Reklama

EU se pochlapila a omezí dovoz ruské ropy na minimum. Maďaři si vymínili výjimku pro Družbu

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová
ČTK
 ČTK

Nový balík protiruských sankcí se dotkne až 90 procent ruské ropy dovážené do Evropské unie, uvedla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Ropovod Družba dostal časově omezenou výjimku.

Reklama

Summit Evropské unie našel shodu na embargu, které se bezprostředně dotkne více než dvou třetin dovozu ruské ropy. Na Twitteru to krátce před půlnocí oznámil šéf vrcholných unijních schůzek Charles Michel. Cílem je podle něj co nejvíce zvýšit tlak na Rusko, aby ukončilo svou válku na Ukrajině.

Rozhodnutí šéfů států a vlád evropského bloku uvítala šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. „Prakticky to ke konci roku zastaví okolo 90 procent ropných importů z Ruska do EU,“ poznamenala na Twitteru.

Vladimir Putin

Protiruské sankce: Od koho a proti komu a čemu? Podívejte se na jejich přehled

Evropská unie na svém mimořádném summitu na začátku června přijala již šestý balík protiruských sankcí jako odvetu za vpád Moskvy na Ukrajinu. Klíčovou otázkou bylo embargo na ruskou ropu, z jejíhož prodeje Kreml výrazně financuje agresi vůči Ukrajině. Jak vypadají dosavadní sankce? Podívejte se na jejich přehled včetně ruské reakce, jak jej sestavila BBC a server newstream.cz.

Přečíst článek

Sberbank byla odpojena od systému SWIFT

Michel doplnil, že sankční balík, kterému dali šéfové států a vlád nyní zelenou, obsahuje i další tvrdá opatření, včetně odpojení významné ruské banky Sberbank od mezinárodního platebního systému SWIFT. Dalšími body je zákaz tří ruským státem vlastněných vysílacích společností a sankce namířené proti konkrétním osobám, odpovědným za válečné zločiny na Ukrajině.

„Dohoda na zákazu exportu ruské ropy do EU,“ uvedl Michel s tím, že unie svým rozhodnutím odsekává významnou část financování ruského válečného stroje.

Lídři se shodli na tom, že sedmadvacítka zakáže dovoz ruské ropy tankery, přeprava ropovodem Družba má dostat časově omezenou výjimku. Maďarsko trvá na ujištění, že v případě výpadku či zastavení ropovodů bude moci dovézt ruskou ropu jiným způsobem či že mu ji poskytnou další unijní státy.

Závod proti zdražování potravin začíná na rezavých sovětských železničních tratích.

Závod proti zdražování potravin začíná na rezavých sovětských železnicích

Rusko jako součást své invaze na Ukrajinu blokuje tamní přístavy. Dostat obilí z Ukrajiny – která jej každý rok vyváží více než celá EU dohromady – je kritickou misí, která nutí vlády a společnosti prohledávat mapy a hledat nové trasy, hlavně ty železniční. Jen tak je možné zastavit razantní zvyšování cen obilí ve světě, kvůli kterému hrozí další zvýšení míry hladu ve světě, napsala agentura Bloomberg. 

Přečíst článek

Gazprom

Lukáš Kovanda: Zatímco Brusel vede plané řeči, Kreml vydělává. Rosněfť a Gazprom vyplatí rekordní dividendu

Ruské energetické podniky ovládané Kremlem, ropná Rosněfť a plynárenský Gazprom, vyplatí letos historicky rekordní dividendu. K vysokým ziskům jim pomáhá zejména EU, která hrozí embargem, čímž vyhání cenu ropy i plynu výše, ale nezavádí jej, takže Rusko prodává stále hodně, a navíc ještě draze.

Přečíst článek

Reklama

Související

Viktor Orbán a část jeho kabinetu

Budeme vetovat jakékoli sankce omezující ruský plyn, varoval maďarský ministr Gulyas

Přečíst článek
EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji kvůli výjimce vozí nejvíce za  jedenáct let.

EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji ale kvůli výjimce vozí nejvíce za jedenáct let

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme