Reklama

GALERIE: Podívejte se, jak vypadá polský důl Turów, kterému vláda ustoupila za miliardu korun

Tereza Zavadilová
tzv

Zlikvidovalo se kvůli němu několik obcí. Hnědouhelný důl na hranici s Českem vypadá jako obří kráter. Kolem prosakuje voda, která trápí obce na Liberecku. Podívejte se, jak vypadá sporný důl.

Reklama

Premiér Petr Fiala (ODS) podepsal na sklonku minulého dohodu s polským premiérem Mateuszem Morawieckim, která má narovnat dlouhotrvající spor mezi Českem a Polskem ohledně dolu Turów. Česko stáhne žalobu, kterou podalo u soudního dvora EU na Polsko poté, co od nich dostane slíbenou jednu miliardu korun jako dohodnutou kompenzaci za vliv těžební činnosti. Obyvatelé okolí si stěžují na průsaky vody i znečištění ovzduší, který důl způsobuje. Část kompenzace tak má jít Libereckému kraji. Česko podalo loni žalobu kvůli plánované rozšíření těžby dolu. 

Turów leží v oblasti Trojmezí, hranice mezi Českem, Polskem a německým Saskem. Obří důl má 28 čtverčních kilometrů a jde do hloubky čtvrt kilometru.  Projekt těžce zasáhl okolní krajinu: kvůli němu byly zlikvidovány obce Gościszów, Pasternik, Biedrzychowice Górne, Strzegomice a Wigancice Żytawskie. Částečně byly strženy obce Turoszów, Zatonie, Opolno Zdrój a část Bogatyně.

Hnědouhelný polský důl Turów

Akcie majitele dolu Turów se staly největším propadákem varšavské burzy

Majitel dolu Turów, polský podnik PGE, se včera stal největším propadákem varšavské burzy. Akcie podniku, v němž přes 57 procent drží polský stát, se propadly o 5,1 procenta. Tedy nejvíce ze všech titulů, jež jsou zahrnuty do hlavního indexu varšavské burzy, WIG 20. Jedná se o největší propad PGE od loňského listopadu.

Přečíst článek

Prosáklá voda a trhliny v domech

Důl Turów zásobuje uhlím nedalekou elektrárnu v Bogatyni, která je podle polské strany nezbytná pro zajištění energetické bezpečnosti země. Společnost PGE, které důl i elektrárna patří, plánuje těžbu uhlí až do roku 2044 a rozšiřovat ji chce až k nejbližší české obydlené obci Uhelná. Důl v obcích na Liberecku podle dlouhodobých stížností snižuje hladinu spodní vody, náprava si na české straně vyžádá mnohamiliardové investice.

Na německém území důl sahá až k Nise, v okolních obcích se kvůli dolu vyskytují trhliny v domech. Soudci v Lucemburku loni v květnu nařídili Polsku na základě české žaloby ukončit práce v dole až do vydání konečného rozsudku. Protože Varšava se odmítla podřídit a těžba pokračovala, vyměřil soud Polsku pokutu půl milionu eur denně.

Nákupy v Polsku, supermarket Biedronka

Nákupy za čárou jsou výhodné jako nikdy. Polsko snižuje DPH, u základních potravin na nulu

Polská vláda počínaje dneškem na půl roku snižuje DPH na pohonné hmoty, hnojiva či potraviny. Česká koruna přitom zpevňuje na svoji nejsilnější úroveň vůči polskému zlotému v historii. Co to znamená pro Čechy? Že za čárou nakoupí tak výhodně jako nikdy.

Přečíst článek

Část kompenzace zaplatí polský stát, část vlastník. Turowská pánev patří státní firmě PGE Polska Grupa Energetyczna. Státní podíl je skoro šedesát procent, zbytek je na burze. PGE je největším distributorem energie v Polsku. Podle některých zdrojů jde o třetího největšího emitenta skleníkových plynů v EU. Její uhelné projekty PGE financuje polská banka mBank, která se v Česku zaměřuje na retailové klienty. Krom Turówa má PGE druhý důl v Belchatowě. PGE je šestou největší polskou firmou. 

Polsko se podle Fialy krom kompenzace v dohodě zavázalo také k dostavbě podzemní stěny k zabránění odtoku podzemních vod z českého území, stavbě ochranného valu a dalším opatřením například k zlepšení ovzduší v regionu.

Eurobankovky, ilustrační foto

Česko z EU loni získalo o skoro devadesát miliard víc, než zaplatilo

Česká republika loni získala z rozpočtu Evropské unie o skoro 90 miliard korun více, než do něj odvedla. Je to ještě o pár miliard víc než předloni. Celkově od vstupu ČR do EU v květnu 2004 se Česko stane v souhrnu skoro bilionovým čistým příjemcem evropských peněz, uvedlo ministerstvo financí.

Přečíst článek

Discoland Sylvie vynesl Ivana Jonáka mezi krále podsvětí i záhubu – byl odsouzen za zosnování vraždy své manželky a spolumajitelky klubu Ludviky v roce 1994 na 12 let vězení, zemřel dva roky po návratu v roce 2016. Vyšetřování vraždy se stalo i námětem jednoho z dílů divácky úspěšného aktuálního seriálu České televize Devadesátky (na snímku).
video

Devadesátky – nástup svobody i obřích kriminálních kauz

Aktuální divácky úspěšný seriál České televize Devadesátky znovu probudil zájem o první porevoluční dekádu, která znamenala nástup svobody a demokracie, ale také zvýšené kriminality, vražd podnikatelů, příchod mafie zejména z jižní a východní Evropy i divoké privatizace a miliardových podle policie nelegálních finančních převodů. Jak na tu dobu vzpomínají přímí aktéři dění a které kauzy z té doby se nejvíce zapsaly do novodobých dějin?

Přečíst článek

Reklama

Související

Dukovany

Lukáš Kovanda: Slunce přetáčí energetiku naruby. Výrobci platí odběratelům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme