Reklama

Guvernér Aleš Michl získal prověrku na nejvyšší stupeň utajení

guvernér ČNB Aleš Michl
ČNB/užito se svolením
 ČTK

Guvernér České národní banky Aleš Michl získal prověrku na nejvyšší stupeň utajení Přísně tajné. Řízení Národního bezpečnostního úřadu skončilo ve standardní lhůtě a konalo se podle zákona, sdělila mluvčí ČNB Petra Krmelová. Michlův předchůdce Jiří Rusnok v minulosti uvedl, že by chybějící nejvyšší stupeň prověrky mohl současnému guvernérovi bránit plnohodnotně vykonávat jeho funkci.

Reklama

Michl si požádal o prověrku na nejvyšší stupeň utajení loni v květnu poté, co tehdejší prezident Miloš Zeman rozhodl o jeho jmenování guvernérem ČNB. NBÚ informoval Michla o udělení prověrky v pátek, uvedla Krmelová. „Guvernér ČNB, stejně jako jiná prověřovaná osoba, není oprávněn vyjadřovat se k detailům řízení,“ dodala.

Michl v reakci na udělení prověrky uvedl, že je důležité se nadále soustředit na plnění hlavních cílů ČNB. „Inflace konečně začala klesat. Tento pokles bude pokračovat i v následujících měsících. Potřebujeme teď tři věci. Za prvé silnou a pevnou korunu, neboť ta nám zlevňuje dovoz. Za druhé potřebujeme po delší dobu vysoké úrokové sazby, protože to nám zase brzdí úvěrování. A za třetí, je nutné snižovat deficit státního rozpočtu, protože pak se bude točit méně peněz v ekonomice a bude to brzdit inflaci,“ uvedl.

Viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová uvedla, že o udělení prověrky Michlovi nikdy nepochybovala. „Mrzí mne, že místo seriózní debaty o měnové politice spřádali někteří novináři kolem ČNB nesmyslné spekulace. Děkuji všem, kteří zachovali nezaujatý pohled a nepodlehli atmosféře honu na čarodějnice,“ napsala na twitteru.

Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku letos v únoru zpomalil z lednových 17,5 procenta na 16,7 procenta.

Stanislav Šulc: Za inflací nestojí ČNB. Větší vliv má ptačí chřipka

Za růstem cen, který nepřestává trápit české spotřebitele i ekonomiku, stojí nadále nejvíce růst cen všeho spojeného s bydlením. Stále větší vliv pak mají potraviny, které v Česku zdražují z celé řady důvodů. Mimo jiné i kvůli vybíjení chovů drůbeže v důsledku ptačí chřipky. Navzdory tomu však řada lidí stále bude opakovat nesmysl o tom, že Česká národní banka nedělá dost, aby srazila inflaci. Mýtus o všemocné ČNB však neplatí zejména v aktuálních ekonomických podmínkách. 

Přečíst článek

Michl měl dosud prověrku na druhý nejvyšší stupeň Tajné a Potvrzení pro přístup k utajovaným informacím NATO na stupeň utajení NATO SECRET. Rusnok a bývalá předsedkyně komise pro spravedlivé důchody Danuše Nerudová dříve uvedli, že chybějící nejvyšší stupeň bezpečnostní prověrky by mohl Michlovi bránit plnohodnotně vykonávat jeho funkci. Nemohl by totiž získávat všechny utajené informace nutné k jednání vlády či Bezpečnostní rady státu (BRS).

Krmelová ale v minulosti upozornila, že ČNB není v BRS zastoupena od změny statusu rady v prosinci 2017. Uvedla také, že centrální banka není oprávněna přijímat materiály ve stupni utajení Přísně tajné, ani takové materiály sama nevytváří. Utajované materiály v působnosti ČNB jsou klasifikovány ve stupních Vyhrazené, Důvěrné a Tajné.

Prezident Petr Pavel minulý týden v rozhovoru s deníkem E15 připustil, že by se mohl zabývat odvoláním Michla, pokud by prověrku na nejvyšší stupeň utajení nezískal. Upozornil však, že taková situace u guvernéra v té době nenastala.

Lukáš Kovanda: Končí „spanilá jízda“ koruny?  Dolů ji sráží rostoucí hrozba recese v USA

Lukáš Kovanda: Končí „spanilá jízda“ koruny?  Dolů ji sráží rostoucí hrozba recese v USA

Od minulého čtvrtka koruna proti euro oslabuje vůbec nejvýrazněji od loňského srpna. Vyvstává tak otázka, zda se růstový potenciál české měny nevyčerpal. „Spanilá jízda“ koruny ji za posledních dvanáct měsíců proti euru zpevnila do čtvrtka v tomto týdnu o sedm procent. Z významnějších relevantních světových měn proti euru za stejnou dobu posílila ještě výrazněji jen jediná, a to mexické peso, píše hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Reklama

Související

Aleš Michl, guvernér ČNB

Rusnok se pustil do svého nástupce: Chybějící nejvyšší prověrka může bránit Michlovi řádně vykonávat funkci

Přečíst článek
Nový guvernér České národní banky Aleš Michl

Dalibor Martínek: Mediální otloukánek Michl. Jak vysvětlí ty utracené miliardy eur?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme