Reklama

FBI prověřovala Trumpovou kvůli jejím vazbám v Československu

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) prováděl začátkem 90. let kontrarozvědné vyšetřování Ivany Trumpové.
ČTK
 ČTK

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) prováděl začátkem 90. let kontrarozvědné vyšetřování Ivany Trumpové. Prověřoval informace o možných vazbách první manželky bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v jejím rodném Československu. Informovala o tom agentura Bloomberg, která získala výňatek vyšetřovacího spisu.

Reklama

Vyšetřovatelé dostali za úkol v několika zemích zjišťovat okolnosti emigrace Trumpové, rozené Zelníčkové, z tehdejšího komunistického Československa a prověřovat její styky s osobami, jejichž jména byla ve zveřejněné části spisu označeného jako „tajný” začerněna. Úřad rovněž prověřoval soudní záznamy o jejím rozvodu s Donaldem Trumpem v roce 1992.

Bývalý americký prezident Donald Trump

Bývalý americký prezident Trump na své sociální síti uvedl, že by mohl být zatčen

Bývalý americký prezident Donald Trump přišel s tvrzením, že v úterý by mohl být zatčen. Nasvědčují tomu podle něj informace unikající z prokuratury na Manhattanu, která exprezidenta vyšetřuje pro podezření z finanční trestné činnosti. Trump ve vyjádření na své sociální síti Truth Social vyzval své stoupence, aby vyšli do ulic. Státní zastupitelství se k věci odmítlo vyjádřit, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek

Tip na vyšetřování, které trvalo nejméně dva roky, získala FBI na základě informací nejmenovaného „důvěryhodného zdroje”. Zveřejněný fragment spisu ukazuje na to, že úřad prověřoval možné vazby Trumpové na muže, který byl napojený na československou rozvědku a domlouval fiktivní sňatky.

900 stran ve vyšetřovacích spisech

Bloomberg ve své analýze připomíná zprávy českých médií, podle nichž Trumpová ve Spojených státech odmítla pomáhat odpůrcům komunistického režimu a exulantům z bývalého Československa. V této souvislosti pak FBI prověřovala okolnosti, za jakých se Trumpová v červnu 1990 setkala ve své někdejší vlasti s československým prezidentem a bývalým disidentem Václavem Havlem.

Agentura zdůrazňuje, že Trumpová nebyla obviněna z žádného protiprávního jednání.

Donald Trump

Soud rozhodl. Trumpova firma zaplatí pokutu 1,6 milionu dolarů za daňové podvody

Firmu bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa - The Trump Organization - potrestal newyorský soud pokutou 1,6 milionu dolarů (36 milionů korun) za daňové podvody. Informuje o tom agentura AP, podle níž to na jednu stranu je maximální možný trest ze strany soudu, na druhou stranu však jen „symbolická“ rána pro podnik s majetkem v hodnotě miliard dolarů. V případu šlo o porušení zákona ze strany manažerů společnosti. Trump sám souzen nebyl, i když podle vyšetřovatelů věděl, co se dělo.

Přečíst článek

Začátkem 70. let získala Trumpová rakouské občanství díky sňatku s Alfredem Winklmayrem, což jí umožnilo legálně vycestovat z Československa. Později přesídlila do Kanady a následně do USA. Zemřela loni v červenci ve věku 73 let na následky pádu ve svém domě v New Yorku.

Podle amerických zákonů v případě úmrtí zaniká nárok na utajování informací z vyšetřování, agentura Bloomberg proto požádala o přístup k veškerým záznamům FBI týkajících se Trumpové. Prvních 190 z celkových 900 stran ve vyšetřovacích spisech obdržela agentura v pondělí, zbytek redigovaného spisu by měl FBI uvolnit příští měsíc.

Ivana Trumpová zemřela

Oficiální příčina úmrtí Ivany Trumpové? Nehoda, tvrdí soudní lékař

Podnikatelka pocházející ze Zlína zemřela doma při nehodě a bez cizího zavinění, uvedl hlavní soudní lékař. Bývalá manželka Donalda Trumpa zemřela ve věku 73 let.

Přečíst článek

Reklama

Související

Zemřela Ivana Trumpová

Zemřela Ivana Trumpová, rodačka ze Zlína a manželka nejmocnějšího muže planety

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme