Reklama

Emiráty jdou do boje s emisemi. Abú Dhabí zakáže igelitové pytlíky

Igelitový pytlík - ilustrační foto
Stanislav Šulc / Newstream
 ČTK

Abu Dhabí není první emirát, který jde do boje s plastovým odpadem. Již dříve oznámil Dubaj, že od letošního léta zpoplatní jednorázové igelitové sáčky.

Reklama

Emirát Abú Dhabí, v němž leží stejnojmenné hlavní město Spojených arabských emirátů, od června zakáže používání jednorázových plastových sáčků. Agentura AP napsala, že jde o příspěvek ke snížení emisí skleníkových plynů. Z oznámení vlády není jasné, jak se bude zákaz vymáhat, zda firemním zákazem používání všudypřítomných plastových pytlíků, nebo zpoplatněním jejich použití.

Emirát Abú Dhabí chce do roku 2024 zakázat rovněž používání plastových kelímků, talířů a krabiček na jídlo.

Abú Dhabí tak následuje další z emirátů - Dubaj, který zavádí od července za použití plastového sáčku poplatek 25 filsů (1,3 koruny). Cílem je postupně tyto obaly z trhu do dvou let zcela vyřadit.

Emiráty, které budou příští rok hostitelem summitu OSN o klimatu, hodlají docílit uhlíkové neutrality do roku 2050. Plastové sáčky jsou považovány za problematický odpad, který zamořuje ulice i vodu a ohrožuje ptáky i vodní živočichy.

Birgir Jónsson

Šéf startupu nově létajícího do Prahy: Pasažéři si budou moci vymazání své uhlíkové stopy zaplatit

Islandské aerolinky Play jsou startupem, který má za sebou první rok činnosti, stále rozšiřuje flotilu i počet destinací, kam létá. V květnu to bude i Praha. Češi se tak na Island dostanou za méně než pět tisíc korun a s přestupem v Reykjavíku mohou za méně než 10 tisíc letět do USA. „Nízké ceny jsou naším mottem, takže toto nejsou jen časově omezené zaváděcí ceny,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz CEO aerolinek Birgir Jónsson.

Přečíst článek

Robert Habeck

Dalibor Martínek: Co bude, až Putin vypne plyn? Políbíme prsten Němcům

Sledujte německého ministra hospodářství Roberta Habecka. Stal se z něj hrdina podobný legendárnímu Jean-Paulu Belmondovi. Chvilku je tady, pak zase tam, hasí jeden průšvih za druhým. Tedy, vlastně hasí jediný, ale klíčový průšvih. Plyn. V Arábii dojednával kontrakty zkapalněného plynu, který by nahradil ten ruský. Začátkem března dohodl výstavbu terminálu v severoněmeckém Brunsbüttelu nedaleko Hamburku.

Přečíst článek

Reklama

Související

Mešita šejka Zayeda

Bílé pláže i monumentální mešita. Zapomeňte na Dubaj, letos se létá do Abú Dhabí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme