Reklama

Chcete žít na Bali? Se třemi miliony v kapse dostanete „zlaté” vízum

Západ slunce na ostrově Bali
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Indonésie se rozhodla přilákat v nejisté době nové a movité obyvatele. Sází přitom na svůj největší turistický trumf, romantický ostrov Bali. Od Vánoc začne vydávat speciální víza, která umožní pobyt v zemi deset let. Ale nebude to zadarmo, vízum dostanou jen ti, kteří prokážou, že mají na účtu minimálně 130 tisíc dolarů (asi 3,2 milionu korun), uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Indonésie se zařadila do závodu o přilákání bohatých globálních občanů k dlouhodobým pobytům ve snaze posílit největší ekonomiku jihovýchodní Asie se zaměřením na svůj trumf - Bali, uvedl Bloomberg.

Země nabízí víza pro založení „druhého domova“ na pět let a deset let těm, kteří mají na bankovních účtech alespoň dvě miliardy rupií (130 tisíc dolarů), říká nové nařízení vydané vládou v úterý. Opatření vstoupí v platnost o Vánocích nebo 60 dnů po jeho vydání.

Řada Čechů hledá ve Španělsku plán B pro život, říká makléřka

Radmila Posadová se svou agenturou Ska Reality zprostředkovává nákupy nemovitostí ve Španělsku pro různorodou klientelu. V poslední době se zájem zvyšuje. „Ve Španělsku je inflace poloviční a v zimě stačí ten pověstný svetr. Češi tam hledají druhý domov,” poznamenává. 

Přečíst článek

Jde o nefiskální pobídku pro některé cizince, aby pozitivně přispěli k indonéské ekonomice," řekl úřadující generální ředitel pro imigraci Widodo Ekatjahjana na Bali během slavnostního zahájení turistické sezóny. 

Indonésie následuje další státy

Indonésie se tak připojila k seznamu zemí včetně Kostariky ci Mexika, které nabízejí dlouhodobé pobyty, aby přilákaly profesionály, penzisty a další bohaté lidi. Tyto země se snaží využít rostoucí poptávku po možnostech migrace, protože zástupy vzdělaných pracovníků, známých jako digitální nomádi, chtějí po pandemii využít své nově nalezené svobody k tomu, aby svou práci mohli vykonávat na dálku z místa, kde se jim líbí. 

Digitální nomádi nechodí do práce, lebedí si v teple, ale trápí je psychika

S odcházejícím létem a myšlenkou na zachmuřelou a hlavně drahou zimu se možná zasníme, že by nebylo špatné pracovat na dálku odněkud z tropické pláže. Covid přece ukázal, že pracovat distančně může víc lidí, než by se dříve dalo věřit. Co by nám na pláži chybělo? Ukazuje se, že je toho hodně.

Přečíst článek

Indonésie představila plány na digitální nomádské vízum v roce 2021, které se zaměřily na přilákání návštěvníků zejména  na Bali, což je nejlákavější národní destinace pro turisty a hlavní zdroj příjmů v cizí měně.

Načasování startu se shoduje s prudkým nárůstem turistických příjezdů do Indonésie, protože letecké společnosti jako Garuda Indonesia obnovují po covidových omezeních mezinárodní lety. I proto se očekává, že například nadcházející listopadový summit G20 na Bali přilaká na ostrov desítky tisíc delegátů.

Chaos na letišti v Heathrow (1. července 2022)

Aerolinky si mnou ruce. Drahé letenky lidem chuť cestovat nevzaly

Finanční trhy se možná svíjejí v křečích a inflace doléhá na spotřebitele, ale lidé stále létají v hojných počtech. Levnější letenky tak zůstávají v nedohlednu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Na palubu bez víza. Zaměstnanec British Airways pomáhal pašovat uprchlíky

Na palubu bez víza. Zaměstnanec British Airways pomáhal pašovat uprchlíky

Přečíst článek
Thajsko v roce 2019 přilákalo téměř 40 milionů zahraničních turistů. Závislost tamní ekonomiky na turismu je až nezdravě vysoká.

Thajsko či Filipíny se znovu otevírají turistům. Nutné jsou očkování a testy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme