Reklama

Čína špehovala svět důsledně. Špionážní balóny se vznášely nad všemi kontinenty

Čína špehovala svět důsledně. Špionážní balóny se vznášely nad všemi kontinenty
ČTK
 ČTK

Čína rozmístila své špionážní balóny po celém světě, zpozorovány byly na pěti kontinentech, uvedl ve středu Bílý dům. Spojené státy jsou podle něj v této věci v kontaktu se svými spojenci. Pentagon uvedl, že americká vláda si je vědoma několika přeletů čínských balónů americkým územím, píší světové agentury.

Reklama

Minulý týden v sobotu stíhačka americké armády sestřelila čínský balón, který Spojené státy označily za špionážní a který přelétl nad americkým územím. Peking sestřelení svého balónu odsoudil a uvedl, že šlo o civilní létající objekt.

„Čínské balóny byly pozorovány nad zeměmi na pěti kontinentech,” uvedla podle agentury AFP mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová. Zařízení „narušila suverenitu” těchto zemí, dodala.

Podle dřívějších informací listu The Washington Post byl balón součástí rozsáhlého sledovacího programu Pekingu, s jehož pomocí Čína už léta sbírá informace o vojenských zařízeních v zahraničí. Zvláště často Peking využívá balónů ke špionáži v asijských zemích, jako je Japonsko, Indie, Vietnam, Filipíny a Tchaj-wan.

Horkovzdušný balon (ilustrační foto)

Čína vyslala další špionážní balón nad Latinskou Ameriku. USA uvažují o sestřelení

Další špionážní čínský balón se vznáší nad Latinskou Amerikou. S odkazem na sdělení Pentagonu o tom informovala stanice CNN a zahraniční tiskové agentury. Už v pátek americké úřady informovaly, že už několik dní pozorují čínský špionážní balón ve vzdušném prostoru Spojených států. Úřady uvedly, že „jistě“ jde o balón vybavený špionážní technikou, který se pohyboval nad citlivými vojenskými objekty v USA, a zvažovaly jeho sestřelení. Čína uvedla, že incidentu lituje, a balón označila za meteorologický.

Přečíst článek

Pentagon ve středu uvedl, že do incidentu z minulého týdne si je Washington vědom čtyř přeletů čínských špionážních balónů nad místy v USA, která by mohla být „pro Číňany zájmová”. Neposkytl ale žádné bližší informace o trase balónů ani zda šlo o vojenské objekty, nad nimiž přelétaly, uvedla agentura Reuters.

Nejmenovaní američtí představitelé deníku The New York Times (NYT) sdělili, že špionážní balóny mají oproti družicím obíhajícím kolem Země v pravidelných intervalech jisté výhody. Létají blíže k Zemi a jejich trasa ovlivňovaná větrem není tak předvídatelná jako oběžné dráhy satelitů. Mohou se také vyhýbat radarům a vznášet se nad zájmovými oblastmi, zatímco satelity jsou zpravidla v neustálém pohybu. I jednoduché kamery na balonech mohou pořizovat jasnější snímky než kamery na orbitálních družicích. Další sledovací zařízení mohou zachytit signály, na které běžné družice nedosáhnou.

Jsme na tom ekonomicky lépe než zbytek světa, vzkázal Biden Američanům

Jsme na tom ekonomicky lépe než zbytek světa, vzkázal Biden Američanům

Americký prezident Joe Biden ve svém poselství o stavu unie vyzdvihl ekonomické oživení USA po pandemii covidu-19 a řekl, že nezaměstnanost je nejnižší za posledních 50 let a že inflace klesá. Demokracie v USA je dva roky po útoku na Kapitol podle Bidena "neohnutá a nezlomená" a Spojené státy jsou na tom ekonomicky lépe než zbytek světa.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme