Reklama

Erdoganův muž financoval terorismus. Obchodoval s ropou z Íránu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan
ČTK / AP
 ČTK

Turecký podnikatel Sitki Ayan, který má blízko k tureckému prezidentovi Recepu Tayyipovi Erdoganovi, pomáhal několik let Íránu vyhýbat se mezinárodním sankcím. Napsal to server Politico. Podle uzavřených kontraktů Ayanova společnost ASB pomohla Teheránu od roku 2020 prodat ropu za několik miliard dolarů. Prospěch z toho měly například elitní íránské jednotky Kuds. Ve čtvrtek večer Spojené státy uvalily na Ayana a jeho firmy sankce.

Reklama

Podle bankovních a obchodních dokumentů, ke kterým měl server Politico přístup, Ayanova společnost pomohla od roku 2020 zprostředkovat prodeje íránské ropy v rozporu s mezinárodními sankcemi. Podle uzavřených kontraktů měla společnost prodat do zahraničí ropu za dvě miliardy dolarů ročně (zhruba 48 miliard korun).

Čtvrtinu výnosů měly dostat jednotky Kuds, které podle serveru Politico z obchodů získaly přinejmenším jednu miliard dolarů. „Sitki Ayan v současnosti vede největší síť financování jednotek Kuds v Turecku a možná i ve světě,” řekl serveru jeden diplomat. Elitní íránské jednotky podle diplomatů používaly výnosy k financování žoldnéřů a spřátelených skupin v zahraničí, například libanonského Hizballáhu, který USA a EU mají na seznamu teroristických organizací.

Ruský prezident Vladimir Putin (na snímku z 19. října 2022)

Lukáš Kovanda: EU zastropuje ruskou ropu. Vypne Rusko v rámci odvety ropu také Česku?

Evropská unie se dohodla na úrovni stropu na ruskou ropu vyváženou námořní cestou, plyne z informací agentury Bloomberg. Strop bude činit 60 dolarů (1387 korun) na barel. V platnosti by měl být od tohoto úterý. K stropu se hlásí nejen EU, ale všechny země skupiny G7, jež jej rámcově schválily již dříve.

Přečíst článek

Ve čtvrtek večer americké ministerstvo financí oznámilo, že na Ayana a jeho firmy uvaluje sankce. Podle serveru Politico se přitom USA zdráhaly postihnout tureckého podnikatele právě kvůli vazbám, které má s tureckým prezidentem. „Ayanovy firmy vytvořily mezinárodní síť prodeje íránské ropy zahraničním nákupčím, dojednaly ropné dodávky a pomohly tomu, aby se transakce zdály čisté, tak, že zamlčely íránský původ ropy a zájmy (jednotek Kuds) na prodeji,” odůvodnilo sankce ministerstvo.

Ayan a Erdogan navštěvovali stejnou náboženskou střední školu v Istanbulu a pocházejí ze stejného společenského prostředí. Ayan má také velmi blízko k bratrovi tureckého prezidenta Mustafovi. Podle diplomatů je nepravděpodobné, že by Ayan obchodoval s íránskou ropou bez Erdoganova tichého souhlasu.

Turecko, které je členem NATO, udržuje s Íránem těsné hospodářské vztahy a patří mezi největší obchodní partnery Teheránu. V létě obě země oznámily záměr zčtyřnásobit objem svého vzájemného obchodu na 30 miliard dolarů. Ankara s Teheránem spolupracuje i v některých dalších oblastech, podle analytiků se ale nejedná o pevnou alianci. „Někdy sdílí stejné zájmy, jindy se nacházejí na opačné straně,” řekl o vztazích Turecka a Íránu washingtonský analytik Behnam ben Taleblu.

Vybrat si z nově zaváděných daňových pásem může být složité.

Odborník: Paušální daň je složitá. Tip, jak se nenapálit

Jak na nově zaváděná daňová pásma? Může to být pěkný chyták. „Překročení limitu příjmů o tisíc korun může znamenat navýšení odvodů o sto dvacet tisíc korun,” upozorňuje Martin Pech z Moore.

Přečíst článek

Reklama

Související

Denní život v Teheránu po útoku Izraele

Lukáš Kovanda: Izrael udeřil na Írán. A zlato vystřelilo na takřka historický rekord

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme