Reklama

Firmy v Maďarsku budou moci platit daně ve valutách

forinty, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Maďarsko umožní firmám platit daně v eurech a dolarech namísto v "domácích" forintech, aby jim tak alespoň částečně kompenzovalo dopady vysokých nákladů na dovoz ze zahraničí. Oznámil to šéf kanceláře maďarského premiéra Gergely Gulyás. Opatření by podle analytiků mohlo zvýšit devizové rezervy v době, kdy jich Maďarsko potřebuje čím dál víc.

Reklama

Krok maďarské vlády je podobný plánu, který v červnu oznámila vláda v Praze. Ta se chystá firmám od roku 2024 dovolit platby daní v eurech, což státu umožní zvýšit objem výpůjček ve společné evropské měně. 

Přijmout euro ne, ale nechat si jím platit, to ano

Stejně jako jiné země ve střední a východní Evropě, například Polsko, Česká republika nebo Rumunsko, se ale ani Maďarsko nechystá v dohledné době přijmout jednotnou evropskou měnu euro. Vláda premiéra Viktora Orbána to na nejbližší období zcela vylučuje, zdůvodňuje to hlavně ztrátou ekonomické suverenity.

"Pokud je pro firmy technicky jednodušší platit daně v eurech nebo v dolarech, pak je to jednodušší i pro maďarský stát, vzhledem k tomu, že potřeba dovozu prudce vzrostla," řekl podle agentury Reuters Gulyás. Dovoz surovin, za které Maďarsko platí v devizách, dříve představoval tři až 3,5 procenta celkového dovozu. Teď už ale představuje 20 až 21 procent.

Energetická krize

Výrazný vzestup cen zemního plynu na světových trzích v poslední době tlačí na pokles kurzu forintu, protože zhoršuje obchodní bilanci Maďarska. Země je totiž vysoce závislá na dovozu energií, upozorňují analytici i obchodníci se surovinami.

Ministr financí Mihály Varga na facebooku napsal, že možnost platit daně v eurech a dolarech budou mít všechny firmy a že se tím podnikovému sektoru zjednoduší vedení účetnictví. Vláda zajistí, aby daně i nadále proudily do státní pokladny a aby byl státní rozpočet vyrovnaný.

Forint si v letošním roce vede ze všech středoevropských měn nejhůře. Tento měsíc klesl na dosavadní minimum 416,90 forintu za euro, k čemuž přispěly i neshody s Evropskou unií ohledně plateb z fondu obnovy.

Forint bude méně důležitý

"Podniky by mohly ušetřit na poplatcích za konverzi... vláda tím patrně sleduje i záměr zvýšit devizové rezervy," řekl hlavní analytik finančního ústavu K&H Bank Dávid Németh. "I když na podzim už bude existovat dohoda s Bruselem, do konce roku velká část peněz z EU nedorazí. Toto je snadný způsob, jak získat devizy i bez vydávání zahraničních dluhopisů," dodal.

Maďarsko má relativně malou, exportně orientovanou ekonomiku. Na jeho území působí výrobní závody velkých německých automobilek, včetně značek Audi a Daimler. Vláda by mohla daně zaplacené v eurech a dolarech využít i na refinancování dluhopisů denominovaných v zahraničních měnách, poznamenal Németh.

"Pokud bude čím dál více účastníků trhu mít možnost používat jen eura, pak se význam forintu sníží," řekl Németh. "A to také znamená, že budeme blíž eurozóně, aniž bychom zaváděli euro," dodal.

Mol, čerpací stanice

Maďarsko doplácí na zastropování cen paliv. Musí sáhnout do ropných rezerv

Maďarsko se potýká s hrozbou nedostatku paliv. Do značné míry za něj může jeho vlastní opatření v podobě zastropování cen pohonných hmot. Zužuje proto okruh vozidel, jejichž řidiči mohou pořizovat pohonné hmoty za zastropovanou cenu. A také uvolní 24 procent svých ropných rezerv.

Přečíst článek

Těžba ropy, ilustrační foto

Ropné společnosti si mnou ruce. Energetická krize jim přihrála rekordní zisky

Americké ropné společnosti ExxonMobil a Chevron vykázaly díky růstu cen energií ve druhém čtvrtletí rekordní čisté zisky. Chevron zisk meziročně více než ztrojnásobil na 11,6 miliardy dolarů (téměř 279 miliard korun), zisk Exxonu pak činí 17,9 miliardy (dolarů 430 miliard korun) a meziročně se téměř zečtyřnásobil.

Přečíst článek

Reklama

Související

Jan Rafaj, nový šéf Svazu průmyslu a dopravy

Jan Rafaj: Neříkáme si kolem ceny nového jaderného bloku pravdu. Ale jádro potřebujeme

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme