Reklama

CIA na Bidenův rozkaz zabila nejhledanějšího teroristu světa

CIA zlikvidovala nejhledanějšího teroristu světa Ajmána Zavahrího
ČTK
 ČTK

Americký prezident Joe Biden potvrdil, že USA pomocí dronu o víkendu v Afghánistánu zabily lídra teroristické skupiny Al-Káida Ajmána Zavahrího. „Bylo dosaženo spravedlnosti a tento teroristický vůdce již není mezi námi,“ uvedl Biden v projevu z Bílého domu.

Reklama

Útok amerického bezpilotního letounu, který Zavahrího zabil na jeho balkoně v centru Kábulu, byl výsledkem několikaměsíčního přísně tajného plánování ze strany Bidena a úzkého okruhu jeho vysoce postavených poradců, napsala stanice CNN.

Zavahrí se stal novým šéfem Al-Káidy v červnu 2011 poté, co americké síly zabily v květnu téhož roku tehdejšího vůdce skupiny Usámu bin Ládina.

Pro Bidena byla příležitost zneškodnit nyní nejhledanějšího teroristu světa, jednoho ze strůjců útoků z 11. září 2001, spojena s rizikem, že v afghánském hlavním městě budou náhodně zabiti civilisté. Stejně jako se to stalo před 11 měsíci při chaotickém stahování americké armády ze země. Během několikaměsíčního úsilí o naplánování víkendového úderu Biden opakovaně pověřoval své podřízené, aby zajistili, že nezemřou civilisté, a to včetně členů Zavahrího rodiny.

Samotný Zavahrí po svém letošním příjezdu místo neopustil. Jak měsíce ubíhaly, američtí představitelé začali v domě pozorovat určité vzorce chování, včetně toho, že Zavahrí pravidelně vycházel na delší dobu na balkon domu.

Walmart

Ekonomika USA nečekaně klesla. Zůstává ale na správné cestě, uklidňuje Biden

Americká ekonomika ve druhém čtvrtletí v přepočtu na celý rok překvapivě klesla o 0,9 procenta. Ve své předběžné zprávě to oznámilo americké ministerstvo obchodu. Největší ekonomika světa vykázala pokles již druhé čtvrtletí za sebou, v prvním kvartálu se hrubý domácí produkt (HDP) snížil o 1,6 procenta.

Přečíst článek

V květnu a červnu byl Biden průběžně informován o vývoji situace. Na začátku července shromáždil klíčové představitele národní bezpečnosti v situační místnosti Bílého domu, aby se seznámili s navrhovanou operací. U stolu seděli šéf Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns, ředitelka úřadu amerických výzvědných služeb (DNI) Avril Hainesová, poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan se svým zástupcem Jonem Finerem a poradkyně Bílého domu pro vnitřní bezpečnost Liz Sherwoodová-Randallová.

Biden 25. července - tedy v době, kdy byl v izolaci s covidem-19 - svolal svůj tým k závěrečnému brífinku. O pět dní později byly v 6:18 místního času (03:48 SELČ) vypáleny dvě střely Hellfire na balkon úkrytu v Kábulu. „Několik zpravodajských zdrojů“ potvrdilo, že Zavahrí byl zabit. Členové jeho rodiny, kteří se nacházeli v jiných částech domu, nebyli zraněni. 

Jeff Bezos, zakladatel internetového gigantu Amazon

Bezos se opět opřel do Bidena. Viní ho z vysoké inflace, která „ožebračí“ nejchudší Američany

Americký miliardář a zakladatel Amazonu Jeff Bezos znovu zkritizoval kroky Bidenovy administrativy, které zrychlily inflaci. Ta v posledních měsících v USA vystoupala ke 40letému maximu. V nedělním tweetu Bezos mimo jiné zdůraznil, že „špatné směřování zemi nepomáhá.“

Přečíst článek

Reklama

Související

Český premiér Petr Fiala a americký prezident Joe Biden

Nemůžeme připustit, aby ruská agresivní politika slavila úspěch, uvedl Fiala po setkání s Bidenem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme