propukla. 

Přečíst článek

Dlouhý v roce 2013 neúspěšně kandidoval v prezidentských volbách. Prezidentem Hospodářské komory je od roku 2014 a loni se pokoušel získat post šéfa Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Jako někdejší člen vlády v 90. letech byl Dlouhý jednou z nejznámějších tváří polistopadové ekonomické transformace.

účty, ilustrační foto

Analytici: Prosincová inflace poskočila až na 6,6 procenta. A bude hůř

Meziroční inflace se v prosinci přehoupla přes listopadových šest procent na asi 6,6 procenta, odhadují v anketě oslovení analytici. Tomu odpovídá průměrná míra inflace za celý loňský rok 3,8 procenta. Je tak nejvyšší od roku 2008.

Přečíst článek

Reklama

Související

Vladimír Dlouhý, šéf Hospodářské komory

Šéf Hospodářské komory Dlouhý: Podzim bude kritický, inflace potrápí i střední třídu

Přečíst článek
Vladimír Dlouhý, šéf Hospodářské komory

Evropská asociace hospodářských komor do čela zvolila prvního Čecha, Vladimíra Dlouhého

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme